Hopp til innhold

Monika-varsler: – Prisen for å varsle er at jeg er ekskludert

Etter at Per Terje Engedal varslet om arbeidsforholdene i Hordaland politidistrikt har han søkt jobb utenom politiet. – Når det kommer fram i intervju at jeg er varsler, forsvinner interessen, sier Engedal.

Per Terje Engedal

BEDT OM Å TREKKE JOBBSØKNAD: – De sa at selv om jeg var den best kvalifiserte søkeren, så de helst at jeg trakk søknaden min. Så da gjorde jeg det, sier Per Terje Engedal.

Foto: Runa Victoria Engen

– Prisen for å varsle er at jeg er ekskludert fra arbeidslivet. Det er en høy pris, og det er trist, sier Engedal.

Ingen av de fire politiansatte som ble varslere i kjølvannet av Monika-saken, ble utsatt for gjengjeldelse i strid med arbeidsmiljøloven. Det er konklusjonen i en ny rapport.

Men for minst en av varslerne har livet blitt snudd opp ned. HMS-rådgiver Per Terje Engedal har søkt på mange jobber det siste året. Det har vært alt annet enn enkelt.

– Jeg har kommet på første- og andregangsintervju. Når det går mot slutten av intervjuprosessen kommer det frem at jeg er en av varslerne. Da ser jeg at interessen opphører. Det har skremt meg aller mest av dette, sier Engedal til NRK.

Det kan godt hende at det du gjorde var rett, men kundene våre vil ikke ha sånne som deg

Tilbakemelding fra Bemanningsbyrå

– Fra høyinteressant til uinteressant

– Du blir sett på som illojal?

– Det virker som at tankerekkene går i den retningen, ja.

– Du beskriver det som å gå fra høyinteressant til uinteressant. Hva gjør deg uinteressant?

– Jeg vet ikke, men selve begrepet «varsler» er kanskje så stigmatiserende at man ikke klarer å se hva som ligger bak. Hva er egentlig en varsler? Hvorfor trenger vi dem. Det virker som om folk ikke forstår det helt.

  • Les også:
Varslere 5

Per Terje Engedal opplever at flere arbeidsgivere snur ryggen til varslere. – Jeg får høre at «Kundene våre vil ikke ha sånne som deg».

Foto: Runa Victoria Engen

«Trekk søknaden!»

I juni 2015 kom forrige rapport fra advokatfirmaet Wiersholm, den gang om varsleren Robin Schaefer. Engedal ble gjort kjent som varsler i media. Samtidig var han langt i en søknadsprosess med et firma, da han like etter medieoppslagene fikk en telefon.

– De sa at selv om jeg var den best kvalifiserte søkeren, så de helst at jeg trakk søknaden. Så da gjorde jeg det. Det nytter ikke å starte et arbeidsforhold med at sjefen ikke vil ha deg der, forteller Per Terje Engedal.

Det nytter ikke å starte et arbeidsforhold med at sjefen ikke vil ha deg der

Per Terje Engedal

Arbeidstilsynet var på tilsyn ved politidistriktet som følge av Engedals kritikk. De ga ham rett i kritikken og arbeidsgiveren fikk pålegg om endring. Da han opplevde at han fikk en kald skulder fra et bemanningsbyrå, spurte han hvorfor.

– De sa: «Det kan godt hende at du har rett, Per Terje, men kundene våre vil ikke ha sånne folk».

– Med sånne folk mente de «varsler»?

– Det var slik jeg forsto det, ja.

Håper på lavere varsler-terskel

Han vil ikke svare på om han vil fraråde andre å varsle, selv om han ikke ser noe positivt i det han har opplevd.

– Denne saken er så vond for alle parter at vi kan ikke si at det kom noe godt ut av det. Likevel håper jeg at terskelen for å varsle kan bli lavere, ikke høyere, etter alt jeg har opplevd. Men da må politikere og andre ta fatt i varslerbegrepet, sier Engedal.

– De må se at varsling er en viktig sikkerhetsbarriere for det som truer demokratiet.

Selv sier han at han må leve med varsler-stempelet som et hinder i sin fremtidige yrkeskarriere.

Jeg går fra å være høyinteressant til uinteressant

Per Terje Engedal

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger