Hopp til innhold

Khat-beslagene raser: – Fører somalierne over på andre rusmidler

Stadig mindre khat kommer inn i Norge. Det somaliske miljøet i Norge mener nedgangen har ført til at mange menn er kommet i arbeid og fått orden på livet sitt. Feil – de har bare gått over til andre rusmidler, sier politiet.

Khat

Tollvesenet sier de ser en stor endring i importen av khat til Norge, og at det tyder på at det er mindre khat på gatene i Norge.

Foto: Tollvesenet

– Vi ser en ganske en stor endring i importen av khat til Norge, særlig det siste året, forteller kontorsjef Tor Fredriksen ved Tollvesenet på Oslo lufthavn til NRK.

Tor Fredriksen

Tollvesenet ser en kraftig nedgang i beslagene av Khat, forteller kontorsjef Thor Fredriksen.

Foto: Ellen Omland/NRK

Endringen han snakker om er bemerkelsesverdig. Per 30. desember i fjor hadde tollvesenet beslaglagt 6,6 tonn. Samme dato i år var dette redusert til nesten en tredjedel – 2,6 tonn.

– Beslagstallene tyder på at det er mye mindre khat i gatene i Norge, sier Fredriksen.

– Positiv effekt

Bruken av khat er særlig utbredt i det somaliske miljøet. Her har man merket at tilgangen er dårligere enn på lenge. Somalierne er i dag den gruppen innvandrere, som i størst grad står utenfor arbeidslivet. Som for andre ikke-vestlige innvandrere er språkproblemer og manglende integrering et problem

Bashe Musse står på et fortau på Grønland. Trafikk i bakgrunnen. Han har ytterklær og lue på

Bashe Mushe mener flere somaliere har fått et nytt og bedre liv når tilgangen på khat har gått ned.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men flere har startet et nytt liv nå som khaten ikke er like lett tilgjengelig, sier bystyrerepresentant i Oslo og leder i Somalisk nettverk, Bashe Musse. Prisen på planten har økt fra omtrent 100 kroner til rundt 300 kroner, og stadig færre tygger khat.

– Det har slått ut positivt i det somaliske miljøet, særlig i store byer som Oslo. Jeg kjenner til flere somaliere som er brukte khat, men som nå har kommet tilbake til hverdagen på en positiv måte. Nå jobber de og har kommet tilbake til familien, sier Musse til NRK.

Politiet: Går over til tyngre rusmidler

Kåre Stølen

Kåre Stølen sier de har gjort flere beslag av tyngre rusmidler i det somaliske miljøet.

Foto: Eirik Tufteland Kroken/NRK

Inntrykket bekreftes av flere norsksomaliere NRK har vært i kontakt med. Men politiet på Grønland i Oslo, hvor det somaliske miljøet er stort, deler ikke dette.

– Det har blitt veldig mye mindre khat i det åpne rom i Oslo. Men vi har beslaglagt tyngre rusmidler i disse miljøene og det er veldig mange av de samme personene som nå nyter alkohol og andre rusmidler, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til NRK.

– Vi ser at de som har tygget khat er dårlige rollemodeller for barna. Vi sliter en del med kriminalitet i de yngre kreftene fra disse miljøene.

Tall fra SSB viser at sysselsettingen går ned og arbeidsledigheten opp blant somaliere i Norge.

Artikkelen fortsetter under grafen

Khatbeslag Norge

Det totale beslaget av khat i Norge forvente å ligge på rundt 3,5 tonn i år. I 2013, før forbudet i Nederland og Storbritannia, var beslaget over 13.5 tonn.

Foto: Tollvesenet

Forbud i Nederland fører til nedgang

Fredriksen i tollvesenet anslår at man i år kun vil beslaglegge rundt 3,5 tonn med khat totalt. I 2013 var det totale beslaget på 13,5 tonn.

– Hovedårsaken til den store nedgangen i khat som fraktes inn Norge er forbudet som både England og Nederland innførte 1. juli i fjor. Dermed er det nå kategorisert som narkotika og forbudt i hele Europa, sier han.

Det gjør at det har blitt vanskeligere å få fersk khat inn i landet uten å kunne ta veien via et av de to landene.

AKTUELT NÅ