Hopp til innhold

Nå skal kokkelandslaget trene opp sykehjemskokkene

Kjøkkensjefer på sykehjem landet rundt skal kurses i å lage mer fristende mat for de eldre.

Kjøkkensjefer på sykehjem landet rundt skal kurses i å lage mer fristende mat for de eldre.

SE KLIPPET: Gjennom kurset «Kurs for institusjonskokker» skal kjøkkensjefer på syke- og aldershjem læres opp til å lage mer smakfull og fristende mat for sine beboere.

– Vi ønsker å spre matglede inn i sykehjem og norske institusjonskjøkken for å få god mat. Den gode matopplevelsen betyr mye for helsen til de som bor der, forklarer landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Flere nordiske studier viser at de som bor på institusjoner kun spiser opp mot halvparten av det de egentlig har behov for.

Det betyr at mange eldre på sykehus og sykehjem er underernærte.

Tror på helsegevinst

Det er gjennom kurset «Kurs for institusjonskokker» regjeringen ønsker å inspirere kjøkkensjefer på syke- og aldershjem til å lage mer smakfull og fristende mat for sine beboere.

Les også: Få orket å spise dette
Les også: Når får Olaf (84) fårikålhjelp

De har bevilget 500.000 kroner til fem samlinger, som skal skje i løpet av våren over hele landet.

– Hvis personer blir presset til å spise fordi det er bra for helsen, blir det mer negativt betont med mat. Det å snu fokuset mot nettopp å ha fristende retter og måltider gjør også at det blir mindre underernæring og bedre helse, mener Vedum.

Han tror at kurset kan ha en helsegevinst for samfunnet, og derfor har regjeringen valgt noen av de beste i kokkemiljøet til å inspirere kjøkkensjefene på sykehjemmene. Det er nemlig det norske kokkelandslaget som skal holde kurset.

– Vi synes det er veldig fint, og gleder oss veldig til å ta fatt på arbeidet, sier Geir Magnus Svae, manager på juniorkokkelandslaget.

Vil jobbe mer med smak

De fleste sykehjemmene får maten sin levert av et storkjøkken. Maten er ofte nedkjølt og pakket ned i poser som blir varmet opp på sykehjemmet.

At maten ikke lages på huset byr på utfordringer, sier Svae. Han har allerede noen ideer om hva kokkelandslaget kan bidra med for å få maten til bli mer fristende for beboerne.

– Vi håper å kunne inspirere ved å sette fokus på råvarer og kanskje bruke noen nye teknikker og jobbe mer med smak, forteller han.

Men selv om enkelte ønsker det nye kurset velkommen, er det likevel utfordringer knyttet til at maten kommer fra et storkjøkken.

– Jeg synes kurset i seg selv er veldig bra. Vi som kokker trenger inspirasjon, men en utfordring er at vi er veldig langt unna brukeren. Vi ønsker at det skal være en kokk på post som kan ivareta og tilberede den maten som kommer inn på sykehjemmene på en best mulig måte, sier tjenesteleder Hanne Hagen Jensen ved Bærum storkjøkken.

AKTUELT NÅ