Hopp til innhold

Eks-rådmann: Møtt med trusler da jeg ville rydde opp i økonomisk rot

Den tidligere rådmannen i Kvalsund hevder familien ble truet da han forsøkte å få økonomien under kontroll. Nå håper han Økokrim kan avsløre eventuell korrupsjon.

Oddbjørn Nilsen

OPPRØRT: Oddbjørn Nilsen mener det foregår mye rart i Kvalsund kommune. Nå håper han det blir ryddet opp i økonomien.

Foto: NRK

– Man kan ikke ha det sånn i en kommune. Folk er livredde for å stå fram i frykt for represalier, sier Oddbjørn Nilsen til NRK.

I oktober 2010 flyttet han fra Tromsø til Kvalsund i Finnmark, et lita bygd mellom Alta og Hammerfest. Nilsen gledet seg til å bli rådmann og hadde store ambisjoner om å styrke næringsutviklingen i bygda. Men først måtte han få kommunen ut av den økonomiske hengemyra den befant seg i.

– Det var ganske tøffe tak, men spennende, sier han om den første tida.

Han gjorde seg raskt upopulær i enkelte kretser i kommunen da han begynte å se nærmere på Kvalsund næringsselskap, som kommunen eier sammen med bedriftseier Hans Harry Wergeland.

Se Dagsrevyens reportasje om saken. Artikkelen fortsetter:

Korrupsjonsanklager i Kvalsund.

NETT-TV: Korrupsjonsanklager i Kvalsund.

Turte ikke ta familien med til Kvalsund

En ekstern rapport fra Ernst and Young avdekket ifølge den tidligere rådmannen flere kritikkverdige forhold.

I et intervju med NRK forteller Nilsen hvordan hans forsøk på opprydding ble møtt med trusler. I årsskiftet 2010-2011 skal han ha fått to telefoner som ba han holde seg unna.

Truslene ble sporet til en telefonboks, og Nilsen fant aldri ut hvem det var som sto bak. Men rådmannen opplevde innholdet som så truende at han ikke ville at familien skulle flytte med ham til Kvalsund.

– Det var bestemt at vi skulle flytte oppover, men når du får slike trusler og de er myntet på familien, så er det klart at det er ubehagelig, sier han i dag.

Krangel om kai

Selv ble han værende. I tillegg til å stille kritiske spørsmål rundt næringsparken, sørget Nilsen for å si opp en kontroversiell kaiavtale mellom kommunen og selskapet Wergeland Holding.

Nilsen syntes det var fullstendig urimelig at kommunen – som eide kaia – ikke tjente ei krone på driften. Men da nåværende ordfører Ragnar Olsen (Ap) kom til makta etter valget i 2011, sørget han for å trekke oppsigelsen av avtalen.

Ordfører Olsen sier til NRK at den såkalte servituttloven, som begrenser grunneiers rett til å bruke en eiendom, gjør at kommunen risikerer å måtte ut med store erstatningsbeløp dersom de sier opp avtalen med Wergeland.

Ifølge opposisjonen er dette feil, men ordføreren hevder en juridisk ekspertuttalelse støtter hans syn.

Men den rapporten får verken NRK eller de folkevalgte i kommunen se.

– Det har sammenheng med at vi fortsatt er i forhandlinger med Wergeland Holding om kaia, og da er det en del elementer som bør være unntatt offentlighet, sier ordføreren.

– Taper store beløp

Olsen hevder de gjør alt de kan for å tjene penger på kaia, men at jussen gjør det vanskelig. Tilbake i Tromsø mener eks-rådmann Nilsen at Kvalsund kommune har tapt minst 40 millioner kroner på at Wergeland Holdning stikker av med all fortjeneste.

– Dette er en betydelig kai, med betydelig inntektsmuligheter for kommunen, sier han til NRK.

Den tidligere rådmannen og den nåværende ordføreren er imidlertid uenige om langt mer enn avtalen rundt kaia i Repparfjord.

Ernst and Youngs rapport om feilfaktureringer og kritikkverdige konsulentavtaler i Kvalsund Næringspark skapte også splid mellom de to.

Ordføreren inhabil på grunn av styreverv

Nilsen forsøkte først å stanse noen av utbetalingene, men så grep Ap inn.

– Det nye regimet som overtok behandlet saken i formannskapet og valgte å betale. Det er ulovlig: Kun rådmannen har fullmakt til å betale ut, sier Nilsen til NRK i dag.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Ordfører nekter for korrupsjon.

NETT-TV: Ordfører nekter for korrupsjon.

Men Olsen nekter å kommentere alt som har med Kvalsund Næringspark å gjøre.

Før han ble ordfører i 2011 satt han nemlig i styret i næringsparken. Ordføreren er derfor inhabil, og vil ikke kommentere Nilsens uttalelser om økonomisk samrøre mellom næringsparken, kommunen og Wergeland Holding.

Vil anmelde eks-kommunetopp og daglig leder

Olsen var også inhabil da kommunestyret før jul behandlet revisjonsrapporten som kritiserte hvordan tidligere rådmann Geir Nesse hadde behandlet fakturaer for 1,1 millioner kroner. Utbetalingene var knyttet Kvalsund Næringspark AS, der Nesse også var daglig leder.

Kvalsund SV og resten av opposisjonen ville at kommunen skulle anmelde rådmannen, men Ap sa nei.

Nå velger SV å anmelde saken på egen hånd. Lokalpolitiker Yngve Nilsen (SV) vil at politiet skal undersøke om Nilsens forgjenger, Geir Nesse, brukte sin stilling som rådmann til å spare sitt eget firma for penger.

– Vi ønsker å se om det kan være snakk om korrupsjon, og vi ser det som veldig alvorlig dersom kommunens innbyggere har fått en regning på noe de ikke skulle ha fått regning på, sier SV-politikeren.

Nilsen er glad for at Økokrim trolig kommer på banen.

– Grunnen til å at jeg nå lar meg intervjue, er at man løfter saken opp på et høyere nivå. Jeg synes det er viktig å komme til bunns i det som har skjedd.

AKTUELT NÅ