Hopp til innhold

Nær 1.000 Storskog-asylanter har forsvunnet

I september kom han over Storskog på sykkel. Nå lever han i skjul i Oslo av frykt for å bli sendt ut. Et stort antall asylsøkere har forsvunnet fra mottakene, viser de siste tallene fra UDI.

I september kom han over Storskog på sykkel. Nå lever han i skjul i Oslo av frykt for å bli sendt ut. En av fire asylsøkere som kom over Storskog, lever nå i sjul.

LEVER I SKJUL: Studenten fra Syria er en av 1390 asylsøkere som norske myndigheter ikke vet hvor befinner seg etter at 5500 kom over Storskog i fjor høst.

Det blå skjerfet er godt knyttet i halsen og vinterjakka er kneppet igjen. Studenten skiller seg ikke ut i gatebildet, men er hele tiden nervøs

– Jeg er redd for at de sender meg tilbake til Russland. Jeg kom hit for å få asyl, men etter fire måneder har ingen spurt meg en gang hvorfor jeg vil ha beskyttelse, sier han.

Mannen i midten av 20-årene er fra Damaskus i Syria, men har studert i Russland de siste to årene. Egentlig skulle han fullføre en mastergrad til sommeren, og da går også studentvisumet hans ut. Siden han har oppholdstillatelse i Russland, mener Norge at han må søke asyl der:

– De gir ikke asyl til meg. Russland anser Syrias hovedstad for trygg. De kommer til å sende meg rett hjem, sier han.

Der mener han å vite hva som venter. Han har fått innkalling til hæren.

– Jeg ønsker ikke å bli en drapsmann i denne krigen, sier han.

Asylsøkere ankommer Storskog tollstasjon

FLUKT: 5500 asylsøkere kom fra Russland til Norge over grensen på Storskog i fjor høst.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Trodde de var trygge

Han forteller at han reiste til Russland sammen med venner for å unngå å bli en del av Assads hær. Til sommeren er han ferdig med en mastergrad. Da går også studentvisumet hans ut.

Sammen med fire medstudenter betalte han seg over grensen til Norge i september. Tre grensestasjoner på russisk side slapp dem igjennom en etter en. Reisen tok bare fire timer, og å komme til Norge beskriver han som å komme fra Øst-Tyskland til Vest-Tyskland.

– Jeg sa til vennene mine at nå er vi trygge. Nå blir det ingen urettferdighet i livene våre mer, sa jeg.

Vennen sendt til Kirkenes

Storskog tollstasjon

OMSTRIDT: Grensestasjonen på Storskog i Finnmark ble en hodepine for norske politikere.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Men noen uker senere ble et tverrpolitisk flertall på Stortinget enige om en asyllov som åpnet opp for at regjeringen raskere kan returnere asylsøkere. De med multivisum eller opphold i Russland blir ikke realitetsbehandlet, og får dermed heller ikke forklart hvorfor de mener de har et beskyttelsesbehov.

– For ti dager siden sendte de en av mine venner til Kirkenes. Han har samme visum som meg. Jeg sa til vennene mine at vi ikke er trygge mer. og at vi må gjemme oss, at de vil sende oss tilbake uten at vi får asylintervju.

Siden har han hørt om flere som har reist ut av landet fordi de ikke tør håpe på noen asylbehandling i Norge.

– Mange gjemmer seg nå. Mange reiser til Sverige og andre land. Noen har bare turistvisum eller studentvisum. Jeg tror de bør gjemme seg, for det er ingen sjanse her.

Vet ikke hvor 937 personer er

I løpet av høsten i fjor syklet over 5441 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark.

Ifølge Utlendingsdirektoratet bor 3913 personer i mottak eller omsorgssenter. 445 har reist, enten frivillig eller returnert av politiet. 937 personer har forsvunnet, 50 er registrert på en privat adresse, 45 er hentet av politiet og 8 er i kirkeasyl. Tallene kan endre seg dag for dag, opplyser UDI.

Mange kan altså leve i skjul. Botilbud på asylmottak er frivillig, men når de blir meldt forsvunnet, mister de dagpenger. Myndighetene får heller ikke tak i dem dersom de kalles inn til asylintervju eller det kommer avgjørelser de trenger å vite om.

– Veldig mange velger å reise ut. Enten at de befinner seg på ukjent adresse i Norge, eller reiser videre i Europa. Det er uverdig, og man må nå få en stopp på dette, og realitetsbehandle de søknadene man ikke har en avtale med Russland om å ta imot, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Tirsdag denne uken ble det kjent at Landinfo har fått informasjon fra UNCHR om at to syrere ble returnert fra Russland til Syria så sent som i januar 2015.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar i mot FN-utsending Pia Prytz Phiri

MØTTES I OSLO: FN-utsending Pia Prytz Phiri (t.v.) vil at Norge skal behandle asylsøknadene til alle som kom over Storskog. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge ikke skal gjøre det.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

FN ber om asylbehandling

FNs høykommissær for flyktninger ber om at asylsøkerne må få realitetsbehandlet søknadene sine og bli intervjuet av Utlendingsdirektoratet.

– Den internasjonale menneskerettighetskonvensjonen sier at man har rett til å søke asyl, og at det ikke må forhindres fordi man tilfeldigvis har kommet gjennom andre land. For å være sikker på at man oppfyller konvensjonen, er det vår anbefaling at man behandler sakene individuelt, sa Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri da hun onsdag møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Listhaug mener Norge ikke bryter de internasjonale forpliktelsene, selv om ikke alle får asylbehandling.

– Stortinget fjerna det vilkåret i lovbehandlingen i november, og vi følger opp denne avgjørelsen nå, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Håper fortsatt

Studenten fra Syria sier at han følger med nyhetene tett og håper at det blir en endring:

– De sa da jeg kom at de ikke ville sende folk tilbake uten intervju, men det er det de gjør, sukker han.

Studenten forstår at Norge er i en vanskelig situasjon, men sier han ikke har noe valg.

– Selv om det er vanskelig for regjeringen å ta imot alle, selv om det er mange penger og ulike kulturer, så har jeg ikke noe valg. Jeg er ikke glad for å være flyktning.

Her er asylsøkerne

Hvor?

Antall

I mottakssystemet

3913

Reist

445

Bosatte

43

Forsvunnet*

937

Privat adresse

50

Hentet av politi

45

Kirkeasyl

8

Sum

5441

DETTE HAR SKJEDD MED ASYLSØKERNE: Oversikt fra UDI per 28. januar. *I kategorien forsvunnet har 22 aldri vært registrert på mottak, 63 er ukjent, mens 852 har forsvunnet fra mottak.

AKTUELT NÅ