Hopp til innhold

Koronasmitten stiger i flere store bykommuner

I flere bykommuner har smitteøkninga begynt å stige. Det bekymrer helsedirektoratet, som sier det er avgjørende at kommunene smittesporer aktivt i jula.

Mobil teststasjon på Stover i Oslo

TEST: I bydelen Stover i Oslo er det satt ut et mobilt testsenter i et forsøk på å fange opp flere smittede. Selv som smitteøkninga har flatet ut i hovedstaden, er det fremdeles mange bydeler som har hardt rammet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Dessverre har nedgangen vi har hatt de siste tre ukene flatet ut. Nå stiger det i flere av de store bykommunene i Norge helt tydelig, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Sist døgn ble det registrert 596 flere koronasmittede i Norge. Ifølge Nakstad skyldes utviklinga langvarige og store smitteutbrudd i ganske mange kommuner.

Sist døgn er det blant annet registrert:

Trondheim vurderer nedstenging om de ikke får kontroll på smitten snart. De skal ha ekstraordinært styremøte 28.12. Bergen har også hatt høy smitte lenge.

– Nesten alle de store bykommunene i Norge har stigning nå. Trondheim har veldig kraftig stigning, Oslo har en utflatning, men med en forskjell mellom bydelene, sier Nakstad.

Frykter oppblomstring på nyåret

Noe av smitteøkningen kan skyldes at flere har testet seg den siste tida, men ifølge den assisterende helsedirektøren har mange kommuner hatt en jevn smittestigning i flere uker allerede til et stadig høyere og høyere nivå.

Espen Rostrup Nakstad

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier man ikke har lyktes å slå ned på den nye smitten mange steder i landet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det viser at man ikke har lyktes med å slå ned smitten, sier Nakstad.

Han tror kommunene fortsatt kan lykkes, men understreker at dette krever hard jobbing, også i jula:

– Nå går vi inn i jula. Det er en tid hvor folk er i veldig mye i kontakt med andre. Det er også veldig mye kontakt mellom folk og i julerushet. Det kan vi dessverre se ettervirkingen av ut i romjula og på nyåret. Det er vi bekymret for.

Ber kommunene gå aktivt inn

Han sier situasjonen krever at kommunene aktivt retter innsatsen inn mot aldersgrupper, miljøer og stedene man mistenker at det er smitte.

– Det aller viktigste nå er at kommunene som har smitteøkning er veldig langt framme i skoa. Følger med hvor smitten er, tester og smittesporer også i jula. De nasjonale tiltakene er allerede veldig strenge, men alle ting må vurderes fortløpende, både lokalt og nasjonalt.

Nakstad viser til Danmark, som nå er i en veldig dramatisk situasjon. Nabolandet nærmer seg smittetoppen i Vest-Europa.

– Tiltakene de har er ikke så langt unna de vi har i Norge, og de har 40 ganger mer smitte nå enn de hadde i sommer, sier Nakstad.

Nakstads juleråd til nordmenn

Ifølge den assisterende helsedirektøren er hovedrådet for å unngå smitte i jula at man holder seg til de som man bor sammen med, og holder avstand til andre som eventuelt er til stede.

– Men det aller viktigste er å sjekke i morgen tidlig om alle er friske, sier Nakstad, og understreker at de som ikke er i form må holde seg hjemme eller fortelle gjestene at de ikke kan komme.

Ellers har den assisterende helsedirektøren følgende råd:

  • Ved matservering: Følg vanlige hygieneregler. Vask hender før man spiser og ha god hygiene.
  • Gaveutdeling: Tenk litt på hvor folk sitter i stua. Her er avstand viktigst om man har noen på besøk. Det bør være avstand mellom de som tilhører ulike husstander. Hold minst én meters avstand, men bedre med to meter, så slipper du å havne i karantene etterpå hvis det skulle vise seg at noen var syke.
  • Klemming: Du bør helst ikke klemme noen og unngå nærkontakt, bortsett fra dem du bor sammen med. De kan du klemme, som vanlig.
  • Gå rundt juletre: Mange er kreative og bruker skjerf eller andre ting. Poenget er at dem du bor sammen med til vanlig kan du holde i hånda og gå rundt juletreet med. Det går helt fint.
  • Hvis du kommer fra et område med høyt smittetrykk: Tenk litt over hva du har gjort den siste eller to siste ukene før du reiser hjem, hvor mange du har møtt. Vær forsiktig og påpasselig om du får symptomer.
  • Begrens antallet gjester: – Det er et poeng at man ikke skal dra til ulike familieselskaper hver dag i romjula. Da blir det veldig mange. Man bør begrense det.
  • Romjulssalg: Hold avstand, spre handlemønster og prøv å handle på andre tider og dager enn alle andre.

AKTUELT NÅ