Hopp til innhold

Monika-tiltalt mener han blir forhåndsdømt på grunn av sin bakgrunn

– Med min fortid kan du få hvem som helst dømt, sier den tiltalte i Monika-saken. Han tviholder på sin uskyld og mener bevisene mot ham er for tynne. I morgen begynner rettssaken.

Donatas Lukosevicius

Drapstiltalte Donatas Lukosevicius mener den egentlige gjerningsmannen går fri og at tidligere voldsdommer brukes for å felle ham. Lukosevicius var i en kort periode stefar for den drepte, Monika Sviglinskaja.

Foto: Runa Victoria Engen

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011. Donatas Lukosevicius (34), som i en kort periode var hennes stefar, må i morgen møte i Nordhordland tingrett, tiltalt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter.

Da han flyttet til Norge i 2009, hadde Lukosevicius ti dommer bak seg i hjemlandet, for vold, ran og ildspåsetting.

– Min fortid er stygg, den er ille. Med min fortid kan du få hvem som helst dømt. Du trenger ikke bevis, du kan bare ta fortiden min og gå i retten, sier Lukosevicius til NRK.

Voldsoffer vitner

I en av dommene mot Lukosevicius beskriver den fornærmede hvordan ransmennene angrep ham, banket ham opp og brukte et belte til å ta kvelertak rundt halsen hans.

Lukosevicius er pekt ut som hovedmann i dommen fra hjemlandet, og voldsofferet skal nå vitne mot ham i retten.

Også åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet med et belte rundt halsen.

Men aktor Benedicte Hordnes avviser at de har vektlagt fortiden som bevis mot Lukosevicius.

– Det får være hans oppfatning. Fortiden hans har ikke betydning for skyldspørsmålet men det vil få betydning hvis vi mener det er fare for gjentakelse, sier Hordnes.

aktor

Aktor Benedicte Hordnes avviser at Lukosevicius' voldelige fortid er avgjørende bevis i skyldspørsmålet.

Foto: Håvard Hagen

– Det perfekte tidspunkt

Donatas Lukosevicius har med seg en lilla blokk med flere håndskrevne sider på litauisk, når han møter NRK. En liste med 33 spørsmål om drapet på Monika Sviglinskaja og tiltalen mot ham, som han mener politiet ikke har funnet svar på ennå.

– Kripos og aktor ser nesten ut til å være glade og smilende over at de har tatt meg og at etterforskningen er over, men det er den ikke. Det er mange store spørsmål som går ubesvart, sier Lukosevicius.

Derfor har han den siste tiden ønsket å stille til intervju, med navn og bilde. Først i Dagbladet, så i flere riksdekkende medier.

– Da saken gikk til retten sa advokaten min «nå er det perfekte tidspunktet, fortell dem hele historien din», sier litaueren.

liste

Donatas Lukosevicius har skrevet en liste med 33 spørsmål han mener politiet enda ikke har fått svar på.

Foto: Runa Victoria Engen

En liten familie

Våren 2011 flyttet Donatas Lukosevicius inn i sokkelleiligheten på Berge i Sund kommune, sammen Kristina og Monika Sviglinskaja. De var samboere i et halvt år, før forholdet tok slutt og han flyttet ut i oktober.

Morgenen 14. november 2011 ble Monika værende hjemme fordi hun var syk, ifølge moren. Kristina Sviglinskaja forklarer at da hun kom hjem den ettermiddagen, fant hun datteren død.

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja som ble drept på Sotra i 2011

Monika Sviglinskaja ble drept på Sotra i 2011, og ble bare åtte år gammel.

Foto: HANDOUT / NTB scanpix

– Jeg fikk totalt sjokk, da politiet ringte meg morgenen etter og fortalte at Monika var død. Jeg har bare ett ord for å beskrive Monika, og det er engel. Hun var en engel. Det oppsummerer alt annet jeg kunne si om henne. Vi var en liten familie, sier Lukosevicius.

Men politiet mener de kan bevise at i løpet av det halve året de bodde sammen, sendte 34-åringen en rekke meldinger til samboeren sin og truet med å «avsløre henne» hvis hun ikke betalte. Meldingene ble sendt under falske navn.

– Sendte du de meldingene?

– Svaret er nei. Jeg så Kripos sin rapport der de skal bevise at dette er meg. Men hvis noen undersøker hvor jeg var de dagene hadde jeg ingen mulighet til å være nær en datamaskin.

Monikas mor om drapstiltalt ekssamboer: – Jeg er redd for møtet med ham

Alibiet

14. november 2011. Ifølge Lukosevicius sto han opp, tok seg en kopp kaffi og en røyk. Så reiste han med bussen inn til Bergen sentrum for å overføre penger til sin bror.

– Overvåkningsbilder og vitner kan bekrefte dette, sier 34-åringen.

Tidligere på morgenen har en bussjåfør og flere vitner plassert en mann i nærheten av leiligheten der Monika var hjemme. Mannen gikk av på busstoppet ved huset like etter klokken 8:30 om morgenen. I kvarteret etterpå har noen ringt syv ganger med Monikas mobil til mor Kristina Sviglinskaja. Hun svarte ikke mens hun var på jobb.

Politiet mener Lukosevicius brøt seg inn i leiligheten ved å knuse en rute i inngangsdøra med en øks. Deretter skal han ha brukt et belte til å drepe Monika, og tatt med seg en rekke smykker og en parfyme fra stedet. Deres teori er at han fortsatt hadde tid til å ta bussen ned til sentrum, og gå i banken den formiddagen. Monikas mobiltelefon ble aldri funnet.

Facebook-melding ble sendt fra drapssiktede

Flere spor av DNA

Da prøver fra åstedet ble sendt til Folkehelseinstituttet, fant de ingen spor av DNA.

Saken ble henlagt, som selvmord eller uhell under lek.

Tre år senere, etter at saken ble gjenopptatt, ble Donatas Lukosevicius pågrepet. De hadde funnet DNA likevel.

– Det var helt utrolig, jeg kunne ikke forstå det. Hvilke DNA-bevis, tenkte jeg. Det virket for fantastisk, sier Lukosevicius.

Folkehelseinstiuttet har senere sagt at de ikke visste at det var en potensiell gjerningsmann da de først undersøkte prøvene. Etter at det ble klart at det kunne være en drapssak, jobbet de med sine egne metoder for å kunne hente ut DNA fra mindre prøver. Til slutt fikk de delvise DNA-funn på Monikas hender, hals, singlet og undertøy. Nok til å kunne si at enten den tiltalte eller noen i hans familie har vært på åstedet.

– De DNA-prøvene er ikke sikre. De kan stamme fra tiden da jeg bodde der. Etter det jeg forstår sov Monika den natten i den samme sengen jeg hadde sovet i. Det kan stamme fra det, sier Lukosevicius.

Donatas Lukosevicius

Donatas Lukosevicius har lagt fram sitt syn på saken i flere medier den siste tiden.

Foto: Runa Victoria Engen

– To britiske DNA-eksperter har vurdert hvorvidt DNA har smittet over fra andre gjenstander på Monika. De har konkludert med at det mest sannsynlig stammer fra direkte kontakt?

– De sier samtidig at de ikke kan utelukke at det stammer fra overføring, sier Lukosevicius.

Meldinger under falske navn

Donatas Lukosevicius er også tiltalt for å ha sendt truende meldinger og e-poster til Kristina Sviglinskaja etter at Monika døde. Under falske navn skal han ha sendt meldinger og sagt at han visste hvem som drepte Monika. I meldingene kom «Labas Visogero» med opplysninger om hvilke gjenstander som manglet fra leiligheten, som en parfyme kalt «Lady Million».

En mann med navnet «Darius Petraitis» skrev e-poster og fortalte at han hadde lydopptak der han kunne høre Monika skrike. Disse skulle Sviglinskaja få, mot penger. I tillegg er han tiltalt for å ha ringt Kristina Sviglinskaja fra en telefonkiosk på Bryggen. Dette benekter Lukosevicius.

Kristina Sviglinskaja, mor til Monika Sviglinskaja

Kristina Sviglinskaja, mor til Monika Sviglinskaja, kjempet lenge for å politiet til å se på saken på nytt. I to år var den henlagt som selvmord.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Jeg var et helt annet sted da de sa at jeg var ved den telefonkiosken. Politiet sier de har bevis for at jeg kjøpte røyk på en kiosk i nærheten, men det beviser ingenting.

– Jeg er ikke redd

Mandag starter en fire uker lang rettssak i Nordhordland tingrett. Det er ventet nær 50 journalister. Det er også første gang han møter sin ekssamboer etter Monikas dødsfall.

– Jeg er ikke redd for å gå i retten og stå foran media, foran henne eller foran aktor. Fordi jeg vet med meg selv at jeg ikke gjorde dette, sier Lukosevicius.

Samtidig tror han heller ikke at Monika tok sitt eget liv. Han mener en barnemorder går fri.

– Jeg kommer til å stille mine spørsmål i retten, og hvis dommerne kan åpne sinnene sine vil de se at de må sette meg fri, og at man må lete etter en annen mann.

Forsvareren hans, Aasmund Olav Sandland, mener DNA-bevisene er det mest sentrale beviset i aktors sak.

– Det kortet betyr ganske mye. Dersom det faller bort, vil de få et problem, sier Sandland.

Uenighet om DNA i Monika-saken

– Sår tvil om tidspunkt

Han mener de første rapportene fra åstedet sår tvil om at Monika døde på tidspunktet politiet har jobbet ut fra. Nå har han bedt om ny undersøkelse av dødstidspunktet med forbedrede metoder, men et eventuelt nytt svar vil kunne komme midt under rettssaken som starter mandag.

– Politiet må basere seg på en teori om at dødstidspunktet er på et tidspunkt der den tiltalte ikke er observert andre steder. Og det snevrer inn dødstidspunktet til en time på morgenen, sier Sandland.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland

Den tiltaltes forsvarer, Aasmund Olav Sandland, mener de første rapportene fra åstedet sår tvil om at Monika døde på tidspunktet politiet har jobbet ut fra.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Dødstidspunktet kan vise seg å være mens min klient befinner seg et helt annet sted, i Bergen sentrum.

Aktor Benedicte Hordnes mener det ikke er mulig å slå fast et nøyaktig tidspunkt i denne saken.

– Det nærmeste vi kommer er et anslag, som sier at det var om morgenen eller formiddagen. Man har ikke sett det som mulig å fastslå et tidspunkt, sier Hordnes.

AKTUELT NÅ