Hopp til innhold

Mener bankenes alternative BSU-sparing er ulovlig

Bankenes alternative boligsparing for unge (BSU2-ordning) er i strid med loven, hevder Forbrukerombudet. Årsaken er at bankene tar store gebyrer dersom kundene avslutter avtalen.

Gry Nergård

HAR FÅTT BSU-REAKSJONER: Forbrukerombud Gry Nergård ber bankene kutte i gebyrene for BSU-sparekonto nummer to.

Foto: CF-WESENBERG

Torsdag fortalte NRK at mange har to BSU-kontoer for å spare mer penger til drømmeboligen. BSU-ordningen gir nemlig skattefradrag og høy rente, men har en begrensning på hvor mye du kan putte inn på kontoen i løpet av ett år.

Ved å opprette enda en konto, kan de unge boligsparerne sette inn mer penger. De får samme høye rente, men ikke det gunstige skattefradraget.

Da Forbrukerombudet undersøkte BSU2-tilbudet til 50 av landets banker fant de ut at mange krever et gebyr dersom man ønsker å si opp den alternative kontoen uten å bruke pengene til bolig eller flytte sparepengene til en annen bank.

Det er i strid med finansavtaleloven, hevder Forbrukerombudet, og ber derfor bankene kutte i gebyrene.

– Vesentlig forskjell at de ikke får skattefradrag

– Avtalen binder fast kunden på en måte som lovgivninga ikke åpner for. Det er høye gebyrer for å gå ut av avtalen. Det mener vi er ulovlig, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Hun sier de har fått reaksjoner på at bankene kaller den alternative sparinga for BSU.

– Disse avtalene skiller seg fra en ordinær BSU-konto ved at kundene ikke får skattefradrag. Når en så vesentlig ting mangler fra en konto som heter noe med BSU, så må det opplyses veldig godt om.

Ifølge Forbrukerombudet varierer gebyrene, men at det kan bli dyrt for den enkelte ungdommen som bryter avtalen.

Lover å følge loven

Jan Erik Fåne

– Det er nok litt tidlig å si om vi er enige i hvordan Forbrukerombudet tolker lovverket, men vi er opptatt av at forbrukerne skal ha gode vilkår og være godt informert om hvilke som gjelder, sier Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette vil selvfølgelig bankene rette seg etter, og følge loven, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, som representerer mange av bankene.

Han mener den alternative BSU-kontoen er et godt produkt som tilbyr høy rente, og at det derfor også er naturlig at det er noen vilkår knyttet til sparetjenesten.

– Det som er viktig er at forbrukerne er klar over de vilkårene før man inngår avtalen, slik at det ikke kommer noen overraskelse.

Ifølge Fåne skal de diskutere Forbrukerombudets krav med sine medlemsbanker.

– Det er nok litt tidlig å si om vi er enige i hvordan Forbrukerombudet tolker lovverket, men vi er opptatt av at forbrukerne skal ha gode vilkår og være godt informert om hvilke som gjelder.

AKTUELT NÅ