Hopp til innhold

Marine Harvest får kjempebot fra EU-kommisjonen

EU-kommisjonen gir Marine Harvest en bot på 20 millioner euro for å ha brutt konkurransereglene ved å overta fiskeselskapet Morpol før EU-godkjenning.

Anlegg Marine Harvest Indre Skjervøya

Ett av lakseoppdrettsanleggene til Marine Harvest ligger ved Indre Skjervøy.

Foto: Marine Harvest

Kommisjonen kunngjør boten i ei pressemelding onsdag.

EU-kommisjonen gir Marine Harvest en bot på 20 millioner euro for å ha kjøpt opp sin konkurrent Morpol ASA uten godkjenning under EUs reguleringer.

Boten tilsvarer med dagens kurs 167 millioner kroner.

Kommisjonen har konkludert med at Marine Harvest skulle ha visst at de burde varsle og vente på godkjenning fra EU-kommisjonen før de sluttførte oppkjøpet, skriver de.

Marine Harvest kjøpte i desember 2012 opp 48,5 prosent av aksjene i konkurrenten Morpol ASA. Begge er norske selskaper som driver med lakseoppdrett.

Ifølge EU-kommisjonen skaffet dermed Marine Harvest seg de facto full kontroll over konkurrenten.

Ifølge kommisjonen gjennomførte Marine Harvest oppkjøpet åtte måneder før de formelt varslet EU-organet.

Under EU-reglene er alle selskaper pålagt å informere kommisjonens konkurranseavdeling ved en viss størrelse (EU-dimensjon).

– Varselet er en hjørnestein i EUs konkurransekontroll, og gjør at EU-kommisjonen kan vurdere om oppkjøp eller sammenslåinger skaper bekymring for konkurransesituasjonen, skriver kommisjonen i pressemeldingen.

EU-kommisjonen godkjente i september 2013 etter å ha vurdert at det ikke skapte konkurranseproblemer, men det er varslingsreglene Marine Harvest nå bøtelegges for.

Marine Harvest: – Mener fortsatt vi gjorde rett

Marine Harvest har selv sendt ut en børsmeling om kjempeboten. Der skriver de at de ikke er enig i at de brøt reglene.

– Vi mener fortsatt at vi handlet i tråd med regelverket under oppkjøpet av Morpol. Derfor er vi uenige i at vi får denne boten, står det i børsmeldingen.

De reagerer også på størrelsen på boten som de mener er større enn i sammenlignbare saker.

– Vi vil nå vurdere nøye hvilke muligheter vi har. Det er slik vi ser det nå sannsynlig at denne saken vil gå til EU-domstolen, skriver de.

Marine Harvest mener at oppkjøpet ble gjort på en måte der det var full åpenhet om aksjekjøpstilbudet, og at de ikke planla å ta over kontrollen av selskapet før alt var klarert i EU.

– Vi lot være å bruke våre nye stemmemakt i selskapet fram til EU-kommisjonen hadde avklart oppkjøpet, skriver oppdrettsselskapet.

AKTUELT NÅ