Hopp til innhold

Mener 8. mars-møtene er «de kjipeste debattene» i året

– Jeg gruer meg til 8. marskomiteens møter hvert eneste år, sier Runa Fjellanger, sentralstyremedlem i Rød Ungdom, og kritiserer debattkulturen.

Runa Fjellanger i Rød ungdom sier hun gruer seg til 8. mars-møtene hvert år. – Det er de kjipeste debattene jeg er med i.

– De kjipeste debattene jeg deltar i – og jeg sitter i mange skoledebatter – er 8. marsparole-møtene, sier Runa Fjellanger.

Da det i går ble avholdt parolemøte hos 8. mars-komiteen i Oslo, endte det med at tre unge venstrepolitikere forlot møtet.

Foranledningen var en dikusjon om en av de foreslåtte hovedparolene, «håndhev sexkjøpsloven». De tre politikerne på 17, 19 og 24 år forsvarte legalisering av sexkjøp, og et par av dem støttet innføring av bordeller, ifølge Aftenposten.

Det fikk Kari Jaquesson, som representerer Kvinnegruppa Ottar, til å reagere kraftig.

– Jeg synes du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet et helt år for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp. Sexkjøp handler ikke om en festlig, abstrakt idé om at man har rett til å gjøre hva man vil med kroppen sin, sa Jaquesson.

I dag har hun beklaget ordbruken overfor 17-åringen.

– Kan ikke ta med 15-åringer

Runa Fjellanger er ikke overrasket over det som skjedde.

– Jeg gruer meg hvert eneste år, for det overrasker meg ikke at noen blir bedt om å prøve å suge ti pikker i døgnet, sier Fjellanger til Dagsnytt 18.

Til tross for at hun er med på en rekke debatter i løpet av et år, mener hun at hun ikke blir utsatt for tilsvarende andre steder. Det kan gjøre det vanskelig å få med unge feminister, mener hun.

– 8. mars-møtene har vært kjipe opplevelser i flere år. I fjor satt en voksen dame og himlet med øynene og slo seg i panna da jeg snakket. Jeg klarer å si imot det, men med et slikt klima kan ikke jeg si til 15 år gamle jenter i Rød Ungdom at jeg vil de skal bli med på parole-møtet neste år, sier Fjellanger.

– Neste år hadde det vært fint om 8. mars-saken ikke handler om hvor kjipt det er på parolemøtene, men om de viktige tingene vi jobber med. Det er så mye som er verdt å være feminist for, som ikke er den dritten her.

Inviterer til møte om debattkulturen

Daisy Elizabeth Sjursø, en av gårsdagens møteledere og medlem av arbeidsutvalget til 8. marskomiteen, sier de tar kritikken på alvor.

– Vi har nå tatt initiativ til at vi etter 8. mars skal ta et møte om debattkulturen, ikke fordi vi generelt mener den er dårlig, men den kan alltids bli bedre, sier Sjursø.

– Vi har jobbet iherdig i mange år for at 8. mars skal bli en arena hvor folk kan få satt fokus på kampsakene sine. Langt på vei har vi lyktes med dette, nettopp fordi vi har tatt kritikk til oss.

AKTUELT NÅ