Hopp til innhold

Mæland stoler på Telenor

Næringsministeren skriver til Stortinget at Telenor har fulgt opp korrupsjonspåstandene om Vimpelcom slik staten forventer. Martin Kolberg (Ap) er ikke tilfreds, og vil ta saken videre.

Monica Mæland

STOLER PÅ TELENOR: Monica Mæland ser ingen grunn til å foreta seg noe spesielt overfor Telenor.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I sin redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité varsler Monica Mæland (H) ingen tiltak mot Telenor i Vimpelcom-saken.

Martin Kolberg

VIL VITE MER: Martin Kolberg (Ap) er ikke klar til å legge saken død. Han mener Stortinget må komme til bunns i om korrupsjon har funnet sted, eller ikke.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Samtidig forventer hun at styret i Telenor fortsetter arbeidet for å hindre korrupsjon.

De siste ukene har Dagens Næringsliv og Klassekampen skrevet at Vimpelcom, der Telenor er en stor eier, har betalt 600 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar for å få innpass i det usbekiske mobilmarkedet.

Stortinget krevde svar

Påtalemyndighetene i Nederland, der Vimpelcom har sitt hovedsete, mistenker at utbetalingene kan ha vært rene bestikkelser for å sikre seg mobillisenser.

Slik jeg ser det svarer hun ikke på hovedspørsmålet: Har korrupsjon funnet sted? Derfor bør Stortinget gå videre med saken.

Martin Kolberg

Avsløringene har gjort sterkt inntrykk blant politikerne på Stortinget.

– Komiteen reagerer på det som er kommet frem, sa lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg, til DN 18. november.

Kort tid etter ba de om en redegjørelse fra Mæland om saken.

– Ingen garantier

Onsdag ettermiddag kom svaret.

I sin skriftlige redegjørelse til Stortinget gjør næringsministeren det klart at hun stoler på at Telenor gjør det de skal.

Hun viser til redegjørelsen hun har fått fra styret i Telenor, og skriver at «min oppfatning er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor og generelt arbeider aktivt med de aktuelle problemstillingene».

Samtidig understreker næringsministeren at det er opp til den pågående internasjonale etterforskningen å avgjøre om de omstridte lisensbetalingene til et selskap med nær tilknytning til den usbekiske presidentdatteren er korrupsjon eller ikke.

«De tiltak styret i Telenor så langt har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette», skriver hun.

Kolberg: – Stortinget er ikke ferdig med saken

Svaret fra Mæland beroliger ikke Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

– Slik jeg ser det svarer hun ikke på hovedspørsmålet: Har korrupsjon funnet sted?

Neste uke skal kontrollkomiteen møtes igjen. Der vil Kolberg ta til orde for at Stortinget skal gå videre med saken. Det betyr enten flere skriftlige spørsmål, eller en kontrollhøring.

– Mæland sier at hun bygger sitt svar på informasjon fra Telenor, og det forstår jeg. Men hovedspørsmålet står altså ubesvart. Det viser behovet for at Stortinget bør gå inn i saken, sier Kolberg til NRK.

Jeg var informert

Mæland har tidligere fått kritikk for sin håndtering av saken. Sist uke skrev Aftenposten at det gikk åtte måneder før næringsministeren ble informert om Økokrims vitneavhør av Telenor-ledelsen.

Under pressekonferansen onsdag bekrefter Mæland at hun ikke visste at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var avhørt før det kom fram i media.

Samtidig avviser hun at det betyr at hun ikke ble informert om saken.

– Jeg ble informert om at Telenor var vitne før det ble offentlig kjent. Jeg fikk informasjon om at det var gjort beslag i saken, og at ansatte i Telenor hadde vært avhørt som vitner.

I brevet hun har sendt til kontrollkomiteen viser Mæland til at Baksaas 11. mars i år kontaktet Næringsdepartementet. Han fortalte at Vimpelcom var under etterforskning i flere land, og at Telenor hadde status som vitne i saken.

Det ble holdt et møte på embetsmannsnivå i departementet tre dager senere. Der kom det frem at Baksaas var blant de Telenor-ansatte som var innkalt til vitneavhør hos Økokrim.

Etter at Klassekampen blåste nytt liv i korrupsjonsbeskyldningene mot Vimpelcom, har Mæland ikke villet svare på hva hun har visst om korrupsjonsskandalen. I forkant av møtet med Baksaas og styreleder Svein Aaser sa Mæland at hun ikke var kjent med at Telenor-ledelsen hadde vært inne til avhør hos Økokrim, skriver NTB.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i VimpelCom, men har 43 prosent av stemmene i selskapet som kontrolleres av det russiske selskapet Ultimo, der oligarken Mikhail Fridman er hovedeier.

AKTUELT NÅ