Hopp til innhold

Mener Høyre straffer kommuner som sliter

De rødgrønne har liten sans for Høyre-forslaget om at kommuner i vekst skal belønnes med flere skattekroner. De mener resultatet blir mer til dem som har mest fra før.

Helga Pedersen

KRITISK: Helga Pedersen mener regjeringens forslag til kommunal selskapsskatt kan straffe kommuner som mister arbeidsplasser.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– De belønner kommuner som er heldige og får store bedriftsetableringer, og straffer dem som mister hjørnesteinsbedriften eller fiskeanlegget, sier kommunalpolitisk talskvinne i Ap, Helga Pedersen, til NRK.

Under Høyres landsmøte lørdag lanserte kommunalminister Jan Tore Sanner en ny modell for kommunal selskapsskatt.

Jan Tore Sanner

OMFORDELER: Regjeringen legger opp til at de totale skatteoverføringene til kommunene skal holdes på dagens nivå, men vil fordele det på en annen måte enn i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fra 2017 skal kommuner som har vekst i lønnssummen i privat sektor få beholde deler av selskapsskatten selv. Sanner sier til NRK at målet er å motivere kommunene til å satse på næringsutvikling.

Men ifølge Pedersen er ordningen lite treffsikker. Hun er særlig kritisk til at skattebetalingen skal baseres på utviklingen de fire siste årene.

– Det blir veldig konjunkturavhengig. Det vil belønne kommuner som Hammerfest, som får Goliat-riggen, og straffe mange av de kommunene som har vært sterke på leverandørsiden, sier hun.

– Gir til de rike

Karin Andersen i SV mener Sanners forslag er et klassisk eksempel på at «Høyre tar fra de fattige og gir til de rike».

Karin Andersen

SENTRALISERING: Andre nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen, Karin Andersen, mener Sanners modell først og fremst vil belønne de store byene.

Foto: Stig Weston / SV

– Det er umulig å forstå at kommuner som sliter med næringsutvikling, skal bli bedre på det, dersom de får mindre penger, sier hun.

– Men kan ikke dette motivere dem til å legge bedre til rette for det private næringslivet?

– Dersom man ønsker privat næringsutvikling over hele landet, da må man satse der de sliter. I områder med opptur klarer man seg sannsynlig uten ekstra statlig støtte, sier Andersen.

Hun mener modellen vil favorisere de store byene, og får støtte fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Denne modellen vil garantert virke sentraliserende, sier han til NRK.

Trygve Slagsvold Vedum

TILLIT: Trygve Slagsvold Vedum tror flertallet av norske ordførere allerede i dag gjør alt de kan for å legge til rette for næringsutvikling.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Regjeringen vil gi mer penger til kommuner som går bra fra før. Vårt mål er at alle kommuner skal ha best mulig grunnlag for å gi god velferd, uavhengig av om næringslivet går som det suser, eller ikke, fortsetter Vedum.

Sentrum positive

Høyre/Frp-regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, er på sin side positivt innstilt til forslaget fra Sanner.

– Vi mener det er bra å stimulere kommunene til å skape arbeidsplasser. Men vi må sette oss nøye inn i dette og se på hvordan det slår ut for de kommunene som ikke har vekst, sier André Skjelstad (V).

– Det er positivt at kommunene blir pushet til å satse på næringsutvikling. Man må yte før man kan nyte, men vi må samtidig sørge for at dette ikke fører til en skeivfordeling, sier Geir Toskedal (KrF)

Avisen Nationen skriver lørdag at regjeringens egne beregninger viser at bare 40 av landets 428 kommuner ville tjent på den nye modellen, dersom den ble innført i fjor. Sanner mener imidlertid at det er altfor for tidlig å si noe om antall kommuner.

– Vi har ikke avsluttet arbeidet med denne modellen, vi jobber fortsatt med innretningen på den, og vi skal presentere prinsippene i kommuneproposisjonen i mai, sier statsråden.

AKTUELT NÅ