Hopp til innhold

Lite kunnskap om vanlig kreftform

Over 4000 nordmenn får årlig tarmkreft, men de fleste av oss har dårlig eller ingen kunnskap om sykdommen, ifølge ny undersøkelse.

Tarmoperasjon

Tarmkreft er et tabubelagt tema, mener overlege Morten Brændengen ved Oslo universitetssykehus: – Med endrede avføringsvaner er det ofte sånn at man venter og ser, og tenker at det er sikkert normalt og blir snart bedre.

Foto: NRK

– Det er en sykdom som rammer mange. Kun prostatakreft rammer flere. Men det er lite åpenhet, det snakkes ikke mye om det. Dermed er det også lite kunnskap om kreftformen, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Hver dag blir i gjennomsnitt 11 nordmenn rammet av tarmkreft, og i 2014 døde 1546 av det. Kun lungekreft tar flere liv. Sammen med føflekkreft er det den kreftformen vi frykter mest. Likevel har åtte av ti dårlig eller ingen kunnskap om tarmkreft, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Kreftforeningen.

Laster innhold, vennligst vent..

Tarmkreft blir sett på som en tabubelagt sykdom. NRK forteller i dag om kreftforskeren som selv ventet over ett år med å gå til lege.

Symptomer varierer

Norge ligger i Europatoppen både på forekomst og dødelighet av tarmkreft.

Morten Brændengen

– Vi må blir flinkere til å snakke om tarmkreft, mener mener overlege Morten Brændengen ved Oslo universitetssykehus.

Foto: NRK

– Vi ser mye mer tarmkreft i vår del av verden, enn i for eksempel Afrikanske og Asiatiske land, som med stor sannsynlighet har med vår livsstil å gjøre. Men det er også mange andre faktorer som spiller inn, som en god del arvelige faktorer som vi nok ikke har helt oversikten over totalt sett enda, sier Morten Brændengen, overlege for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Symptomene varierer, og noen er lettere å oppdage enn andre. Det kan være smerter eller blødninger, endringer i avføringsvaner, eller at man blir mer slapp og sliten, som kan være knyttet til lavere blodprosent som kan forekomme ved tarmkreft.

Tabubelagt

– Med endrede avføringsvaner er det ofte sånn at man venter og ser, og tenker at det er sikkert normalt og blir snart bedre. Det, og at undersøkelsen er litt mer privat enn en del andre sykdomsformer, gjør nok at det er mange som kvier seg, sier Brændengen.

Anne Lise Ryel

– Det er lite åpenhet og kunnskap rundt tarmkreft, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Foto: Ann Kristin Engebakken

Kreftforeningen har en jobb å gjøre for å alminneliggjøre kreftformen, sier Ryel.

– Vi må bli flinkere til å synliggjøre og løfte frem tarmkreft, for å bekjempe tabu og stigma, og gjøre det lettere å bære.

Gjennomsnittsalder på dem som får tarmkreft er rundt 70 år. Blant de som får diagnosen før kreften har spredd seg, overlever i overkant av 80%. Det er viktig å være obs på mulige symptomer og komme tidlig til behandling, mener Brændengen. Og vi må blir flinkere til å snakke om det:

– Det vil gjøre at man i større grad vil kunne gå til legen og kunne legge frem denne typen symptomer for å kunne påvise det så tidlig som mulig hvis man var uheldig og hadde fått en kreftsvulst.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ