Hopp til innhold

KrF og Venstre velger Ap-allianse lokalt: – Vi kan ikke samarbeide med Frp

Trondheim Venstre og Jon Gunnes har valgt å samarbeide med Arbeiderpartiet etter årets valg. Frp er mye av grunnen til at de har vendt det borgerlige samarbeidet ryggen.

Jon Gunnes Venstre

GÅR IKKE: Venstres Jon Gunnes forteller at det er umulig å samarbeide med Frp.

Foto: Presse

Valglogo

– Vi har laget budsjetter med Høyre og de har jeg hatt et meget godt samarbeid med. Men med Frp har vi slett ikke hatt noe samarbeid. Vi har ikke tenkt til å samarbeide med det Frp som opererer i Trondheim i dag, sier Gunnes, førstekandidat for Venstre før valget.

Han nevner spesielt den siste måneden av valgkampen da flyktningspørsmålet var på agendaen. Både Venstre og Høyre ville at Trondheim skulle bidra til en dugnad og ta imot flere flyktninger.

– Frp meldte seg helt ut. Jeg tror ikke Høyre er overrasket over valget som Venstre har gjort, sier Gunnes.

Menneskeverd

Førstekandidat for KrF i Hordaland Pål Kårbø

OGSÅ FRP-TRØBBEL: Pål Kårbø sier seg enig med Gunnes.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I Bergen er det sonderinger mellom KrF og Arbeiderpartiet, mens de på fylkesnivå i Hordaland har funnet sammen.

– Jeg hører hva som sies fra Trondheim. Den tilnærmingen støtter jeg veldig sterkt. En av utfordringene er at Høyre er ett parti og Frp er et annet, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF.

Frps standpunkt til spørsmålene om mottak av flyktninger og søndagsåpne butikker, har vært vanskelig å svelge for KrF.

– For oss handler det om menneskeverdet og løfte dem som sliter i samfunnet. Klima og miljø spiller også inn, med hvordan vi kan få en endring i miljøpolitikken. Vi må se hva slags samarbeid vi kan ha for å få gjennomslag for det, mener Gunnes.

Ville sitte i regjering

I Trondheim har KrF og Ap samarbeidet tidligere, mens det når blir samarbeid også i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Ålesund og Bergen. Nå blir det altså Ap-samarbeid for Kårbø, som i utgangspunktet ønsket at KrF skulle gå i regjering med Frp og Høyre etter valget i 2013.

– Har ikke du et ansvar for at dere på borgrelig side holder sammen?

– Ja, absolutt. Jeg må ta mitt ansvar for standpunktene mine i 2013. Utfordringen med situasjonen nasjonalt, som jeg opplever som fylkesleder i KrF, er at vi må få anerkjennelse for våre politiske kjernesaker. Et eksempel er søndagsåpne butikker. Hvis regjeringen hadde gitt seg på det på vårparten, så hadde det påvirket en del av valgkampen, hevder Kårbø.

– Når dere har tatt disse strategiske valgene, kan Bergen og Hordaland KrF være talspersoner for et nasjonalt samarbeid på høyresiden mot 2017?

– Dette har jeg snakket med Knut Arild Hareide om også. Vi gjør våre tilnærminger nå i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget. Vi skal ha et landsstyre neste helg. Jeg regner jeg med at vi der begynner debatten fram mot 2017, sier Kårbø.

– Binder ikke valgene hvordan dere kan argumentere strategisk inn mot rikspolitikken?

– Vi binder oss ikke, men jeg skjønner at det påvirker.

Se debatten i Politisk kvarter:

Politisk kvarter 180915

FORKLARER: Jon Gunnes og Pål Kårbø snakker om Ap-samarbeid

AKTUELT NÅ