Hopp til innhold

Lånekassen varsler storkontroll for å avsløre stipendsvindel

Lånekassen er lei av studenter som jukser til seg utdanningsstipend, og varsler en storstilt kontroll. De som ikke kan dokumentere at de faktisk har bodd borte, kan nå risikere at deler av lånet ikke blir gjort om til stipend.

Kornelia Ekeli og Marius Granli

De 50 000 studentene som skal kontrolleres, får nå et brev fra Lånekassen der de blir bedt om å sende inn enten kopi av leiekontrakt eller bekreftelse som viser at de eier leiligheten de bor i. Studentene Kornelia Ekeli og Marius Granli har papirene i orden.

Lånekassen anslår at norske studenter svindlet til seg 72 millioner kroner, i løpet av undervisningsåret 2011 - 2012.

– De aller fleste er ærlige, men det er enkelte som lyver om at de bor borte, mens de i realiten bor hjemme hos foreldrene, sier Marianne Andreassen, administrende direktør i Lånekassen.

– Kun studenter som bor borte, har rett til utdanningsstipend. Derfor gjennomfører vi nå en totalkontroll av alle som har oppgitt at de bor borte, men som studerer så nær foreldrene at de kunne ha bodd hjemme, sier Andreassen.

Kan miste stipendet for godt

Nå må 50.000 av studentene som har oppgitt at de bodde borte i 2014, sende inn kopi av leiekontrakten eller dokumentasjon som viser at de eier boligen som de har oppgitt til Lånekassen.

– De som ikke kan legge frem dokumentasjon, får ikke 40 prosent av fjorårets studielån omgjort til stipend. De kan også miste retten til støtte for fremtidige undervisningsår. Vi ser alvorlig på misbruk og vil komme problemet til livs, sier Andreassen.

Dette er første gangen Lånekassen setter i gang en kontroll i storstilt skala for å avsløre juks. Tidligere er det kun gjort stikkprøvekontroller med rundt 1000 studenter hver gang.

(Artikkelen fortsetter etter klippet)

Lånekassen er lei av studenter som jukser til seg stipend, og varsler nå en storstilt kontroll. 50.000 studenter som i fjor fikk utdanningssstipend, må nå dokumentere at de faktisk bodde borte,

HØR: Eirin Berge sier det er flaks at hun har tatt vare på leiekontrakten fra i fjor. Hun mener Lånekassen burde ha varslet om kontrollen tidligere.

For lett å jukse

Studentene NRK møter på Universitetet i Oslo mener det virker for lettvint å jukse til seg penger fra Lånekassen.

– Jeg vet om flere som registrerer seg på adressen til sine søsken eller venninner, mens de i realiteten fortsatt bor hjemme. Det er dårlig gjort av de som jukser, fordi det går utover andre studenter, sier Manije Bani Hashem (20).

Lånekasse varsler kontroll

Manije Bani Hashem mener de som jukser lar det går utover andre studenter.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Hun bor hjemme hos foreldrene, og mottar ingen utdanningsstipend.

– Man må kunne dokumentere at man snakker sant. Dersom Lånekassen klarer å kvitte seg med jukserne, så kan de kanskje gi mer penger til de som faktisk trenger dem, sier Hashem.

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, synes det er helt greit at Lånekassen trapper opp kontrollen.

– Vi må kunne forvente at de som søker utdanningsstøtte fra Lånekassen, faktisk har rett til det. Det er helt på sin plass at Lånekassen skal kunne sjekke dette, sier Langset.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger