Hopp til innhold

Narkobaronen Cappelen: – Jeg er selvstendig næringsdrivende

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Cappelen oppga «selvstendig næringsdrivende» som yrke mandag. Han erkjenner straffskyld etter tiltalen, men vil ikke oppgi hvem han har solgt til.

Benedict de Vibe

Advokat Benedict de Vibe og hans datter, advokatfullmektig Kaja de Vibe Malling, representerer Gjermund Cappelen i saken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Den hovedtiltalte, Gjermund Cappelen, ankom rettslokalet rett etter klokken ni mandag morgen. På tiltale benken sitter han flankert av sin forsvarer Bendedict de Vibe og advokatfullmektig Kaja de Vibe Malling.

Bærumsmannen ga klart beskjed til pressen om at han ikke ønsket å bli avbildet, før han satte seg på sin stol mellom forsvarerne.

Cappelen er tiltalt for å ha opppbevart og omsatt 1,4 tonn hasj. Politiet han var lederen for et narkotikanettverk, der også de øvrige tiltalte hadde ulike roller. På spørsmål fra dommeren om hva som er Cappelens yrke, svarte Cappelen «selvstendig næringsdrivende».

Cappelen har i avhør erkjent å ha fraktet inn et tyvetalls tonn hasj til Norge over en årrekke. Det er tidligere kjent at Cappelen også drev lovlig investorvirksomhet, i perioder fra sitt kontor i det gamle flytårnet på Fornebu.

Erkjenner straffskyld

Statsadvokat Lars Erik Alfheim begynte deretter å lese opp de svært alvorlige tiltalen. Politiet har tiltalt Cappelen og tre andre, deriblant en syk 51-åring, for å vært med i en organisert kriminell gruppe. De øvrige i narkonettverket er tiltalt for å ha kjøpt hasj av Cappelen.

Det mest alvorlige tiltalepunktet gjelder oppbevaring av til sammen 476 kilo hasj i en garasje i Oslo. Da Cappelen ble spurt om han erkjenner straffskyld for de alvorlige tiltalepunktene, svarte han ja på samtlige punkter.

Han var imidlertid ikke enig med aktor i hvem han skal ha solgt hasjen til. Forsvarer Benedict de Vibe sa til NRK i går at Cappelen ikke har villet navngi sine norske kontakter i narkonettverket, av frykt for sitt eget liv.

Begynnelsen på slutten for narkonettverket kom i desember 2013, da politiet «stjal» hasjen fra garasjen, og pågrep Cappelen samme måned.

To tiltalte møtte ikke i retten

De andre tiltalte sa seg skyldig i varierende grad i retten mandag. En av de tiltalte er et gjengmedlem i 30-årene som skal ha overlevert én million kroner til Cappelen på en sushi-restaurant kort tid før Cappelen ble pågrepet. Han erkjenner å ha kjøpt 113 kilo hasj av en av de andre tiltalte, som politiet mener handlet på vegne av Cappelen.

Gjengmedlemmet erkjente også straffskyld for en tilleggstiltale for salg av 70 kilo hasj.

To av de åtte tiltalte i Cappelens narkonettverk møtte ikke i retten mandag. Blant disse er en 38 år gammel eks-soldat. 38-åringens forsvarer Fridtjof Feydt bekrefter overfor NRK at hans klient er etterlyst av politiet.

– Han er ikke lovlig stevnet. Han har vært etterlyst en stund. Jeg har hatt flere telefonkonferanser med min klient, den siste for en måned siden, sier Feydt til NRK.

På spørsmål fra dommeren om hvor den tiltalte 38-åringen befinner, seg svarte Feydt blant annet at «det kan tenkes at han dukker opp». Mannen er domfelt en rekke ganger.

Også en av de andre tiltalte, en 51 år gammel rørlegger som skal ha vært en av Cappelens næmeste betrodde, er fraværende i retten. Hans forsvarer Vegard Aaløkken har tidligere sagt til NRK at mannen har vært for syk til å forklare seg for politiet, og dommeren opplyser at han har lovlig fravær.

– Han møter ikke. Han er syk, sier Aaløkken til NRK like før retten blir satt.

Narkogarasje i Oslo

Denne garasjen i Oslo fungerte som en av narkonettverkets lagere. Her fant politiet over 400 kilo hasj da de fingerte et innbrudd i desember 2013.

Foto: Håvard Hagen / NRK

AKTUELT NÅ