Hopp til innhold

Mæland: – Spurte DNB om skatteparadis i 2014

STORTINGET (NRK): Ifølge næringsminister Monica Mæland har også den sittende regjering spurt DNB om de har hatt befatning med skatteparadis. Senest i 2014 skal storbanken ha benektet praksisen.

Monica Mæland

KREVER SVAR: – Jeg må være ærlig og tydelig og si at jeg skulle ønske dette hadde kommet fram i eierdialogen med selskapene, sier Monica Mæland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Gjennom det internasjonale graveprosjektet kalt «Panama papers» har Aftenposten avslørt at DNB i årene 2006-2015 la til rette for at nordmenn kan plassere pengene sine i skatteparadis.

Overfor NRK har DNBs konsernsjef Rune Bjerke avvist at noen i selskapets konsernledelse eller styre visste om selskapets virksomhet i Luxemburg.

– Svarte nei

I spørretimen onsdag ble Mæland utfordret på hva staten gjør for å hindre at norske selskaper der staten er eier har befatning med skatteparadiser. Til NRK sier statsråden at de har spurt selskapet om dette i denne regjeringsperioden.

– Og de har svart nei?

– Det stemmer.

– Hva synes du om det?

– Jeg konstaterer at dette er det svaret vi har fått, basert på det de mener å ha visst. Og så har jeg sagt at dette er noe de må svare på i den skriftlige redegjørelsen jeg har bedt om.

Mæland kan foreløpig ikke svare på hvor mange ganger de har spurt DNB om skatteparadis. Men hun sier at de tok det opp senest i 2014. I november det året kom internasjonale avsløringer om hvordan store selskaper slapp unna skatt ved å plassere pengene i Luxemburg.

– Vi fikk til svar at de ikke bidro til verken skatteunndragelser eller hemmelighold av kunder, sier Mæland til pressen etter spørretimen i Stortinget.

Venter på svar fra DNB

Hun mener likevel det er for tidlig å konkludere på TV2s spørsmål om staten har fått uriktige opplysninger fra storbanken.

– Vi har stilt spørsmål, og vi har fått svar. Hvorvidt de var riktige, det må vi vente å se, sier hun.

I går kveld avdekket Aftenposten at to personer som i dag har toppstillinger i DNB har hatt kontakt med det skandaleombruste advokatfirmaet som står sentralt i saken om Panama-avsløringene.

– Det er noe de må svare på i redegjørelsen jeg har bedt om, er alt Mæland vil si om den saken nå.

– Svaret vi gav NFD i 2014 viser at informasjon om opprettelsen av ca. 40 selskaper på Seychellene i DNB Luxembourg i 2006-2010 ikke hadde kommet opp på det tidspunktet. Vi jobber nå med en redegjørelse til NFD og vil komme tilbake til dette når den er klar, skriver Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til NRK onsdag ettermiddag.

SV: – Tynnslitt tillit

SVs nestleder Snorre Valen sier det «mildt sagt oppsiktsvekkende» at DNB også i 2014 skal ha benektet at de bidro til at kunder kunne skjule penger i skatteparadiser.

Han viser til at Kristin Halvorsen, da hun var finansminister i 2007, tok et oppgjør med at DNBs datterselskap i Luxemburg reklamerte for en banktjeneste som var diskret og opererte under Luxembourgs banksekretesse.

– Når de ikke tar beskjeden når Kristin Halvorsen sier tydelig ifra i 2007, og når de svarer nei på et direkte spørsmål i 2014, da er tilliten tynnslitt altså, sier han til NRK.

Vil ikke instruere

SV-politikeren mener det må hardere skyts til, og etterspør en klar instruks fra staten til statlige og delvis statlige selskaper om at de «så fort som mulig må rydde opp i sin befatning med skatteparadis».

Men i spørretimen gjorde Mæland et klart at en slik instruks er uaktuell.

– Det er ikke i tråd med våre eierskapsprinsipper, som et samlet Storting har stilt seg bak, å instruere. Det et styrene som skal ta beslutningen. Men når det gjelder skatteparadis og åpenhet om pengestrømmer er våre forventninger helt tydeligere, sa hun og oppfordret Valen til å lese eierskapsmeldingen.

Der står det blant annet at selskapene skal følge OECDs retningslinjer på skatteområdet:

Og herunder søker å unngå å benytte skatteparadiser som ikke følger standardene til Global Forum om transparens og effektiv informasjonsutveksling i skattesaker og som ikke vil inngå skatteopplysningsavtaler med Norge.

Meld. St. 27 83, Et mangfoldig og verdiskapende eierskap

DNB er ikke det eneste selskapet i hardt vær. Den siste tiden har norske flaggskip som Telenor, Statoil og Hydro måtte svare for korrupsjonsanklager.

Åpner for nye rutiner

Terje Breivik, nestleder i Venstre, mener dette viser at staten ikke utøver sitt eierskap på en god nok måte.

– Store statlig selskaper er i dag rollemodeller med negativt fortegn, sa han i spørretimen.

På spørsmål om hva statsråden kan gjøre for å sørge for at disse selskapene blir rollemodeller med positivt fortegn, svarte Mæland:

– Vi kan gå konkret inn i den enkelte sak, og få redegjørelser fra selskapene. Vi må forvente at styrene tar jobben. Vi må se om vi må endre våre rutiner for dette, det er jeg helt åpen for.

Mæland sa også at de har spurt DNB og andre statseide selskaper om de har befatning med skatteparadis, og at svarene de har fått har gått ut på at de ikke plasserer penger i land uten avtale.

– Jeg må være ærlig og tydelig og si at jeg skulle ønske dette hadde kommet fram i eierdialogen med selskapene. Det burde kommet fram på et mye tidligere tidspunkt, allerede for mange år siden, sa hun.

Les mer om DNB og avsløringene om skatteparadis:

AKTUELT NÅ