Hopp til innhold

Kjendiser til kamp mot anti-semittisme

Over hundre personer fra finans- og kulturlivet i Norge har skrevet under på et opprop for å støtte jøder i Norge. De vil at politikerne skal ta tak i norske jøders situasjon, og håper aksjonen kan føre til en holdningsendring.

Flere kjendiser har underskrevet et opprop til støtte for norske jøder.

ET HJERTE FOR VÅRE JØDISKE LANDSMENN Finn Schjøll, Øystein Stray Spetalen, Jon Michelet, Olav Thon og Jan Haudemann-Andersen er blant de kjente personene som har skrevet under.

Blomster-Finn og vase

– Vi kan ikke finne oss i at en liten gruppe i samfunnet skal trakasseres på det groveste, år etter år etter år. Nå er det nok, sier Finn Schjøll til NRK.

Foto: Aslaksen, Bjørn / VG

– Vi kan ikke finne oss i at en liten gruppe i samfunnet skal trakasseres på det groveste, år etter år etter år. Nå er det nok, sier Finn Schjøll til NRK.

Den kjente blomsterforhandleren er en av over 100 personer fra det norske finans- og kulturmiljøet som har skrevet under på et opprop for å støtte jødene i Norge.

Det har også flere andre kjente personer gjort, som Øystein Stray Spetalen, Jon Michelet, Olav Thon og Jan Haudemann-Andersen.

Jon Michelet

Forfatter Jon Michelet er en av de over hundre som har skrevet under.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg håper at det kan føre til en høyere bevissthet når det gjelder mobbing og trakassering av jødiske barn og unge. Vi håper også at det blir klarere hvilken presset situasjon jøder lever under. Det er ikke lenge siden at jøder ble drept i Paris og København, sier initiativtaker Nanna Segelcke.

– Må bekjempes fordi det er en sykdom

Initiativet tas godt imot av det jødiske samfunnet i Norge.

Olav Thon

Eiendomskonge, Olav Thon, støtter kampanjen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jeg synes det er flott at man står opp for landsmenn. Det er viktig å bekjempe antisemittisme – ikke fordi det er synd på jødene, men fordi antisemittisme er en sykdom, som vi må bekjempe, sier Ervin Kohn, leder for Det mosaiske Trossamfunn i Norge.

Aksjonen består av en annonse i Aftenposten og en Facebook-gruppe.

– Hvorfor har dere valgt denne typen aksjon, og ikke for eksempel å donere penger til forskning?

– Godt spørsmål. Foreløpig har vi ikke donert noe som helst, men det er klart at det kan jo mange være med å bidra til, både det offentlige og ikke minst privatpersoner, sier Segelcke.

AKTUELT NÅ