Hopp til innhold

Kritiserer kongefamilien for dobbeltrolle

Kongehuset fremmer våpensalg og omstridte miljøprosjekter. Nå får de kritikk for reisevirksomheten i utlandet.

Video Kongefamilien på kontroversielle reiser

Kongefamilien på kontroversielle reiser

Den norske Kongefamilien har ved flere anledninger fremmet våpensalg og omstridte miljøprosjekter på sine utenlandreiser arrangert av regjeringen.

De har også høstet kritikk i ulike medier blant annet i NRK, Aftenposten, VG og Ny Tid for å ha krysset grensen over i den politiske sfæren, noe som er i strid med deres konstitusjonelle rolle.

Mandag reiser Kronprinsen til det autoritære regimet i Aserbajdsjan for å fremme norsk næringsliv. Flere menneskerettsorganisasjoner ber ham om å bli hjemme

– Vil bli utnyttet av proregime medier

– Gjennom å sende kronprinsen i en så tydelig næringslivsrolle, så blir det en veldig vanskelig dobbeltkommunikasjon som aserbajdsjanske myndigheter kommer til å utnytte på det sterkeste, sier Berit Lindeman, informasjonsleder i Helsingforskomiteen til NRK.

Helsingforskomiteen

Berit Lindemann i Helsingforskomiteen er ikke i tvil om at aserbajdsjanske medier kommer til å bruke kronprinsbesøket til fordel for sin kontroversielle president.

Foto: NRK

Hun er helt sikker på at kronprinsen vil bli utnyttet til propaganda for den aserbajdsjanske presidenten.

– Å vise fram kronprinsen vil være et scoop for de statlige mediene, fordi de vil signalisere at Norge står på god fot med det aserbajdsjanske regimet, noe som er veldig viktig for dem siden Norge tidligere har vært en tydelig kritiker av regimet, sier Lindeman.

Skal åpne oljemessen

Etter planen skal kronprins Haakon åpne den internasjonale oljemessen i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

Statoil har i mange år hatt et stort engasjement i det oljerike staten, og det er mye av grunnen til at kronprisen reiser.

Men kronprinsen skal også treffe - og la seg fotografere sammen med - president Ilham Aliyev - en autoritær statsleder som arvet presidentembetet fra sin far, en mann som arresterer og torturerer sine meningsmotstandere.

(Saken fortsetter under bildet)

Kronprins Haakon

I år besøkte kronprinsen Statoils Brasilprosjekt for utvinning av tungolje. Det vakte kritikk fra miljøbevegelsen.

Foto: SCANPIX

Mer bekymret for «Dignity Day»

Også filosof Einar Øverenget sier at det er et dilemma at Kronprinsen skal reise til Aserbajdsjan, men mener ikke nødvendigvis at han bør avstå fra å dra til regimet, som er sterkt kritisert for menneskerettighetsbrudd.

– Han burde heller revurdere noen av de andre engajementene sine, for eksempel «Dignity Day», sier Øverenget.

Einar Øverenget

Filosof Einar Øverenget sier kronprinsens engasjement i Dignity Day er mer problematisk enn en reise til Aserbadsjan.

Foto: NRK

Han er også kritisk til kronprins Haakons engasjement i FNs utviklingsprogram UNDP

– Selv om det det er en veldig god sak, så burde han heller ha holdt en lavere profil i forhold til en slik kampanje som veldig fort blir konkret politisk, sier filosofen, og viser til at kongehusets rolle er å representere Norge uten å bli politisk.

– Dobbeltkommunikasjon

Kronprins Haakon har de siste årene engasjert seg i saker som miljøvern, verdighet og menneskerettigheter. Det mener Helsingforskomiteen klinger dårlig med å være døråpner for norsk våpenindustri eller - for Statoil i Aserbajdsjan.

– Norge er en fredsnasjon, menneskerettighets- og miljønasjon. Da er det en dobbelkommunikasjon når man samtidig fremmer våpensalg, utvinning av tungolje og besøk av autoritære regimer, sier Berit Lindeman, i Helsingforskomiteen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kronprins Haakon under Norges dag under Expo 2010 i Shanghai

Da kronprinsen besøkte Expo i Shanghai 2010, fikk kongefamilien kritikk av Amnesty Norge for manglende program rundt menneskerettigheter.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Hun mener denne, og de tidligere reiser som kongefamilien har fått kritikk for, kan tyde på at kongehuset og utenriksdepartementet ikke har godt nok klarerte forhold når det gjelder hvilke oppdrag som egner seg for kongefamilien og ikke.

– De brukes til mange ting, som også er kontroversielle, og dette blir vanskelig for kongefamilen og det norske folk, avslutter Lindeman.

– Lang tradisjon

Statssekretær Espen Barth Eide.

Statssekretær, Espen Barth Eide i UD (Ap), skal ta seg av den mer politiske delen av Norges besøk i Aserbajdsjan.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Sammen med kronprinsen reiser statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i utenriksdepartementet. Han sier de alltid gjør en grundig vurdering av hvilke reiser kongefamilien skal gjøre.

– I dette tilfellet er vurderingen at det er riktig å dra til Aserbajdsjan, sier Barth Eide.

Han ser ikke at besøket vil være problematisk. Tvertimot sier han at det er en lang tradisjon for at kronprinsen og de øvrige medlemmene i kongehuset er døråpnere for det norske næringslivet i utlandet.

– Norge er engasjert over hele verden og vi er opptatt av å ha kontakt også med de som ikke er som oss. Vi tror dialog er bedre enn å ikke ha det, sier Barth Eide.

AKTUELT NÅ