Hopp til innhold

– Ikke nok å sende enda en sjekk

Smittevernsekspert mener norsk innsats mot ebola er «skammelig og elendig». – Det er ikke godt nok å sende sjekker i øst og vest, sier Preben Aavitsland.

Ebola smitte i Vest Afrika

En hjelpearbeider har på seg verneutstyr i møte med barn og voksne som er smittet av ebola. Smitten sprer seg raskt, og nå setter Norge av nye midler for å bidra i kampen mot smitten.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Aavitsland, som tidligere jobbet i Folkehelseinstituttet og nå er daglig leder for et privat senter som forsker og foreleser om epidemier, mener en dobling av norsk pengestøtte for å bekjempe ebola ikke er nok.

Han etterlyser konkrete tiltak etter at regjeringen i dag la frem sin økte innsats.

– Sirup, kaller Aavitsland innsatsen i en Twittermelding.

Han utdyper for NRK at han hadde forventet at regjeringen skulle kommet med «mer konkrete løsninger».

Laster Twitter-innhold

– De burde hatt oppe et system hvor norsk helsepersonell kunne ha meldt seg frivillig og reist til Vest-Afrika i løpet av ukes tid, sier Aavitsland.

Han legger til at han mener innsatsen er «skammelig og elendig», og han henviser til at Cuba allerede skal ha snedt 150 helsepersonell til de rammede landene.

– Lettet

Preben Aavitsland er tidligere avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet

Preben Aavitsland er tidligere avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, og har sterke meninger om Norges innsats i kampen mot ebola.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Men der Aavitsland reagerer, og mener den norske planen ikke er håndfast nok, er organisasjonen Leger uten grenser veldig fornøyd med støtten som nå kommer.

– Vi er lettet og glade for at Norge nå viser handlekraft og virkelig vil gjøre det de kan for å hjelpe til i arbeidet med å stanse Ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika, sier Sebastian Stein, feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Han er en av de rundt 3.000 ansatte som nå jobber i regionen, hvorav 250 er internasjonale feltarbeidere. 20 nordmenn har bidratt gjennom organisasjonens arbeid.

Norges bidrag er etter dagens pressekonferanse kommet opp i 184 millioner kroner, og det er meldt om at helsepersonell både fra sykehus, og Folkehelseinstituttet, skal kunne reise ut i løpet av få uker. Det er snakk om 10-15 helsepersonell fra norske sykehus, mens det er ti personer i beredskap hos Folkehelseinstituttet.

Se pressekonferansen om den økte innsatsen mot Ebola:

Norge dobler ebola-støtte

– Pengesummen er ikke viktig

Også muligheten for å bruke Forsvaret til medisinsk evakuering er til stede, og det skal og brukes ressurser på lufttransportstøtte av personell og utstyr. To feltsykehus skal og være klare til bruk.

Utenriksminister Børge Brende, helseminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Børge Brende, helseminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fortalte om innsatsen fra Norge.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– For oss er ikke pengesummen så viktig, men at det sendes personell og utstyr. Det er det det er mangel på, sier Stein.

Under dagens pressekonferanse ble det nevnt muligheten for å sende personell opp til flere ganger, men det er ikke avgjort hvor mange, og hvem som skal sendes.

Helseminister Bent Høie henviste til at de nå skal snakke med FN og Storbritannia som koordinerer en del av innsatsen, for å rette inn pengebruken og den håndfaste støtten best mulig.

Og det er nettopp dette Aavitsland reagerer på, han mener det burde vært gode systemer på plass allerede som hadde gitt norske leger og sykepleiere muligheter til å reise ut raskt, samtidig som de hadde gode lønninger og gode forsikringer.

Onsdag vil det bli klart hvor Norge setter inn støtet, da det skal arrangeres et koordineringsmøte i London.

AKTUELT NÅ