Hopp til innhold

NAV-svindel øker

NAV har aldri anmeldt mer trygdesvindel enn i 2015. Folk lurer særlig NAV med å få for mye utbetalt i dagpenger eller arbeidsavklaringspenger. Samarbeid med politi og skatteetaten gjør at mer svindel avdekkes.

sz049ad9.jpg

MANGE SVINDLER: Mange arbeidsledige svindler til seg NAV-støtte ved å unnlate å fortelle at de har fått jobb.

Foto: Åserud, Lise / NTB Tema

NAV anmeldte trygdesvindel for 302 millioner kroner i 2015.
– Det er svært alvorlig når folk bevisst oppgir feil informasjon for å tilegne seg goder de ikke har krav på, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til NRK.

Det er en økning på 30 millioner kroner i anmeldt trygdesvindel. NAV varsler økt fokus for å ta de som svindler.

– Alle folk må være klar over at hvis man svindler NAV, kan man bli tatt for det. I verste fall risikerer folk ubetinget fengsel, sier Vågeng.

Trygd i millionklassen

Den største saken handler om en selvstendig næringsdrivende som svindlet til seg 1,9 millioner kroner. Vedkommende mottok arbeidsavklaringspenger, samtidig som han skal ha jobbet svart i egen virksomhet.

I alt 20 personer er anmeldt for trygdesvindel for mer enn en million kroner. Elleve av disse skal ha jobbet svart og samtidig mottatt ulike stønader.

Svindler til seg dagpenger

Totalt 1472 personer ble anmeldt for trygdesvindel i 2015. Flest er anmeldt for å ha svindlet til seg dagpenger eller arbeidsavklaringspenger (AAP).

Sigrun Vågeng

BEKYMRET: NAV-sjef Sigrun Vågeng er bekymret for veksten i antall trygdemisbrukere

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er svært alvorlig når arbeidsføre eller folk med inntekt svindler systemet. Velferdssystemet er bygget på tillit og tanken om at alle skal bidra, sier Vågeng.

NAV trapper opp arbeidet med å avsløre de som bevisst prøver å lure til seg velferdsordninger. Det er blant annet opprettet en enhet i NAV som bare jobber med å avdekke økonomisk kriminalitet.

– Vi har et nytt samarbeid med arbeidstilsyn, skatteetat og politiet i egne sentre i Oslo, Bergen og Stavanger, som gjør at vi blir bedre i stand til å avdekke også de alvorlige sakene innenfor arbeidsmarkedskriminalitet, sier Vågeng

Gir uriktige opplysninger

Mer enn 65 prosent av de anmeldte sakene er avdekket gjennom kontroller mot opplysninger fra Skatteetaten og andre offentlige registre. Fra og med 2015 må alle arbeidsgivere levere månedlige inntektsopplysninger gjennom a-ordningen. Disse får NAV tilgang til i kontrollarbeidet.

– De som gir uriktig informasjon løper en stor risiko. Kontrollene er blitt mer effektive og alle som mottar stønader må regne med å bli kontrollert, sier Vågeng.

Totalt 20 personer er anmeldt for trygdesvindel for mer enn én million kroner. 11 av disse skal ha jobbet svart og samtidig mottatt ulike stønader.

Typiske NAV-svindler

NAV avdekker også en del svindel gjennom tips.

– Den typiske NAV-svindler er godt voksen, 40 pluss og det er en liten overvekt av menn, sier Magne Fladby, leder for NAV Kontroll.

I mange tilfeller går ikke NAV til anmeldelser, men krever pengene tilbake, men krever ti prosent rente i påplussing.

Her svindles mest

Det avdekkes flest svindler selvsagt i områder med høy befolkningstetthet.

Oslo topper statistikken med 255 anmeldte svindler, Akershus med 166 tilfeller, Rogaland med 113 saker og Hordaland med 112 anmeldte svindler.

Sogn og Fjordane minst

I Sogn og Fjordane er det avdekket færrest forsøk på å svindle NAV; bare seks forhold er avdekket og anmeldt.

Mens Finnmark med 31 saker, Aust-Agder med 20, Møre og Romsdal med 38 tilfeller, Nord- Trøndelag med 37 anmeldelser og Telemark med 39 anmeldte svindler. Hele oversikten finner over geografisk fordeling finner man på NAV.

AKTUELT NÅ