Hopp til innhold

Mekler på overtid

I kommuneoppgjøret har mekleren lagt fram en skisse til løsning. Det er foreløpig ingen avklaring og meklingen fortsetter. Også i statsoppgjøret fortsetter meklingen.

Mekling Oslo

Riksmekler Nils Dalseide har fremdeles tro på at det blir en løsning i meklingen i statsoppgjøret, forteller han i møte med pressen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Siste nytt:

Kommuneansatte har fått beskjed om å gå på jobb, opplyser Unio. Meklingen drøyer ut og en eventuell streik blir tidligst fra tirsdag.

Etter det NRK vet er det noen av organisasjonene som allerede har tatt stilling til skissen, men man får ikke vite mer før alle partene har vurdert den.

Over 10.000 ansatte i statlig sektor går ut i streik ved arbeidstidens start mandag morgen dersom det ikke blir enighet.

I meklingen i kommunesektoren har mekler Reidun Wallvik lagt frem en skisse til løsning som partene finregner på nå.

– Jeg vil ikke stresse partene på hvor lang tid de har på å behandle skissen, sier Wallvik til NRK.

– De får bruke den tiden de synes er nødvendig. Partene har gjort et godt arbeid før vi begynte å mekle og det vil jeg berømme partene for, sa mekleren i kommuneoppgjøret.

Anders Folkestad, UNIO

Unio-leder Anders Folkestad sier de trenger tid til å vurdere skissen.

Foto: Line Tomter / NRK

Anders Folkestad, leder i Unio, sier til NRK at det er uklarheter i skissen og at de nødt til å gå én runde til for å se om de kan godta løsningen som mekleren har lagt på bordet.

Etter å ha sittet og regnet på forslaget fikk partene like før klokka sju en ny skisse som de nå vurderer.

Mekling også for de statsansatte

Riksmekler Nils Dalseide har fremdeles tro på at det blir en løsning i meklingen i statsoppgjøret og fortsetter derfor meklingen utover natta. Her skal det foreløpig ikke vært lagt fram noen skisse til løsning.

Togpendlerne kan merke effekten av en eventuell streik tidlig mandag, dersom det blir brudd i i tariffoppgjørenet.

Alle tog som drives med elektrisk kraft vil bli innstilt ved en eventuell streik i staten.

– Dette gjelder hele landet. Disse avgangene vil da bli innstilt, sier Raghnild Aagesen, pressevakt i Jernbaneverket.

– Akademikerne har medlemmer som er sentrale for beredskapen ved jernbanens strømforsyningssystemer. Disse personene står på en mulig streikeliste. Dersom de tas ut, kan de ikke levere strøm til våre tog, sier Aagesen.

En eventuell streik skulle tidligst settes i verk når meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til mandag, skriver Jernbaneverket på sine nettsider.

30.000 kan streike

En eventuell streik vil også ramme skoler, barnehager, universiteter, NAV, Skatteetaten, Vegvesenet, Politiet og fengsler over hele landet.

Ved midnatt går meklingsfristen ut i oppgjørene for offentlig ansatte. Dersom partene ikke kommer til enighet, står 10.873 statsansatte og nesten 19.000 kommuneansatte klare til å streike.

To meklinger pågår parallelt; én for statsansatte og én for kommuneansatte. I tillegg har ansatte i Oslo kommune en egen forhandling. Meklingsfristen går ut ved midnatt, men det er ventet at partene vil fortsette på overtid.

Søndag kveld erfarer Aftenposten at staten og kommunene tilbyr en lønnsøkning på nivå med frontfagene, altså 3,3 prosent. Det kan gjøre meklingen vanskeligere, ettersom hovedorganisasjonenes lønnskrav ved forhandlingsbruddet lå på 3,8 prosent.

Oppgjøret omfatter alle de fire hovedsammenslutningene; LO, Unio, YS og Akademikerne. Hver av dem har henholdsvis staten, KS og Oslo kommune som motparter.

Hver enkelt hovedorganisasjon avgjør på selvstendig grunnlag om de kan leve med det som mekles fram, eller om de velger å gå ut i streik. I tillegg er det slik at i kommunemeklingen kan enkeltforbund – ikke bare hovedorganisasjonene – gå ut i streik dersom de ikke godkjenner resultatet.

Barnehager, skoler og sykehjem rammes

Her er oversikten over hvem som kan bli rammet.

Fagforbundet tar ut 8393 medlemmer innen blant annet havnedrift, renovasjon og renhold ved en eventuell streik. Dette gjelder i Østfold, Akershus, Oppland, Vestfold, Telemark, Hordaland, Nord–Trøndelag og Troms. I tillegg er barnehageansatte i Fredrikstad, Stavanger og Trondheim valgt ut til å streike.

LO Stat har varslet uttak av 4.335 medlemmer over hele landet, men hovedsakelig i de største byene.

Det som kanskje merkes aller først, er Unios uttak av 6300 medlemmer i 11 kommuner og 10 fylkeskommuner. Dette er i stor grad lærere og barnehageansatte. I tillegg rammes legesentre og sykehjem.

I tillegg tar Unio ut 3317 medlemmer i staten. Disse jobber i NAV, skatteetaten, politiet, kirken og innen høyere utdanning.

AKTUELT NÅ