Hopp til innhold

Legger frem flyktningforslag

Elleve organisasjoner legger i dag frem en liste med forslag til hvordan Norge kan håndtere flyktningkrisen.

Flyktninger går gjennom Ungarn

Dagens flyktningkrisen omtales som den verste siden 2. verdenskrig.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Forslagene blir lagt frem på en pressekonferanse klokken 11:00, som vil sendes direkte her på nrk.no.

Organisasjonene som står bak er Amnesty, Atlas-Alliansen, CARE, Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Den norske kirke, NOAS, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Røde Kors.

Pål Nesse, Flyktninghjelpen

Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener det er et utrolig engasjement blant folket for å hjelpe flyktningene

Foto: Flyktninghjelpen

– Vi skal prøve å flytte på politikken og bruke den godviljen mange nordmenn har. Vi ser at det er et ønske om å gjøre enda mer hjemme. Det er en utrolig driv som har tatt seg veldig opp. Hos oss i Flyktninghjelpen har vi ikke sett noe slikt noen gang tidligere, sier Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

– Blir lyttet til

Også Ann Margrit Austenå, generalsekretær i NOAS, merker et stort engasjement blant folket, som hun tror politkerne lytter til.

– Når vi ser at slike spontanorganisasjoner som Refugees Welcome to Norway har over 80.000 medlemmer, så er det noe en hver oppegående politiker vil merke seg.

Ann-Magrit Austenå

Ann Margrit Austenå i NOAS tror ikke at å ta imot mennesker i nød vil kunne rokke ved den norske kulturen.

Hun mener vi må ta debatten om flyktningene på en humanitær måte, og håper organsisasjoenens forslag vil bidra til dette.

Hun forteller at debatten til tider kan være trist.

– Det er en veldig bekymring for at vi har et svakt og lite samfunn med en kultur som ikke er slitesterk nok til å ta imot noen tusen fra en av de verste krigene etter andre verdenskrig. At det skal rokke ved fundamentet vi er bygget på. Det tror ikke vi.

– Må ta imot flere

Hva som legges frem av organisasjonene sammen, vil ingen av dem si noe om. Generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, sier likevel at det er klart at Norge må ta et større ansvar og ta imot flere flyktninger enn det som er lagt opp til.

I tillegg ønsker hun et mer effektivt asyl- og intergreringssystem.

Skretteberg mener også det bør være mulig å søke om humanitært visum, for å unngå de farlige båtreisene over middelhavet.

– Dette er et tiltak som er med på å hindre at folk blir ofre for kriminelle nettverk og kyniske menneskesmuglere, som vi har sett.

middelhavet flyktninger

Så langt i år har over 380.000 krysset middelhavet mot Europa, ifølge tall fra FN. Caritas vil gjøre denne reisen tryggere.

AKTUELT NÅ