Hopp til innhold

Nå vil flere ha Jens enn Erna

Knappe to måneder etter valget er Jens Stoltenberg igjen nordmenns statsministerfavoritt. Men velgerne vil fortsatt ha et borgerlig flertall på Stortinget.

Erna Solberg og Jens Stoltenberg

ROLLEBYTTE: 16. oktober fikk Erna Solberg nøklene til statsministerens kontor. Etter åtte år var det slutt for Jens Stoltenberg, men han er fortsatt populær blant velgerne.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

For tre uker siden måtte Jens Stoltenberg (Ap) gi nøklene til statsministerkontoret videre til Erna Solberg (H). Fem uker tidligere kastet velgerne den rødgrønne regjeringen og ga borgerlig side et klart flertall i Stortinget.

Men selv om flertallet vil ha en blåere politikk, har Ap-lederen fortsatt en sterk posisjon blant velgerne. En meningsmåling Norstat har utført for NRK i november viser at Jens Stoltenberg er den velgerne synes er mest skikket til å være statsminister i Norge.

Professor: – Godt gjort

Bernt Aardal

SPENNENDE: Bernt Aardal, professor ved Institutt for samfunnsforskning ved UiO, sier det blir spennende å følge med på Stoltenbergs oppslutning blant velgerne.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mens 44,7 prosent av de spurte mener han egner seg best i rollen, svarer 40 prosent Erna Solberg. 15,4 prosent er usikre på hvem de vil ha som statsminister.

Tallene viser en framgang på 2,8 prosentpoeng for Stoltenberg sammenlignet med sist måling i oktober. Solberg går tilbake 3,6 prosentpoeng på NRKs statsministerbarometer, og må se seg forbigått av sin forgjenger.

Ifølge professor og valgforsker Bernt Aardal blir det spennende å følge med på hvordan populariteten til Solberg og Stoltenberg utvikler seg framover.

– Det er et interessant paradoks hvis Stoltenberg blir mer populær enn Solberg etter at han gikk av. Det viser at det ikke er han personlig som ødela for partiet, sier han til NRK.no.

Ifølge Aardal gir Stoltenbergs oppslutning viktig drahjelp til Arbeiderpartiet når de skal jobbe for å bygge seg opp fram mot neste valg.

– Det er godt gjort at han etter åtte år som statsminister og et tapt valg, likevel holder på sin personlige popularitet. Det gir et bedre utgangspunkt for Ap, enn om de måtte slite med en partileder som var utslitt og vraket av velgerne, sier han.

Høyre mest fram – Frp mest tilbake

Men statsminister Erna Solberg tar målingen med stor ro.

– Folk får bli vant med meg som statsminister, så får vi se hvordan det utvikler seg. Det vil alltid være mer belastende å være statsminister, samtidig får man sjansen til å vise at man kan fylle rollen, sier hun til NRK.

Hun er mest opptatt av at Høyre går fram 1,4 prosentpoeng til 27,1 prosent på NRKs partibarometer for november.

En del av veksten tar de fra regjeringspartner Frp. Seks prosent av dem som stemte på Frp sist valg, svarer at de ville stemt Høyre dersom det var stortingsvalg i morgen. Frp går ned 1,8 prosentpoeng sammenlignet med sist måling, og har nå en oppslutning på 15,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Partibarometer november 2013

Parti

Valg `13 %

Oktober %

November %

Endring okt-nov

Ap

 30,8

30,5

31,4

0,9

Frp

16,3

17

15,3

- 1,8

 H

26,8

 25,7

 27,1

1,4

 KrF

5,6

 4,7

 5

0,3

Rødt

1,1

1,3

0,9

- 0,4

Sp

5,5

4,7

5,3

0,5

SV

4,1

4,2

4,3

0,1

V

5,2

6,4

5

- 1,4

MDG

2,8

4,3

3,8

- 0,5

Andre

1,8

1,1

1,9

0,8

Ekspander/minimer faktaboks

Alle utslagene på målingen er innenfor feilmarginen, noe som betyr at endringene ikke er såkalt statistisk signifikante. Ifølge professor Aardal er det derfor vanskelig å si noe bastant om hvordan Fremskrittspartiets velgere reagerer på regjeringsdeltakelsen.

– Men det er noe man følger med på. SVs erfaring som fløyparti i regjering viser at det kan være kostbart når det gjelder oppslutning.

Frp frykter ikke SVs skjebne

Tom Harald Nesvik

SELVSIKKER: Harald T. Nesvik er trygg på at Frps velgere ikke kommer til å snu partiet ryggen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Helga Pedersen

GLEDE: Helga Pedersen (Ap) er glad for at Ap fortsatt er Norges største parti. Hun lover at de skal ta en ansvarlig og konstruktiv rolle i opposisjon.

Foto: NRK

I løpet av de åtte årene SV satt i regjering ble oppslutningen halvert fra 8,8 prosent til 4,1. Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, frykter ikke at hans parti skal lide samme skjebne.

– Vi har fått betydelige gjennomslag politisk, og det et det som betyr noe. Det kommer til å vise seg etter hvert, og da vil Frp igjen øke på målingene, sier han.

– Er du redd for å havne i skyggen av Høyre?

– Nei, da kjenner man Fremskrittspartiets folkevalgte og tillitsvalgte svært dårlig. Dette er et samarbeid mellom to partier som begge kommer til å markere seg på en skikkelig måte, sier Nesvik.

Velgernes oppslutning rundt regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre er fortsatt stor. Borgerlig side får 94 mandater på målingen, mot de rødgrønnes 72.

– Forskyvningene små, og denne målingen kan ses på som en stadfesting av valgresultatet, sier Aardal.

Arbeiderpartiet beholder også sin stilling som landets største parti, og går fram 0,9 prosentpoeng sammenlignet med målingen i oktober. Partiets oppslutning er nå 31,4 prosent.

– Det er veldig hyggelig, og det bekrefter vår posisjon som Norges største parti. Det viser en tilslutning til de verdiene vi står for, som handler om rettferdighet og muligheter for alle, sier parlamentarisk nestleder Helga Pedersen.

Råtall, partibarometer november

Parti

Uvektet%

Vektet%

Ap

29,6

31,4

Frp

11

15,3

H

25,4

27,1

KrF

6,7

5

Rødt

1,7

0,9

Sp

6,1

5,3

SV

7,2

4,3

V

6,7

5

MDG

3,7

3,8

Andre

1,8

1,9

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ