Hopp til innhold

Nav-støtte får ikke folk i jobb – Lars er unntaket

Arbeidsavklaringspengene skulle få folk tilbake i arbeid. Lars Gulbrandsen er unntaket som har lyktes etter tre år.

Lars Gulbrandsen

Læringskurven har vært bratt for Lars Gulbrandsen i praksisjobben hos Norhygiene. Nå svarer han folk som etterspør anbud på blant annet vaske- og maletjenester, og gleder seg til å få fast jobb i august.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Etter nesten tre år på arbeidsavklaringspenger (AAP) øyner Lars Gulbrandsen (39) sjansen på fast jobb. Praksisperioden hos Norhygiene er snart over, og han er forespeilet fast jobb etter sommeren.

– Hvis du sitter hjemme en del, så råtner du på rot. Det beste ved å jobbe igjen, er det sosiale. Det å føle at noen trenger deg, sier Lars.

Fra kontorplassen midt på Karl Johans gate i Oslo svarer han folk som etterspør anbud på vaske- og maletjenester på nettet.

Verst for folk i 30- og 40-årene

Som AAP-mottaker i 30-årene har Lars oddsen imot seg. En Fafo-rapport som legges frem i dag viser nemlig at AAP-ere i hans aldersgruppe blir værende på arbeidsavklaringspenger i mange år.

Anne Hege Strand byline

Fafo-forsker Anne Hege Strand sier at en stor del AAP-mottakere blir lenge i Nav-systemet.

– 40 prosent av gruppen i 30- og 40-årene mottar arbeidsavklaringspenger i fem år eller lenger, sier Fafo-forsker Anne Hege Strand.

Rundt 200.000 nordmenn får AAP hvert år. Den største gruppen, over 100.000, er mellom 30 og 49 år. 66 prosent av disse mottar AAP i tre år eller lenger.

En av konklusjonene i rapporten Strand har skrevet, er at arbeidsavklaringspenger, og AAPs forgjengere, kun i liten grad avklarer folk for arbeid.

Sender feil signaler

– Ville det ikke gitt et riktigere bilde om man kalte ytelsen sykeventepenger eller uføreavklaringspenger?

– Personlig synes jeg kanskje det kunne vært vel så riktig å si det, men det sender sikkert helt feil signaler, sier Strand.

Bjørn Gudbjørgsrud

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, erkjenner at ordningen med arbeidsavklaringspenger «ikke fungerer optimalt».

Foto: NAV

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, erkjenner at ordningen med arbeidsavklaringspenger «ikke fungerer optimalt».

– Vi bør nok se på innretningen på AAP. Samtidig er det bedre at folk går i denne ordningen, og at vi forsøker å få dem over i arbeid, enn at vi slipper dem inn i en varig uføretrygd, sier Gudbjørgsrud.

Han viser til at ambisjonen med AAP er å få folk tilbake i arbeid. Derfor er kompetanse et stikkord, mener han.

– Vi må satse mer på formell utdanning, og omskolering for dem som trenger det. Vi må finne løsninger hvor vi klarer å kombinere innsats på helsesiden med arbeidsrettede tiltak.

Dobbelt feiring

Lars Gulbrandsen

Lars Gulbrandsen har grunn til å smile. Etter nesten tre år på arbeidsavklaringspenger er han nå på vei inn i arbeidslivet igjen.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Lars Gulbrandsen synes det er ille at AAP-ere i hans aldersgruppe står lengst unna arbeidsmarkedet.

– Det er fryktelig trist. Jeg har vært på kurs med mange av disse, og mange er redde for fremtiden, sier 39-åringen.

Selv fyller Lars 40 til høsten. Dersom han får den faste stillingen han er forespeilet i Norhygiene, ligger det an til dobbel feiring.

– Da kan jeg slå sammen de to hendelsene og ta en skikkelig fest med venner og kjente, smiler han.

AKTUELT NÅ