Hopp til innhold

Leger og fengselsledere skal vitne om Breiviks soningsforhold og psyke

Totalt sju personer blir kalt inn for å vitne i saken om Anders Behring Breiviks soningsforhold. Blant de mest profilerte er psykiater Randi Rosenqvist og fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Randi Rosenqvist og Knut Bjarkeid skal vitne i Breivik-rettssaken

I RETTEN: Den erfarne psykiateren Randi Rosenqvist og fengselsdirektør Knut Bjarkeid skal forklare seg om Anders Behring Breiviks soningsforhold og helsetilstand under rettssaken i Skien fengsel i mars.

Foto: Cornelius Poppe/Lise Åserud / Scanpix

I mars begynner den sivile rettssaken om 22. juli-terroristen Anders Berhring Breiviks soningsforhold. Massedrapsmannen har gått til sak mot den norske staten, fordi han mener soningsforholdene bryter menneskerettighetene.

Helga Ervik

ÅPNE DØRER: Helga Fastrup Ervik, kontorsjef hos Sivilombudsmannen, har ledet arbeidet med rapporten som slo fast at regimet på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå ved Skien fengsel kan føre til isolasjonsskader.

Foto: Emrah Senel / NRK

Etter det NRK kjenner vil sju vitner bli kalt inn for å forklare seg om terroristens soningsforhold og helsetilstand. Den norske stat har bedt om at dørene lukkes for pressen under seks av disse forklaringene, samt befaringene ved fengselene, noe flere jusseksperter har reagert på.

Vesentlig del av saken

I tillegg til åpnings - og avslutningsprosesdyrer vil de sju vitnemålene, samt befaringene og Breiviks egen forklaring, utgjøre store deler av rettssaken som går i Skien fengsel i mars. Da skal disse tre forklare seg om Breiviks helsetilstand, etter det NRK forstår:

  • Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.
  • Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.
  • Andreas Tandberg, fengselslege ved Skien fengsel.
Anders Behring Breivik

MISFORNØYD: 1. juli 2015 leverte Breivik en stevning mot staten for soningsforholdene som han mener bryter med menneskerettighetene.

Foto: Junge, Heiko / Afp

I tillegg skal disse fire etter det NRK kjenner til forklare seg om terroristens soningsforhold og sikkerhetsvurderinger rundt dette:

  • Knut Bjarkeid, direktør Ila fengsel og forvaringsanstalt.
  • Tore Stenshagen, avdelingsleder ved Skien fengsel.
  • Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel.
  • Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse hos Sivilombudsmannen.

Denne saken ble publisert 24. februar. 2. mars kom det frem at også Jørgen Spangen Iversen fra Kriminalomsorgsdirektoratet er innkalt for å vitne om Breiviks soningsforhold, og følger saken som bisitter for staten.

2. mars ble det også klart at Andreas Tandberg ikke er innkalt som vitne av regjeringsadvokaten. Det er derimot doktor Bjarne Haukeland, som vil forklare seg om Breiviks medisinske behandling i Skien fengsel.

Mente Breivik var tilregnelig

Randi Rosenqvist har jobbet med rettspsykiatri i mange år. Hun er tilknyttet Kriminalomsorgen, og er ansvarlig for Breivik overordnede helsebehandling, også etter at terroristen ble overført til Skien fengsel sommeren 2012.

Rosenqvist har utarbeidet en rekke risikovurderinger av Breivik, den første like etter terrorangrepene 22. juli. Hun kom da til at terroristen ikke viste tegn til psykose, noe hun også forklarte seg om under rettssaken i Oslo tingrett.

Randi Rosenqvist vitner i Breivik-saken

I RETTEN: Randi Rosenqvist forklarte seg om Anders Behring Breiviks psyke i rettssaken i Oslo tingrett i 2012.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I forbindelse med risikovurderingene har Rosenqvist hatt flere samtaler med Breivik, fram til november 2012. I mars 2013 leverte han en mistillitserklæring mot Rosenqvist, og de to har ikke snakket sammen siden.

Senere risikovurderinger av Breivik har dermed blitt utarbeidet uten ytterligere samtaler med terroristen. Rosenqvist er innkalt av Breiviks advokat Øysten Storrvik, men vil svare på spørsmål fra begge parter i saken.

Lukkede dører

Regjeringsadvokaten har bedt Oslo tingrett om at Rosenqvist og fem andre vitner skal forklare seg bak lukkede dører. Unntaket er Helga Fastrup Ervik, kontorsjef hos Sivilombudsmannen, ett av to vitner innkalt av Storrvik.

Ervik ledet arbeidet med Sivilombudsmannens rapport fra november i fjor, der det slås fast at regimet på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå ved Skien fengsel kan føre til isolasjonsskader.

Storrvik har uttalt at rapporten styrker Breiviks sak, og er Ervik er ifølge advokaten selv forsvarets viktigste vitne.

– Denne gjennomgangen styrker vår argumentasjon og muligheten til å vinne fram i retten, sa Storrvik til NRK i november.

Storrvik ønsker ikke å kommentere vitnelista eller saken på det nåværende tidspunkt. Regjeringsadvokat Marius Emberland skriver i en SMS at han ikke er kjent med at det foreligger en endelig vitneliste ennå, men at denne vil bli offentlig når partene leverer sine sluttinnlegg til retten. Dette vil skje i starten av neste uke.

Levende bilder fra Skien fengsel, blant annet av en celle og luftegård av samme type som den Breivik har. Bilder fra Scanpix.

SKIEN FENGSEL: Video fra Skien fengsel, blant annet av en celle og luftegård av samme type som den Breivik har tilgang til. FOTO: Scanpix.

AKTUELT NÅ