Hopp til innhold

Mannen-geolog: – Dramatikken var medieskapt

Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier han prøvde å formidle at raset kanskje ikke kom til å skje, men føler mediene valgte å overse dette.

De evakuerte får flytte hjem i Rauma

AVBLÅST RASFARE: 22. oktober i år kom beskjeden om et mulig ras i Rauma kommune. I går fikk de evakuerte i området beskjed om at de kan flytte hjem igjen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I går ble oppholdsforbudet ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal opphevet, og de evakuerte fikk flytte hjem. Bevegelsene i fjellet har stabilisert seg, og det blir dermed ikke noe ras med det første.

Geologen Lars Harald Blikra som overvåket rasfaren, sier han prøvde å formidle at det kanskje ikke kom noe ras, men at mediene valgte å overse dette.

– Den dramatikken som oppstod var nok litt medieskapt. Spenningen som ble skapt ved at folk ventet på dette store raset, gjorde at vi opplevde en massesuggesjon fra mediene, sier Blikra.

Til forskerforum.no, som først omtalte saken, sier Blikra at han ikke var forberedt på all oppmerksomheten fra media.

– En saueflokk

På flere av landets største nettsteder kunne man følge direktesendinger fra vestlandskommunen Rauma, hvor et samlet pressekorps ventet på at fjellet skulle rase.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad og sjefgeolog Lars Harald Blikra

STOR PÅGANG: Ordfører i Rauma kommune Lars Olav Hustad og sjefgeolog Lars Harald Blikra under en av de mange pressekonferansene i forbindelse med rasfaren i Rauma.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, telte opptil 50 journalister på enkelte av pressekonferanse i forbindelse med rasfaren, både fra Norge og utlandet. Hustad tror grunnen til den store dekningen av rasfaren, var at mediene påvirket hverandre.

– Hvis de store medieaktørene begynner å bevege på seg og bestemmer seg for at noe skal dekkes på denne måten, så følger alle de andre etter. Med all respekt, så er mediene litt som en saueflokk.

Hustad mener mediekningen var overdrevet, spesielt siden det tidlig ble klart at det ikke var noen fare for at liv skulle gå tapt.

– I seg selv så var ikke denne hendelsen så stor, det var ingen risiko for liv og helse etter at vi fikk evakuert de som bodde i området, sier ordføreren.

Tror det vil skje igjen

Helle Sjøvaag

FORSTÅR DEKNINGEN: Medieforsker Helle Sjøvåg tror mediene dekte raset fordi det ville gitt spektakulære bilder.

Foto: UiB

Et søk på nyhetsdatabasen Retriever, gir over tusen treff på ordene mannen og Rauma i perioden fra rasfaren ble meldt i slutten av oktober og til i dag.

Helle Sjøvaag, medieforsker ved Universitetet i Bergen, har full forståelse for at mediene valgte å dekke det mulige raset i så stor grad.

– Om fjellet hadde rast, ville det gitt spektakulære fjernsynsbilder. Sånne bilder ville hatt stor verdi for en nyhetsorganisasjon.

Sjøvaag tror vi kommer til å se mer av denne type dekning, fordi det ikke lenger koster så mye å følge sånne hendelser direkte.

– Det er ikke så ressurskrevende å lage lange direktesendinger, så jeg tror vi vil se mer av dette fremover. Nettet er en plattform hvor du kan strømme flere type sendinger samtidig, mediene er ikke lenger avhengige av å rydde plass på en hovedkanal for å kunne sende dette innholdet.

AKTUELT NÅ