Hopp til innhold

Lokalsykehus trenger ikke akutt- eller fødetilbud, ifølge ny helseplan

Regjeringas nye Nasjonale helse- og omsorgsplan setter ikke krav om akuttavdeling eller fødetilbud ved lokalsykehus. Da er det fritt fram for å bygge ned lokalsykehusene, mener Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

Demonstrasjon Molde

Regjeringa har blitt møtt av flere store demonstrasjoner etter forslag om å legge ned tilbud som akutt og fødeavdelinger. Her fra en demonstrasjon i forbindelse med Molde sykehus.

Foto: Herskedal, Kjell / Scanpix

Debatten om lokalsykehusene har satt sinnene i kok. Derfor har mange ventet på planen med navnet Nasjonal helseplan. Forkjemperne har håpet at den ville definere hvilke tilbud landets lokalsykehus faktisk skal ha.

Men det er en skuffet koordinator i Folkebevegelsen for lokalsykehusene NRK møter når vi spør om planen.

Bente Øien Hauge

Koordinator Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene er skuffet over Nasjonal helseplan.

Foto: Jens Hauge

– Jeg ble veldig lei meg da jeg så dette i Nasjonal helseplan, sier Bente Øien Hauge som er koordinator for Folkebevegelsen. Hun peker på at det som faktisk står i den nye planen er veldig vagt og at formuleringene er runde.

For planen setter ingen krav om at lokalsykehusene skal ha for eksempek akutt eller fødetilbud, to tilbud det har vært mye bråk om nedbyggingen av de siste årene.

Les hele planen: Nasjonal helse- og omsorgsplan (2011-2015)

Nå tror Hauge denne nedbyggingen bare vil fortsette.

– Måten lokalsykehusene er omtalt for i Nasjonal helseplan åpner for ytterligere nedbygging. Eller det vi kaller demontering, at man tar én bit av gangen og trekker ut, sier Hauge.

Hun mener denne formen for demontering er veldig dårlig for sykehus landet rundt.

– Det er noe av det verste som har skjedd for lokalsykehusene. At de splittes opp og organiserer klinikker på tvers av sykehusene uten å ha noen klare krav om hva et sykehus skal være.

Senterpartiet vil ha annen definisjon

Senterpartiet har stadig måtte svelge at kampen om lokalsykehusene ikke går deres vei i regjeringa. Som et av regjeringspartiene har de sett at stadig flere tilbud har blitt endret imot løfter til egne velgere.

Kjersti Toppe

Helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe i Senterpartiet skulle ønske definisjonen på lokalsykehus var klarere.

Foto: Paul Sigve Amundsen

Det fikk blant annet partileder Liv Signe Navarsete til å si at hun følte seg overkjørt internt i regjeringa, og det var en tydelig presset partileder som møtte irriterte velgere og sykehusforkjempere i Eid tidligere denne måneden.

Den nasjonale helseplanen kan være et nytt nederlag.

– Vi har en annen definisjon på lokalsykehus der både fødetilbud og akuttkirurgi er med, sier partiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe.

Hun er ikke fornøyd med planen slik den ser ut i dag, men hun tror heller ikke slaget er helt tapt for Senterpartiet.

– Dette er jo første gang en regjering kommer med en definisjon, og sånn sett er det et skritt i riktig retning. Vi mener denne planen ikke er til hinder for det vi ønsker, men samtidig hadde vi jo ønsket oss en tydeligere definisjon, sier Toppe.

Opposisjonen: – Verdiløs plan

Bent Høie (H)

Bent Høie (H) som leder helsekomiteen på Stortinget tror regjeringa er vage for å kunne si at de ikke har brutt løfter.

Foto: Høyre

Også opposisjonen er kritisk til den nye planen. I Høyre mener de hele helseplanen er verdiløs i debatten om hvordan sykehus-Norge skal se ut i fremtiden.

– Jeg etterlyser konkrete minimumskrav. Ikke bare til hva lokalsykehus skal inneholde, men hva alle typer sykehus skal inneholde, sier leder av helsekomiteen på Stortinget Bent Høie fra Høyre.

Høie mener alt tyder på at planen er skreddersydd og skrevet slik at den rødgrønne-regjeringen kan holde løftet sitt om at ingen lokalsykehus skal legges ned.

– For å holde den lovnaden må definisjonen av et lokalsykehus være så vag at alle passer inn i den malen, sier Høie.

– Ikke vag for å holde løfter

– Nei, det er ikke derfor. Det er fordi lokalsykehusene gjør veldig mye forskjellig allerede i dag, sier statssekretær Tord Dale (Ap) i Helsedepartementet.

Statssekretæren fortsetter med samme argumentasjon som partileder Jens Stoltenberg brukte fra talerstolen på Arberiderpartiets landsmøte. Stoltenbergs mantra om at det ikke bare er hvor du blir behandlet, men også hvilken behandling du faktisk får som betyr noe gjentas av Dale.

Tord Dale møtt av sjukehusforkjemparar på Stadlandet

Statssekretær Tord Dale er ikke enig i at planen er laget vag for å holde vage løfter. Her møtes han av sykehusforkjempere på Stadlandet tidligere i år.

Foto: Ole Andre Rekkedal / NRK

– En av de tingene vi sier både i Soria Moria-erklæringen og i Nasjonal helseplan er at vi skal ha ei god arbeidsdeling mellom sykehusene, sier Tord Dale.

Statssekretæren avviser at den nye helseplanen er ullen, og ikke stiller krav til lokalsykehusene.

– Det skal være et bredt tilbud av dagtjenester som dagkirurgi, nevrologi, ulike poliklinikker, at man skal kunne ta røntgenbilder og at det skal kunne tas utvidede blodprøver, ramser Dale opp.

– I områder der det er lange avstander eller langt til andre sykehus må sykehuset ha funksjoner slik at de kan ta imot, stabilisere pasienter og så sende de videre til behandling. Riktig behandling er viktig og det er ikke alltid den nærmeste behandlingen.

Dette beroliger ikke nødvendigvis lokalsykehusforkjemperne. Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene ser ikke positivt på utviklingen med den nye helseplanen.

– Det virker som vi er i en ny omdreining for å bygge ned lokalsykehusene funksjon for funksjon, sier Hauge.

AKTUELT NÅ