Hopp til innhold

Krekar: – Hvor er menneskerettighetene?

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar møtte i Oslo tingrett med en plakat der det stod at han møter i en norsk rettssal for 54. gang. «Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?», spurte Krekar på plakaten.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Mulla Krekar hadde meg seg en plakat som viste klart hva han mener om de mange rettsprosessene mot seg da han møtte i Oslo tingrett mandag.

Mandag morgen startet nok en rettssak mot Najmuddin Faraj Ahmad, for mange bedre kjent som mulla Krekar. Krekar er tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger og trusler. Bakgrunnen er uttalelser Krekar kom med i et i intervju med NRK i februar.

Halmat Goran

Mulla Krekar er tiltalt for å ha truet kurderen Halmat Goran, som er bosatt i Norge. I 2012 ble Krekar dømt for å ha truet Goran, to andre kurdere og Erna Solberg.

Foto: Halmat Goran / NRK

Påtalemyndigheten mener Krekar i intervjuet gir en oppfordring om å belønne den som dreper Halmat Goran, sa statsadvokat Torunn Gran i sitt innledningsforedrag. I intervjuet sier Krekar blant annet at han «vil gi en gave» til den som dreper Goran.

Gorans bistandsadvokat Kristin Fagerholt Lund sa til NRK i helgen at kurderen lever i en «konstant frykt for eget liv» som følge av truslene.

Krekar selv er ikke enig i at han har gjort noe straffbart, og nektet straffskyld da han ble bedt om å ta stilling til tiltalen.

– Hvor er menneskerettighetene?

Den opp gjennom årene mye omtalte «mullaen» møtte pressen i Oslo tingrett med sin vanlige beige klesdrakt og et sort hodeplagg. Med seg hadde han en plakat, der det kom klart frem hva han mener om de mange rettsprosessene mot seg:

«Dette er 54. gang jeg er i deres rett. Jeg har vært siktet 35 ganger. 13 år uten noen rettigheter. 1250 dager i fengsel for trusler. Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?», stod det på Krekars plakat, som han har vist frem i andre versjoner tidligere.

Forsvarer Brynjar Meling sier han regner med at tallene til Krekar stemmer, men at 54 må være antall dager Krekar har vært i retten.

– Krekar er en fritidssyssel

– Han har kontroll på hvor mange penner han har brukt og hvor mange bøker han har skrevet, så da stemmer nok dette også, sier Meling, før han begynner å ramse opp de mange rettsprosessene mot Krekar.

– Vet du hvor mye du har fått i salær for å være Krekars forsvarer?

Nei, men jeg har et grovt anslag på at jeg har fått betalt omtrent halvparten av de timene jeg har jobbet, så får vi ta de andre timene som fritidssysler. På lik linje med at andre advokater seiler og spiller golf jobber, jeg med mulla Krekar.

Krekar i retten

Politiinspektør Vegard Rødås og statsadvokat Torunn Gran ved siden av mulla Krekar, som holder en håndskreven plakat i Oslo tingrett mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Islamistisk nettverk

Etter at retten var satt mandag morgen, leste statsadvokat Torunn Gran opp tiltalen mot Krekar. Hun gikk deretter over til å redegjøre for hans bakgrunn i perioden før og etter at han første gang kom til Norge som kvoteflyktning i 1991 (se faktaboks).

Statsadvokaten fortalte også hvilke vitner påtalemyndigheten vil føre i saken. NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk skal vitne, det samme skal den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

Gran fortalte også at det i ransakelsen av Krekars hjem ble gjort funn som tyder på at han fortsatt er aktiv i et islamistisk nettverk, kalt «Rawt». Dette nettverket har også vært et tema i tidligere straffesaker mot Krekar, og skal ha blitt startet allerede i 2006.

Brynjar Meling har i tidligere straffesaker hevdet at nettverket kun er opprettet for å spre islams lære.

Gule vitner for Krekar

Lars Gule

Lars Gule er innkalt av forsvarer Brynjar Meling for å vitne om Krekar, men fulgte mandag saken fra tilhørerbenken. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Krekars forsvarer Brynjar Meling brukte mye mer tid enn statsadvokaten på sitt innledningsforedrag i retten. Meling fortalte blant annet at forsvaret har kalt inn Lars Gule som sakkyndig vitne.

Gule vil i likhet med Ranstorp forklare seg om Krekars rolle i det islamistiske miljøet. Gule har tidligere sagt til NRK at støtten Krekar har fått har blitt mindre de siste årene.

I Melings innledningsforedrag la Meling også vekt på at uttalelsene fra Krekar kom i et TV-intervju. Han ba særlig retten merke seg at Krekar svarer på spørsmål han blir stilt.

Meling har tidligere ment at Krekar blir stilt ledende spørsmål i intervjuet, noe nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk har avvist.

Etter at aktor og forsvarer hadde holdt sine innledende foredrag, ble det mye omtalte NRK-intervjuet spilt av i retten.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Se intervjuet med mulla Krekar her.

AKTUELT NÅ