Hopp til innhold

Kongen besøker Troll

For aller første gang skal kong Harald besøke Antarktis. Der vil han møte norske forskere som dokumenterer at klimaet er i endring.

Dronning Sonja i Antarktis i forbindelse med åpningen av forskningsstasjonen Troll i 2005.

Dronning Sonja var i Antarktis i forbindelse med åpningen av den norske forskningsstasjonen Troll. Dronning Sonja (f.h.) sto for den offisielle åpningen av Troll Forskningstasjon 12. februar, 2005. Her legger hun ned en isskulptur som et symbol. Direktør ved Norsk Polarinstitutt Olav Orheim, Knut Arild Hareide, Sigurd Helle og Thorbjørn Jagland.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Utslagene av klimaendringer inntrer tidligst, sterkest og raskest i Arktis og Antarktis, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til NTB.

På Antarktishalvøya har lufttemperaturene økt med 2,5 grader de siste 50 årene. Det er fem ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. Samtidig fører høyere havtemperatur til at ismassene som omgir kontinentet smelter.

– FNs klimapanel har anslått at havnivået vil stige med mellom 0,5 og 1 meter i løpet av århundret. At ismasser smelter på Grønland og Antarktis er hovedårsaken, sier Winther.

Kongen sov i hengekøye under oppholdet

Kongen sov i hengekøye under oppholdet i Amazonas i 2013.

Foto: Regnskogfondet Norge/ISA Brasil

Skogbrenning

Når kongen denne uken ankommer Antarktis og forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land, er han på det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet i verden. Anledningen er Trolls første ti år som helårs forskningsstasjon.

Da Kongen besøkte indianere i Amazonas, var hogst av regnskog et tema. Nå vil han bli fortalt at skogbrenning i Amazonas kan spores direkte til innlandsplatået i Antarktis.

Norsk institutt for luftforskning har nemlig en målestasjon i området som har registrert luftforurensning fra avskoging.

– Det er et talende eksempel på at det ikke finnes ett eneste sted som er frakoblet det som skjer andre steder på kloden, sier Winther.

Krill og cruiseturister

Ved siden av geopolitiske hensyn var det først og fremst vilkårene for hvalfangstnæringen Norge ville sikre gjennom annekteringen av Dronning Maud Land i 1939.

For tiden er det ingen land som driver kommersiell hvalfangst i Antarktis. I stedet har cruiseturisme tatt over som største næring. Men krillfiske er i sterk vekst og norske bedrifter har investert store summer i utviklingen av denne industrien.

Fisket etter krill, som blant annet brukes som kosttilskudd, begrenses av verneområdene for sel og pingviner samt Antarktistrakten som ikke tillater næringsvirksomhet sør for 60 grader.

Se Haralds kongevits. Spøkte med kona under NRK-intervjuet

Dronningen åpnet «Troll»

Det juridiske suverenitetsgrunnlaget for de norske bilandene i Antarktis er omstridt. Hele området er demilitarisert, og forskning og vitenskap står i sentrum.

Da Troll-stasjonen ble helårsstasjon for ti år siden, foresto dronning Sonja den offisielle åpningen. Det minnet hun om under fjorårets juleintervju med NRK:

– Ja, er ikke den stasjonen oppkalt etter deg? uttalte kong Harald muntert, og fikk kjapt svar tilbake:

– Nei, det er den ikke. Den heter «Troll».

– Ja, nettopp, bemerket kongen.

AKTUELT NÅ