Hopp til innhold

Kamptolken frykter hjemsendelse – ber om raske svar fra Norge

Mens Justisdepartementet ennå ikke har bestemt seg for hvordan de skal løse saken, frykter Faizullah Muradi at italienske myndigheter sender han til Afghanistan allerede neste uke.

Anders Anundsen

KNIPE: Justisminister Anders Anundsen vil ikke kommentere Muradis sak fredag. Etter det NRK forstår vil departementet først neste uke vite hvordan de skal behandle saken.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ifølge 22-åringen, som tirsdag ble kastet ut av Norge og sendt til Italia, kan byråkratisk rot og strenge italienske regler i verste fall føre til at han blir sendt tilbake til Afghanistan neste uke. På telefon fra byen Lecce sør i landet ber han norske myndigheter gripe inn:

Jeg er redd for mange ting. Jeg vet ikke om italienske myndigheter vil gi meg beskyttelse. Jeg er veldig redd for å bli sendt tilbake til Afghanistan.

Faizullah Muradi /

– Jeg håper at jeg kan komme tilbake til Norge mens saken min behandles der, eller at statsministeren kan sende noen fra UDI til Italia, slik de sendte UDI-personell til Afghanistan for å intervjue tolkene som fikk opphold i Norge, sier Muradi.

Men etter det NRK forstår har ikke Justisdepartementet en gang bestemt seg for hvordan de skal gå fram i saken. Tidligst neste uke vil de ha svar på hva de skal gjøre. De vil heller ikke kommentere om at kan bli aktuelt å hente Muradi til Norge mens de vurderer saken.

Regelendring eller engangsløsning

Onsdag ba statsminister Erna Solberg (H) departementet om å sørge for en ny vurdering av om 22-åringen skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge.

Fagfolkene i departementet jobber nå på spreng for å finne ut hvordan de skal utføre statsministerens ordre. NTB erfarer fredag at regjeringen trolig vil instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om å behandle asylsøknaden her i landet.

Etter det NRK forstår hersker det fortsatt usikkerhet rundt framgangsmåten. Tre alternativer skal ligge på bordet:

  • Muradis sak behandles som et enkelttilfelle.
  • Man innfører en regelendring som spesifikt ser på kriteriene for hvordan og når «norske» tolker kan få innvilget asyl i Norge.
  • Man innfører en regelendring som dreier seg om tolkningen av Dublin-avtalen.

Departementet jobber nå med å få oversikt over hvor mange asylsøkere en eventuell regelendring vil favne.

Tør ikke søke asyl i Italia

I mellomtiden frykter Muradi og hans støttespillere at tiden er i ferd med å renne ut.

– Jeg er redd for mange ting. Jeg vet ikke om italienske myndigheter vil gi meg beskyttelse. Jeg er veldig redd for å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier Muradi.

Kamptolken har fått beskjed om at han kun har fem virkedager på seg fra han landet i Italia til enten å søke om asyl eller få midlertidig oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Faizullah Muradi

LIVSFARE: Dette bildet viser Faizullah Muradi i Afghanistan. Taliban skal ha stemplet han som forræder, og 22-åringen flyktet fra landet.

Foto: Privat

Han har allerede brukt to av dagene. Mandag holder utlendingsmyndighetene i Italia stengt, så Muradi har tre dager fra tirsdag. Fredag hadde han en oppløftende samtale med lederen for immigrasjonssenteret.

– Jeg har fortsatt tre dager igjen av mitt opphold i Italia. Da kan jeg søke om oppholdsløyve på tirsdag. Det vil ta tre måneder. I mellomtiden mister jeg ikke muligheten til å søke om opphold i Norge, sier han.

Som NRK fortalte tidligere i dag tør ikke Muradi søke om asyl i Italia i frykt for at det kan ødelegge en eventuell asylbehandling i Norge.

– Alle mine dokumenter er på norsk, og alle vitnene mine er norske. Jeg tror ikke Italia vil hente inn informasjon fra Norge eller Afghanistan. Italienske myndigheter behandler dette som en helt vanlig sak. De ser heller ingen tilknytning til Italia, fordi jeg har jobbet for Norge, ikke Italia, sier han til NRK.

Kastet ut av Norge

Det er Dublin-avtalen som gjør at UDI nektet å behandle Muradis søknad.

Før han kom til Norge hadde han oppholdt seg flere år i Italia for å vitne mot menneskesmuglerne som fikk ham dit. Avtalen sier at asylsøkere i hovedsak skal få behandlet saken sin i det første landet i Schengen-området de blir registrert, og tirsdag ble han hentet av politiet og sendt tilbake til Italia.

UDI vil ikke gi intervjuer om Muradis sak og viser videre til Justisdepartementet. Men heller ikke justisminister Anders Anundsen (Frp) vil uttale seg om saken fredag.

Artikkelen fortsetter:

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

KASTET UT: – Etter min mening er dette en skam, sa én av politimennene som hentet 22-åringen fra en leilighet i Mandal natt til tirsdag.

Onsdag sendte han ut en pressemelding der han presiserte at han delte statsministerens vurdering av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet skal behandles på en god måte.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker og foreta de vurderingene statsministeren har tatt initiativ til. Jeg tar sikte på at gjennomgangen skal skje så fort som mulig, uttalte Anundsen.

Politisk press

I 2012 ble det innført en særordning om at tolker som har tjenestegjort for Norge i Afghanistan kan søke om asyl direkte fra hjemlandet. I februar 2013 besluttet Justisdepartementet å innvilge 21 av 106 asylsøknader fra afghanere som har arbeidet for de norske styrkene i Afghanistan.

Ifølge NTB var om lag 50 av søkerne tolker. Resten var blant annet renholdere, snekkere, andre grupper bygningsarbeidere og vedlikeholdsarbeidere.

Alle de 21 som fikk innvilget søknaden var tolker som har fått våpenopplæring av de norske styrkene. Mange av dem har også deltatt i kamp.

Muradi er blant dem. Han frykter for sitt liv i hjemlandet og har tidligere fortalt at Taliban stemplet han som forræder.

I spørretimen onsdag viste Solberg til at Muradi forlot Afghanistan før den særskilte ordningen ble innført.

– Denne saken er helt annerledes. UDIs vurdering er at hans søknad skal behandles i Italia, sa Solberg fra Stortingets talerstol.

Hun ble anklaget for en formalistisk og ufølsom behandling av saken, og en samlet opposisjon mente Norge har et moralsk ansvar for å hjelpe Muradi. Senere samme dag beordret hun en ny vurdering av saken.

AKTUELT NÅ