Hopp til innhold

Bondevik:– Dagens politikere må holde mobbekampen levende

– Jeg er skuffet over at Manifestet mot mobbing ikke står sterkere i dag. Dagens politikere må holde dette temaet levende, først da blir det tatt ordentlig alvorlig. Det sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han ville avskaffe mobbing i løpet av to år.

Kjell Magne Bondevik

– Mobbing kan ødelegge en barndom og sette arr i sinnet. Kjell Magne Bondevik ber dagens politikere sette kampen mot mobbing høyere på dagsorden.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statsminister Kjell Magne Bondevik undertegner et manifest mot mobbing

Ifølge manifestet skulle mobbing avskaffes i løpet av to år.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I september 2002 lanserte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik et manifest mot mobbing. Barneombudet, Kommunenes Sentralforbund, Utdanningsforbundet og Foreldreutvalget for grunnskolen undertegnet og partene forpliktet seg til å arbeide for nulltoleranse mot mobbing.

Og man satte seg store mål: innen to år skulle det være slutt på mobbing i skolen.

– På vegne av disse barna forplikter vi oss. Fem underskrifter på ett manifest, ett felles mål, et løfte fra ansvarlige voksne om nullforekomst av mobbing innen to år, sa Bondevik da manifestet ble presentert.

Mener statsministeren må ta tak

12 år senere må vi fastslå at mobbing fremdeles eksisterer i den norske skolen. De siste dagene har en artikkelserie i VG om 13-åringen Odin som ble mobbet på to skoler, fått stor oppmerksomhet. I mars i år tok Odin livet sitt.

– Man kan ikke lene seg tilbake og si «vi hadde en aksjon for noen år siden». Dette er et kontinuerlig problem. Her nytter det ikke med skippertak, mobbing kan kun reduseres med kontinuerlig innsats, sier Bondevik til NRK.

Han sier han vet at mange lærere og andre voksne i skolemiljøet tar problemet på alvor, men sier det er tydelig at kampen ikke er over.

– Jeg vil rette en appell til politikerne helt til topps, til statsministeren og de andre i systemet. Bare når man holder denne saken levende, først da ble det tatt skikkelig på alvor.

– Er du skuffet over at manifestet ikke står sterkere i dag?

– Ja. Jeg vet at senere regjeringer har tatt problemet opp på ulike måter, men når vi får slik dokumentasjon som det vi når har fått, er det skuffende å se at det ikke har slått nok igjennom.

Vond lesing

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler

SE INNSLAGET OM ODIN PÅ DAGSREVYEN

Han sier han syns det var vondt og trist å lese om Odin.

– Vi vet at dette kan ødelegge en barndom og sette arr i sinnet for lang tid.

– Moren til Odin forteller om en e-post der det ble foreslått at sønnen skulle gjemme unna matboksen sin, slik at mobberne ikke fikk tak i den. Hva syns du om det?

– Jeg syns ikke det er den beste måten å takle det på. Jeg har også hørt om barn som får klærne kastet i søla eller inn i dusjen. Dette løser en ikke ved å gjemme bort matbokser eller tøy. Dette løser en bare ved å ta opp problemet, først og fremst med mobberne, men også med hele klassen. Problemet må tas ved roten.

Odin gikk både på Lambertseter skole i Oslo og på Aursmoen skole i Aurskog Høland. På Lambertseter ble det etablert ekstratiltak da det ble kjent at VG skulle publisere Odins historie.

– Det er viktig nå at familien til han som mistet livet blir ivaretatt. Men det er også viktig at skolen jobber opp mot medelevene. Det er klart at de kan sitte igjen med vonde tanker og følelser nå. Dette må bearbeides, det er en etterjobb å gjøre etter en slik tragedie, sier Kjell Magne Bondevik.

– Manifestet har ikke fungert godt nok

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke forsøke seg på lignende tidsfrister som Bondevik gjorde i 2002.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han ikke vil ha en partipolitisk diskusjon om hvem som har gjort hva og ikke i tiåret som har gått siden Bondevik satte fristen for at mobbingen skulle bli borte.

– Men det er helt åpenbart at arbeidet mot mobbing ikke har vært vellykket nok. For ellers hadde ikke 17.000 barn gruet seg til å gå til skolen hver eneste dag, sier Isaksen til NRK.

Isaksen sier Regjeringen er i ferd med å ta en fullstendig gjennomgang av anti-mobbepolitikken.

– Vi har blant annet sett på det juridiske for å se om barna trenger større rettsvern. I tillegg har vi fortsatt med manifest mot mobbing, som er et viktig instrument, men som åpenbart ikke har fungert godt nok, sier Isaksen.

Regjeringen har blant annet foreslått å lovfeste at skolen kan be mobberen om å bytte skole, og ikke mobbeofferet slik tilfellet var for Odin.

– Vil du også komme med en tidsfrist for når mobbingen skal være borte?

– Målet må være å få tallene ned så raskt som mulig. Jeg kan ikke love at vi skal fjerne all mobbing innen ett år eller to, men jeg kan love at vi skal gjøre vårt aller ytterste og snu alle steiner for å komme så langt som mulig.

AKTUELT NÅ