Utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon - Utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon besøkte moskeen i Åkebergveien. - Foto: Erlend Aas / Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon besøkte moskeen i Åkebergveien.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kronprins Haakon (t.v.) hilser på Shujaat Osnen Khan under en minnestund for de omkomne etter terror - Kronprins Haakon (t.v.) hilser på Shujaat Osnen Khan under en minnestund for de omkomne etter terrorangrepene mot regjeringsbygget og Utøya i moskeen til World Islamic Mission i Åkebergveien tirsdag. - Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Kronprins Haakon (t.v.) hilser på Shujaat Osnen Khan under en minnestund for de omkomne etter terrorangrepene mot regjeringsbygget og Utøya i moskeen til World Islamic Mission i Åkebergveien tirsdag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Stort oppmøte i moskeen i Åkebergveien - Stort oppmøte i moskeen i Åkebergveien tirsdag. - Foto: Erlend Aas / Scanpix

Stort oppmøte i moskeen i Åkebergveien tirsdag.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kronprinsen kom til moskeen World Islamic Mission sammen med blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og Oslos biskop Ole Kristian Kvarme. Også ordfører Fabian Stang (H) var til stede.

De ble tatt varmt imot av imam Najeeb Naz.

Hente styrke sammen

– I dag kan et helt folk, på tvers av alle de skillelinjer et moderne samfunn har: geografi, generasjon, politikk, religion – komme sammen. Ikke for å hente alle svar, men for å hente styrke, sa Støre, som siterte trøstende ord fra Koranen foran den svært sammensatte forsamlingen.

Den vakkert utsmykkede moskeen i Åkerbergveien i Oslo ligger på andre siden av gata for sentralarresten i hovedstaden og Oslo fengsel.

Det var dit Anders Behring Breivik ble kjørt etter fengslingsmøtet mandag.

Om han fremdeles satt på bak murene under den flerkulturelle sørgestunden er ikke kjent. Politiet ville tirsdag ikke svare på hvor 32-åringen sitter fengslet.

Utenkelig virkelighet

– 76 liv gikk bort i denne tragiske handlingen. Kyniske drap på unge mennesker med framtiden foran seg. Det utenkelige ble virkelighet. Disse livene har ikke gått tapt forgjeves. Et allerede godt og harmonisk norsk samfunn skal vi gjøre enda bedre, sa imamen sin åpningsappell til de mange frammøtte.

Støre trakk fram at det norske samfunnet er i konstant forandring og at det ikke er mulig å stanse utviklingen, men at alle i Norge må samles om det vi har felles og ikke forskjellene.

Han trakk nettopp fram det Breivik var imot: Demokratiet, rettsstaten og de internasjonale avtalene Norge er en del av for å sikre disse grunnleggende institusjonene.

– Jeg finner en stor styrke i at vi samles i våre felles hus. Dette er ikke mitt gudshus, men jeg føler meg hjemme her. Det kan også det store flertallet gjøre når de er hjemme hos meg, sa Støre.