Hopp til innhold

Siv Jensen lover å mene mer

Siv Jensen har fått kritikk for å være usynlig etter at hun ble finansminister. Nå lover hun å blande seg inn i flere saker igjen fremover.

Siv Jensen

AVKOBLING OG BUDSJETT: Siv Jensen skal bruke sommeren til både avslapping og budsjettjobbing. Til høsten skal hun delta mer i samfunnsdebatten.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg vil veldig gjerne delta i samfunnsdebatten på flere områder enn det en finansminister har ansvaret for. Det vil jeg gjøre litt mer i tiden som kommer, rett og slett fordi jeg synes det er interessant å delta, sier hun til NRK etter Fremskrittspartiets oppsummerende pressekonferanse onsdag.

Overgangen fra partileder i et opposisjonsparti til partileder og finansminister i en mindretallsregjering har vært stor. Ikke bare for Siv Jensen selv, men også for velgerne.

Der Jensen tidligere uttalte seg om det meste journalistene ville ha svar på, har hun siden regjeringsskiftet stort sett snakket om tall, skatter, avgifter og oljepengebruken. Hunhar fått kritikk for å ha blitt mer usynlig i den politiske debatten, noe hun selv har avvist.

Utfordrende å holde på hemmeligheter

Men nå varsler Jensen at hun vil kaste seg mer inn i den løpende samfunnsdebatten, igjen.

Sist uke kom en smakebit på hvordan vi vil merke at Jensen skal markere seg også på andre områder. 16. juni skrev hun en kronikk i VG om hvorfor Norge bør si nei til OL i Oslo. Teksten var signert «Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet». Finansministerhatten var byttet ut med partilederhatten.

Samtidig er hun nøye med å understreke at debattlysten ikke skyldes at resten av partiet ikke har gjort en god nok jobb.

– Det som er avgjørende her er at Frp har mange dyktige folk som deltar i samfunnsdebatten. Vi har sju svært aktive statsråder med viktige arbeidsområder, vi har en svært aktiv stortingsgruppe, og vi har flinke lokalpolitikere over det ganske land. Det er summen av denne innsatsen som avgjør vår framtid.

– Men hvordan har det vært for deg ikke å mene like mye om alt?

– Det er utfordrende ikke å kunne fortelle om alt jeg vet av saker vi kommer tilbake til. Men det er finansministerens lodd i livet, å holde på hemmeligheter til budsjettet blir lagt fram, sier Jensen.

– Fjerner tulleforbud

Partienes oppsummerende pressekonferanser før sommeren inneholder alltid en skryteliste eller to. Jensen selv trakk fram fjerningen av arveavgiften og den varslede lovfestingen av retten til sykehjemsplass som to eksempler på saker som ikke hadde blitt vedtatt dersom Frp ikke hadde vært i regjering.

Hun er, kort sagt, svært fornøyd med hva partiet har fått til siden gikk inn i regjering for første gang i fjor høst.

– I tillegg til mange av de store reformene som vil få ned helsekøene, gi oss mer politikraft, mindre byråkrati og en enklere kommunestruktur, så er jeg også veldig glad for at vi forenkler hverdagen til folk flest og fjerner en del sånne tulleforbud som tidligere regjeringer har brukt tid på å innføre, sier Jensen.

Men Frp har ikke bare fått viljen sin. Mindretallsregjeringen er avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få flertall i Stortinget. Det smertet mange Frp-ere da partiet måtte godta sentrumspartienes krav om at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes for oljeleting. Det falt heller ikke god jord at Venstre og KrF fikk gjennomslag for å øke avgiften på mineralolje under budsjettforhandlingene i fjor høst.

– Ingen hemmelighet med misnøye

Partileder Siv Jensen har hele tiden stått fast på at samarbeidet med støttepartiene KrF og Venstre fungerer godt. Det står i sterk kontrast til hva nestleder Per Sandberg har sagt om forholdet til de to partiene.

Sandberg har jevnlig kommet med kraftig kritikk av samarbeidspartiene. Senest for to dager siden sa han til VG at Venstre og KrF kun er utgiftspartier, som koster skattebetalerne flere milliarder kroner i unødvendige utgifter.

Etter opposisjonens avtale om elektrifisering av Utsira-høyden, anklaget han KrF og Venstre for brudd på samarbeidsavtalen. I Politisk kvarter på NRK P2 i slutten av mai fortalte han også at lysten til å få med sentrumspartiene i regjering var dalende.

– Innimellom får man et inntrykk av at Venstre og KrF opererer som om de sitter i regjering alene, sa han den gang.

Se Sandbergs angrep på støttepartiene her. Artikkelen fortsetter:

Per Sandberg mener det er uheldig at Venstre og Krf har gått bak ryggen på regjeringspartiene i Utsira-saken

POLITISK KVARTER: Den 22. mai anklaget Sandberg Venstre og KrF for avtalebrudd. Se intervjuet her.

I et tidligere intervju med NRK anklaget han KrF og Venstre for å ta til seg for mye makt på bekostning av Fremskrittspartiet.

Siv Jensen vil verken kritisere Sandbergs utspill eller si seg enig i den harde kritikken.

– Jeg synes det er veldig bra at vi har en nyansert debatt i det offentlige rom, både om det som går bra i de fire partiene, og de problemene som eventuelt oppstår. Det er jo ingen hemmelighet at det ble litt misnøye i Frp da KrF og Venstre tvang gjennom en økning i mineraloljeavgiften, for eksempel. Det var ett av de nederlagene vi måtte leve med, sier hun.

På spørsmål om også hun har mistet noe av lysten til å ha KrF og Venstre med i regjering, viser hun til samarbeidsavtalen mellom de fire partiene.

– Da vi satt i Nydalen ble vi enige om at muligheten ligger der. De har en stående samarbeidsinvitasjon, og hvis de ønsker å realisere det, så skal vi sette oss ned og snakke om det, sier Jensen.

– Hvis de sier at de ønsker det, ønsker du dem velkommen?

– Det ble avklart da vi inngikk samarbeidsavtalen, så det er de fire partiene enige om. Det har ligget der som et klart premiss siden september.

AKTUELT NÅ