Faksimiler fra visitnorway.no og Region Stavanger - Slik reklamerer visitnorway.no og Region Stavanger for norske naturattraksjoner. - Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Region Stavanger/Visitnorway.no/Montasje/NRK /

Slik reklamerer visitnorway.no og Region Stavanger for norske naturattraksjoner.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Region Stavanger/Visitnorway.no/Montasje/NRK

Markedsføres på kanten av stupet

Bildene av en småbarnsfamilie på kanten av et stup i Geiranger førte til sterke reaksjoner mandag. Men bildene som skal lokke turister til Norge viser turgåere i minst like farlige situasjoner.

Bildene av småbarnsfamilien som hadde tatt seg over gjerdet og satt seg farlig nær kanten av stupet på Flydalsjuvet i Geiranger ble tatt kort tid etter at en kvinne falt i Vøringsfossen og døde mandag.

Les: - Ramler du ned så er du død

Reiseledere NRK har snakket med opplyser at mange turister lar seg friste til å klatre over gjerdene for å sikre seg god utsikt og gode bilder, og barnefamilien ved Flydalsjuvet er langt fra alene om å ta sjanser .

På nettsidene til Visit Norway og Region Stavanger promoteres Preikestolen og norsk natur med flere bilder av turgåere som går eller sitter helt på kanten av stupet.

Kan bli fjernet

Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Visit Norway - Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Visit Norway, sier de vil vurdere å fjerne bilder av folk på farlige steder. - Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Visit Norway, sier de vil vurdere å fjerne bilder av folk på farlige steder.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Av totalt 6000 bilder i vår database er det tre-fire bilder hvor noen står på farlige steder, sier reiselivssjef Per Arne Tuftin i Visit Norway til NRK.

Selv om Visit Norway bruker noen slike bilder i sin markedsføring, mener de ikke å oppfordre folk til å ta unødvendig risiko i naturen, forsikrer han.

– Hvis disse bildene kan bidra til å ufarliggjøre noe som i utgangspunktet er farlig, vil vi sammen med utekontorene vurdere å fjerne dem, lover Tuftin.

– Kan bildene gi enkelte turister inntrykk av at det er ufarlig å gå på farlige steder?

– Vi vet ikke. Vi har ikke sett på dette som et problem så langt. Som sagt vil vi nå ta en vurdering av bildene, sier Tuftin.

– Oppfordrer aldri

– Vi oppfordrer aldri folk til å bevege seg på utsiden av gjerdet. Det er farlig, og det er en grunn til at gjerdet er satt opp, sier reiselivssjef Cathrin Åkre ved turistkontoret i Geiranger.

Hun understreker at områdene som er inngjerdet er lagt opp for at turistene skal få et godt og tilgjengelig utsiktspunkt.

– Det er begrenset hvor mye vi kan overvåke, vi kan bare oppfordre til å bruke sunn fornuft. Når flere velger å klatre over gjerdet er det et problem, og det kan bli aktuelt å ta en intern diskusjon om det er mer vi kan gjøre. Vi føler at det er gjort en veldig god jobb, og kanskje må også noe av ansvaret ligge hos turisten selv, sier Åkre.

Reklamebildene av turgåere på kanten av diverse stup er tydelig merket, sier hun.

– Vi understreker at alle bildene vi bruker er merket med fotografens navn for å vise at de er tatt av en profesjonell fotograf, og at sikkerheten har blitt tatt vare på, sier Åkre.

Statens vegvesen har gjennomført en rekke utbygginger i området, i forbindelse med prosjektet «Nasjonale turistveger». Det satt opp gjerder for å markere hvor turistene kan stå, men sperringene er ikke spesielt vanskelige å klatre over.

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)