Hopp til innhold

Reservasjonsmotstandere «peprer» Høie med høringssvar

Antallet høringssvar i reservasjonssaken har gått fra 53 til 123 bare ett døgn etter at bloggeren Susanne Kaluza oppfordret leserne sine til å delta i høringsrunden.

Skjermdump fra bloggen til Susanne Kaluza

Bloggeren Susanne Kaluza har sendt inn sitt svar til regjeringens forslag om å åpne for at fastleger skal få praktisere henvisningsnekt i møte med kvinner som ønsker abort. Hun har delt brevet med sine lesere og oppfordrer folk til å delta i høringsrunden.

Foto: Skjermdump fra bloggen til Susanne Kaluza

Kaluza engasjerte seg tidlig i reservasjonssaken, og har vært aktiv på sosiale medier før det enorme kvinnetoget. Hun har blant annet laget digitale plakater for å mobilisere folk til å bli med i toget.

Hun er overveldet over oppmøtet på Youngstorget 8. mars og nå fortsetter hun kampen mot reservasjonsretten gjennom bloggen sin.

Med blogginnlegget «Send inn høringssvar til regjeringen du også!» deler Kaluza sitt brev og oppfordrer leserne til å delta i høringsrunden til regjeringens forslag om reservasjonsordning for fastleger.

– Dette er bra for demokratiet

Blogginnlegget ble lagt ut søndag ettermiddag, og folk har ikke vært vonde å be. De har flyttet kampen fra tog til tastatur.

Før hennes oppfordring var det kommet inn 53 høringssvar. Mandag ettermiddag var dette tallet steget til 123, viser en oversikt NRK har fått tilgang til hos Helse- og omsorgsdepartementet sitt postmottak.

Det store flertallet av de 70 nye svarene kom mandag. Nesten alle bruker Kaluzas mal, som de har hentet på nettsiden hennes.

– Jeg synes det er gledelig at stadig flere engasjerer seg. Dette er bra for demokratiet, sier hun til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de forsøker å legge ut alle svar de får inn fortløpende, men at de har ikke hatt kapasitet til å legge ut noen mandag.

Blogger Susanne Kaluza

ENGASJERT: Kaluza engasjerte seg tidlig i reservasjonssaken, og har vært aktiv på sosiale medier før det enorme kvinnetoget. Arkivbilde.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Trenger ikke å være en profesjonell lobbyist

Den høygravide tobarnsmoren synes at vi må benytte oss av de demokratiske mulighetene vi har, og oppfordrer alle til å delta i den åpne høringsrunden.

– Jeg håper dette kan være med å vise at du verken trenger å være en profesjonell lobbyist eller politiker, men det trenger man heller ikke å være for å bli lyttet til eller gjøre en forskjell, sier Kaluza.

Hun har engasjert seg i saken ved siden av fulltidsjobb som redaktør for Foreldre.no.

– Jeg har lært på skolen at man skal skrive til politikerne når man har meninger om en sak. Høringsrunden er åpen for alle. Vi har nå mulighet til å skrive til regjeringen og fortelle dem hva vi synes. Dette er slik demokratiet fungerer i praksis, fortsetter hun.

– Ikke mulig å innføre en reservasjonsordning

«Viser til høringsbrev 21.01.2014 om reservasjonsordning for fastleger. I høringsbrevet åpnes det for at også de som ikke står oppført på høringslisten kan gi høringsuttalelse» skriver Kaluza i brevet som flere titalls personer har kopiert og sendt inn mandag.

Videre skriver hun at det er ikke mulig for myndighetene å innføre en reservasjonsordning for fastleger, samtidig som det fremmes en garanti om at dette ikke medfører negative opplevelser for kvinner som ønsker abort.

«Med dette lovforslaget vil det alltid være en sjanse for at kvinner kan bli avvist på legekontoret, fordi pasienten av ulike årsaker ikke er klar over at fastlegen reserverer seg, fordi hun får en reserverende legevikar eller fordi det rett og slett er fullt på listene til andre ikke-reserverende fastleger» heter det i videre i brevet.

Avslutningsvis skriver Kaluza at det er et demokratisk prinsipp at hensynet til pasientens rettigheter er overveiende.

«Heller enn å gi fastlegene mulighet til å nekte henvisning til abort, ber jeg Helse- og omsorgsdepartementet følge opp overfor fastlegene som ikke vil gjøre jobben sin i henhold til norsk lov. Jeg mener myndighetene plikter å sikre at alle kvinner får rett til lik helsehjelp hos sin fastlege».

Blogger Susanne Kaluza på Stortinget

BREVSTORM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) nedlessas med høringssvar. Her med Torgeir Michalsen (Ap), Gro Nylander og Susanne Kaluza på Stortinget etter spørretimen i november. Arkivbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Forventer at politikerne tar hensyn

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring forslag til lovendring, som åpner for at kommuner kan inngå avtale om reservasjon med fastleger som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å henvise kvinner til abort.

Bloggeren sier at hun forventer at politikerne leser høringsuttalelsene som kommer inn, og tar hensyn til innspillene i høringsrunden:

– Hvis regjeringen bare trumfer gjennom muligheten til å reservere seg mot å henvise til abort, så er det ikke noen vits å ha en høringsrunde. Da blir det en skinnprosess, sier hun til NRK.

Dette er ikke første gang Kaluza oppfordrer sine lesere til å ta direkte kontakt med politikerne. Sist gang ble det bråk.

På Stortinget ble e-postkassene fulle på grunn av e-postaksjonen mot at leger skal få utvidet reservasjonsrett mot abort. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner fra Høyre anklaget aksjonistene for mangel på folkeskikk.

Valgforsker Bernt Aardal

USIKKER EFFEKT: Valgforsker Bernt Aardal er usikker på hvorvidt aksjonen vil gjøre en forskjell i høringsrunden.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

– Effekten kan være svært varierende

Valgforskerne Frank Aarebrot og Bernt Aardal sier at aksjonen som har spredt seg på sosiale medier er et relativt nytt fenomen, men er imidlertid usikre på hvorvidt den vil ha gjennomslagskraft.

– Jeg er litt usikker på hva slags effekt disse private henvendelsene vil få i en høringsrunde. Dette engasjementet kan sammenlignes med en underskriftskampanje og effekten kan være varierende, sier Aardal til NRK.

Aarebrot tror intensiteten og omfanget i engasjementet vil være avgjørende for resultatet.

– Disse høringssvarene vil gjøre inntrykk, men det er ikke tilstrekkelig med et par hundre eller par tusen henvendelser. Det må mer til. Jeg tror det må minst 70.000 henvendelser til for å skape en reell forskjell, sier Aarebrot.

– Det viktigste er at organisasjoner med mange medlemmer og sentrale samfunnsoppgaver deltar i høringsrunden. Tunge aktører vil få stor betydning i en slik høringsrunde, sier Aardal.

Skjermdump fra bloggen til Susanne Kaluza

MALEN: Det store flertallet av de 70 nye svarene kom mandag. Nesten alle bruker Kaluzas mal.

Foto: Skjermdump fra bloggen til Susanne Kaluza

AKTUELT NÅ