Hopp til innhold

Italiensk overleges koronaadvarsel til Norge

– Den eneste måten Norge kan unngå en katastrofisk spredning av korona som i Italia er å få befolkningen til å vaske hendene så ofte som mulig og unngå overfylte steder, råder overlege Giacomo Grasselli.

DIREKTE: Se møtet for leger og annet helsepersonell her. Seminaret varer fra klokka 10 til 16.

– Man kan øke antallet senger, men ikke for alltid. Det er prognoser nå som sier vi kan forvente 2000 intensivpasienter. Det har vi ikke råd til på så kort tid, sier Giacomo Grasselli, overlege og professor ved intensivavdelinga i Milano.

Giacomo Grasselli

FLODBØLGE: Den italienske overlegen Giacomo Grasselli råder Norge til å jobbe knallhardt for å begrense og forebygge ytterligere koronaspredning i landet, så de ikke blir rammet av en flodbølge.

Foto: Fondazione IRCCs Ca Grande Opsedale Maggiore Policlinico

Italia er ett av landene som er hardest rammet av koronautbruddet utenfor Kina og Sør-Korea.

Per 9. mars har Italia påvist koronasmitte hos over 7000 personer. 366 har dødd i tilknytning til covid-19. Skoler, kino og andre underholdningssteder er stengt for å hindre ytterligere spredning.

Italieneren forteller at antallet sykehusinnleggelser av covid-19-pasienter eksploderte på kort tid. Han omtaler utbruddet som en «flodbølge».

– Nå er 500 intensivplasser tatt opp av covid-19-pasienter. Det er en stor påkjenning for helsevesenet, sier Grasselli under Helsedirektoratets seminar for intensivpersonell.

– Myndighetene må være veldig strenge

Rundt 40 prosent av pasientene som testet positivt for koronaviruset, trengte sykehusinnleggelse på grunn av lungebetennelse eller pustevansker.

– 12,7 prosent av alle som testet positivt trengte intensivbehandling, sier Grasseli.

I løpet av kort tid etablerte 55 lokalsykehus egne intensivavdelinger dedikert for covid-19-pasienter, som var fysisk adskilt fra andre pasienter som hadde behov fra intensivbehandling.

– Systemet virker ganske bra. Vi overlever, men det er vanskelig. Vi økte kapasiteten med 30 prosent, men med det samme antallet ansatte som før.

Den italienske overlegen råder Norge til å sørge for at de har økt evne til å klare å teste alle mistenkte koronatilfeller, og utdanne befolkningen.

– Den eneste måten Norge kan unngå en katastrofisk spredning av korona som i Italia er å få befolkningen til å vaske hendene så ofte som mulig og unngå overfylte steder, råder overlege Giacomo Grasselli.

– Personlig mener jeg at myndighetene må være veldig strenge, legger han til.

Frykter Norge ikke kan takle et stort utbrudd

Ifølge overlge Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet antar man at Italia ble så hardt rammet fordi det var stor skjult spredning i landet før smitten ble kjent.

– Vi tror at vi er mer i forkant her, sier Aavitsland.

Folkehelseinsituttet arbeider med et nytt planscenario som skal vurdere hvilken belastning norske sykehus og intensivavdelinger kan komme under dersom mange blir smittet av covid-19.

Flere leger frykter at norske sykehus ikke kan håndtere et alvorlig koronautbrudd.

Under seminaret for intensivpersonell mandag understreket overlege Preben Aavitsland fra FHI at det er vanskelig å lage en modell basert på korona, fordi tallene og premissene er så usikre.

– Små endringer kan derfor gi stor påvirking, sier Aavitsland.

Mange smittet på vinterferie

Selv om Norge ligger høyt på antall smittede sett i forhold til befolkninga, mener norske helsemyndigheter at de hittil har kontroll på smittekjedene.

169 personer har så langt fått påvist koronasmitte i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Minst 109 av disse er smittet i forbindelse med reise i Italia og Østerrike.

Mange ble smittet i forbindelse med vinterferie i Nord-Italia.

Det høye antallet smittede kan også skyldes at Norge har testet mange for koronavirus.

Forrige risikovurdering ble lagt fram i februar. Da sa Helsedirektoratet at de la beredskapsplaner for at opp mot hver fjerde nordmann kunne bli smittet.

Risikovurderinga da var basert på en eventuell influensapandemi og planer fra 2014. For første gang skal det utarbeides en egen modell for korona.

Den nye risikovurderinga er ventet å bli mer alvorlig enn den forrige, siden korona ser ut til å spre seg dobbelt så raskt som influensa.

I tillegg er det flere som utvikler alvorlig sykdom. De fleste smittede trenger ikke sykehusinnleggelse, men de som blir lagt inn trenger ofte lang oppfølging, ifølge erfaringer fra Kina.

AKTUELT NÅ