Hopp til innhold

Jagland om Europas asylrespons: – Begredelig

Thorbjørn Jagland mener det er begredelig at europeiske land, deriblant Norge, nærmest kappes om å ha den strengeste asylpolitikken. Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener Norge ikke har noe annet valg.

Sylvi Listhaug intervjues av pressen, i bakgrunnen står Jagland

GA RÅD: Asyl og innvandring sto på dagsordenen da Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fredag møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Jagland er på sitt første offisielle besøk i Norge, og han møter en rekke statsråder og stortingsrepresentanter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den enorme veksten i antall asylsøkere til Europa gjør at land etter land strenger grensene og innfører strengere regler.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kalte Europas håndtering av flyktningkrisen «begredelig» da han møtte pressen etter møtet med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fredag.

– Man har iverksatt nasjonale tiltak som har gjort at andre land har måttet følge opp. Resultatet er stengte grenser som gjør at vi har fått en situasjon at folk sitter fast og vi ser tragedier utspille seg.

På spørsmål om han inkluderte Norge i beskrivelsen begredelig, svarer han:

– Ja, jeg vil jo si at disse hurtige tiltakene som blir gjennomført kan ha påvirket andre land til å gjøre akkurat det samme, men Norge var jo selvfølgelig påvirket av de andre, så det ble en negativ dynamikk.

– Kan ikke hoppe av

I internasjonal presse brukes det engelske begrepet «Beggar thy neighbour» for å beskrive det som nå skjer i Europa.

Uttrykket brukes normalt når ett land forsøker å bøte på sine økonomiske problemer gjennom tiltak som forverrer de økonomiske problemene i andre land. I denne sammenhengen betyr det at landene bevisst forsøker å vende strømmen av asylsøkere vekk fra seg selv og mot andre land.

Men ifølge Frp-statsråd Sylvi Listhaug har ikke Norge noe valg.

– Er det mulig å hoppe av det som er blitt beskrevet som kappløpet mot bunnen og konkurransen om å ha den strengeste asylpolitikken?

– Nei, det mener jeg det ikke er mulig å gjøre. Så lenge denne relokalisering i EU ikke fungerer, så er det noen få land som er svært attraktive. Norge er ett av dem, så for å unngå at vi kommer i samme situasjon som i fjor, men veldig store asyltilkomster, så er vi nødt til å ha en veldig streng innvandringspolitikk.

– Asylshopping

Listhaug sier det er ekstra viktig at Norge, som er et attraktivt land for mange asylsøkere, ikke har mer liberale regler enn andre land.

– Det er flere land i øst som ønsker å ta imot flyktninger, men flyktningene ønsket seg ikke dit. Det viser at det har utviklet seg en type asylshopping, der asylsøkeren selv ønsker å velge hvilket land man skal komme til, sier hun.

Jagland er kritisk til flere av regjeringens innstramningsforslag. Han mener blant annet at strengere krav til familiegjenforening, bruk av midlertidig opphold for mindreårige og retur av flyktninger på grensen kan bryte med internasjonale konvensjoner.

Listhaug sier hun tar kritikken til etterretning.

– Men vi kommer til å ha landets interesser i fremste rekke når vi skal bestemme oss for hvilke innstramningsforslag vi legger fram for Stortinget.

AKTUELT NÅ