Hopp til innhold

Rødt stiller mistillitsforslag mot Listhaug - vil tvinge partiene til å ta stilling

Bjørnar Moxnes går inn for å felle Sylvi Listhaug: – Jeg blir overrasket hvis flertallet på Stortinget har tillit til henne, sier Rødt-lederen.

Bjørnar Moxnes

VIL FJERNE JUSTISMINISTEREN: Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, her fotografert på NRK Marienlyst ved en tidligere anledning.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Stortinget kan ikke akseptere en justisminister som anklager Stortingets flertall for å sette hensynet til terrorister framfor hensynet til nasjonens sikkerhet. Men dette er justisminister Listhaugs anklage mot Arbeiderpartiet og Stortingets flertall, fremsatt med den begrunnelse at flertallet ikke deler Frps syn på alle detaljer vedrørende rettssikkerhet og terrorbekjempelse, sier Moxnes til NRK.

– Justisministerens anklage er usann. Hadde den vært sann, ville den også rammet Fremskrittspartiet. For Mulla Krekar er i landet, selv om Frp har vært i regjering siden 2013, legger Rødt-lederen til.

Han publiserte samtidig en lengre begrunnelse på sin egen Facebook-side.

«Etter å ha møtt skarp kritikk fra alle andre partier, inkludert begge regjeringspartnere og stemmer i Fremskrittspartiet, har justisministeren valgt å stå fast ved sin usanne anklage mot Stortingets flertall. Statsråden har ikke brukt sin sjanse til å trekke tilbake og beklage beskyldningen. Stortinget kan ikke lenger ha tillit til en slik justisminister», heter det i den offisielle begrunnelsen for mistillitsforslaget.

– Jeg blir overrasket hvis flertallet på Stortinget har tillit til Listhaug. Hvis stortingsflertallet ikke har det, må det komme til uttrykk. Jeg tror mange innbyggere også er opptatt av å få vite hvilke partier som har og ikke har tillit til Listhaug som justisminister, sier Bjørnar Moxnes.

justisminister Sylvi Listhaug

I NY STORM: Justis- beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

Uklart rundt Ap og KrF

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ble spurt om partiet vil støtte eller selv fremme et mistillitsforslag mot Listhaug, svarte han følgende ifølge NTB:

– På et mellommenneskelig nivå vil de fleste si at de ikke har tillit til denne personens meninger, men Ap har ikke tatt en beslutning om å reise mistillitsforslag. Inntil videre er det en avklaring fra Erna Solberg vi ber om.

Heller ikke Høyre-Frp-Venstre-regjeringens viktige støtteparti KrF har sagt tydelig ja eller nei til hvordan de vil forholde seg til et mistillitsforslag mot Listhaug.

Knut Arild Hareide i Florø

KAN VIPPE: KrF-leder Knut Arild Hareide har fått en ny sak å potensielt ta avgjørende stilling til.

Foto: David Kandal / NRK

Etter det NRK erfarer er Knut Arild Hareide orientert om Rødts forslag, men det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra KrF-lederen.

Dersom en samlet opposisjon inkludert KrF skulle velge å støtte Rødts mistillitsforslag mot justisministeren må Erna Solberg ta stilling om hun vil la Listhaug gå eller stille kabinettspørsmål på vegne av regjeringen.

Har bedt regjeringen beklage

Til nå har KrFs reaksjon i saken begrenset seg til at de vil regjeringen formelt skal beklage Listhaugs oppførsel overfor Stortinget. Beklagelsen vil KrF at Høyres integreringsminister Jan Tore Sanner (H) skal fremføre på vegne av regjeringen. Han er nemlig statsråden med saksansvaret for politikkområdet Listhaugs Facebook-post handlet om.

– Det er naturlig for KrF å ta opp regjeringens kommunikasjon i denne saken. Jeg vil be ansvarlig statsråd beklage den kommunikasjonen som regjeringen har utvist i denne saken ved Listhaugs publisering på Facebook, sa Hareide til NRK i går.

– Det ryddige vil være å be om en beklagelse når selve saken kommer til behandling i Stortinget på torsdag, og ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner er tilstede, sier Hareide.

Listhaug kommenterte og slettet

Både KrFs og Arbeiderpartiets ønsker om beklagelser fra regjeringen har blitt opprettholdt etter at Listhaug onsdag slettet det svært omstride Facebook-innlegget.

Det hjalp trolig ikke at Listhaug begrunnet slettingen i at hun ikke hadde rettigheter til å bruke bildet hun har brukt på Facebook, og på ingen måte beklaget innlegget i seg selv.

Det siste provoserte ifølge AUF, en av Listhaugs verste kritikere, bare ytterligere.

Listhaug-post, skjermdump

Sylvi Listhaug på Facebook onsdag 14. mars.

Foto: Skjermdump / NRK

Noen timer tidligere, tirsdag kveld, la Listhaug ut et innlegg som var hennes første bidrag til debatten som har rast de siste dagene.

– Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på, skriver Listhaug.

Anklaget Ap for å sette terrorister først

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!», skrev Listhaug på sin offisielle Facebook-side sist fredag klokken 08.35.

Teksten var påført et bilde av tildekkede personer i militæruniformer, som står i en sanddyne med kulebelter rundt kroppene sine. Flere av dem bærer synlige dødelige våpen.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill

Sylvi Listhaug på Facebook fredag 9. mars.

Foto: NRK

Samme dag som Listhaug postet innlegget var det premiere på den første kinofilmen om terrorangrepet som rammet Norge - og i særlig grad Arbeiderpartiet og AUF, 22. juli 2011.

Innlegget har utløst raseri i Arbeiderpartiet og opprørt store deler av det øvrige politiske Norge. Ap-leder Jonas Gahr Støre har anklaget Listhaug for å nøre opp under hatet som forårsaket massemordet utført av Anders Behring Breivik i 2011. Terroristen var i ti år politisk aktiv i Fremskrittspartiet.

Storm rundt forholdet Solberg-Listhaug

Flere av landets mest profilerte politiske kommentatorer har det siste døgnet omtalt og kritisert statsminister Erna Solbergs håndtering av egen justisminister.

NRKs Lars Nehru Sand skriver at Listhaug er på feil side av sjefens grense, og at hun har blitt et kommunikasjonsproblem for statsministeren og regjeringen.

Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, som har fulgt Solberg i en årrekke skriver at statsministeren fremstår som fanget i Listhaugs lik og del-klister.

Frithjof Jacobsen, leder for kommentaravdelingen i VG og forfatter av en bok om Solberg, omtaler statsministeren som i skyggen av sin egen statsråd og som famlende i håndteringen av Listhaug.

Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende skriver at «Listhaugs tonedøve fremferd får statsminister Solberg til å fremstå svak».

Munnhuggeri på regjeringslunsj

Det er ikke første gang relasjonen mellom statsministeren og den omstridte Frp-statsråden blir et tema i media.

VG beskrev i 2016 hvordan de to i påsyn av flere andre statsråder brøt ut i en heftig og følelsesladet diskusjon under en regjeringslunsj, etter at Solberg konfronterte daværende innvandringsminister Listhaug om Frps asyl-strategi.

Avisen skrev den gang at hendelsen vakte oppsikt internt i regjeringen, og at bakgrunnen var at statsministeren følte seg lurt av Frp.

AKTUELT NÅ