Hopp til innhold

Får behandling mot krystallsyke i snurrestol

80 000 rammes av krystallsyke årlig. Her «snurrer» Tonje Myrbraaten (22) forhåpentligvis sykdommen bort.

Krystallsyke 2 - snurrerundt

Overlege Karl Fredrik Nordfalk på Rikshospitalet behandler Tonje Myrbraaten i en rotasjonsstol slik at krystaller i det indre øret hennes skal falle på plass, slik at hun blir kvitt svimmelheten.

Tonje Myrbraaten

Tonje Myrbraaten har fått behandling i rotasjonsstol mot krystallsyke.

Norske forskere skal nå finne ut om en spesialbygget «rotasjonsstol» kan riste de løse krystallene på plass i øret.

– Sykdommen gir meg en karusellfølelse. Litt som om jeg er full. Jeg merket det for først for tre år siden da jeg plutselig ble veldig svimmel og kvalm. Jeg tenkte det skulle gå over, men det gjorde det ikke, forteller 22 år gamle Tonje Myrbraaten.

Hun skal prøve rotasjonsstolen på Rikshospitalet for første gang. Belter rundt skuldre og magen festes og strammes hardt av overlege Karl Fredrik Nordfalk. Et par kamerabriller blir tredd over hodet hennes. Så blir det mørkt.

– Du får si ifra hvis det blir for stramt. Rotasjonen kan gjøre at du blir litt kvalm, men det går over nokså fort, forklarer han.

Krystallsyke 1

Slik bestemmes diagnosen krystallsyke.

Den nye folkesykdommen

Narve Bjørneseth med rotasjonsstol mot krystallsyke

Slik ser rotasjonsstolen ut. Her demonstreres den av fysioterapeut Narve Bjørneseth på Klinikk for alle i Oslo,

Foto: NRK

Forskerne anslår at nærmere 83 000 nordmenn har hatt krystallsyken det siste året, mens 36 000 har sykdommen akkurat nå. Hvorfor krystaller løsner, og hvordan det skal behandles, forskes det nå intenst på.

– Vi befinner oss i et forskningskappløp med Rigshospitalet i København. Målsettingen er å teste 150 pasienter for å finne de beste måtene å behandle krystallsyken på, sier Nordfalk fra Rikshospitalet som er med på forskningsprosjektet ledet av Haukeland sykehus.

– Fått et nytt liv

Ann Kathrin Nilsen

Ann Kathrin Nilsen har fått prøve rotasjonsstolen tre ganger.

Foto: NRK

30 «prøvekaniner» har så langt blitt testet. Målet er 150. Ann Kathrin Nilsen har sittet i stolen tre ganger.

– Jeg var litt skeptisk og lurte veldig på om det skulle hjelpe. Men det gjorde faktisk det, og det er jeg veldig glad for, forteller hun. Hun sier hun har fått en ny tilværelse.

Det finnes bare fire slike rotasjonsstoler i Norden. En er på Klinikk for alle på Majorstuen. Der venter de med å bruke de mer ekstreme rotasjonene.

Narve Bjørneseth med rotasjonsstol mot krystallsyke

Fysioterapeut Narve Bjørneseth behandler pasienter med krystallsyke i rotasjonsstol.

Foto: NRK

– Vi bruker den litt snillere manøveren her hos oss. Men hvis forskningen er positiv så vil vi endre våre rutiner etter resultatene, sier fysioterapeut Narve Bjørneseth.

Som å bli vasket i en vaskemaskin

I et mørkt rom på Rikshospitalet har Tonje snurret rundt 16 ganger nå. Men om krystallene er på plass, vil hun ikke merke før om noen dager.

Krystallsyke - ettersnurr

– Det var ubehagelig, som å være i en vaskemaskin. Nå håper jeg det hjelper og at alt ikke snurrer rundt lenger, at jeg blir klar i hodet igjen, sier Tonje Myrbraaten etter behandlingen.

– Det var ubehagelig, som å være i en vaskemaskin. Nå håper jeg det hjelper og at alt ikke snurrer rundt lenger, at jeg blir klar i hodet igjen.

AKTUELT NÅ