Hopp til innhold

Iskanten har krøpet mot nord

Regjeringen har fastsatt en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet.

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft rydder opp i diskusjonen om hvor iskanten går. Det kan gi nye muligheter for olje- og gassnæringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det har vært mye uklarhet og diskusjon om hvor iskanten går. Det er mitt ansvar å rydde opp i dette, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

Basert på nye isdata har Klima- og miljødepartementet bedt Norsk Polarinstitutt oppdatere iskanten i forvaltningsplanen for Barentshavet–Lofoten.

– Havisen har trukket seg nordover de siste tiårene. Det gjelder spesielt i de østlige områdene. Der er iskanten nå 60–70 kilometer lenger nord enn den er i gjeldende forvaltningsplan fra 2011, sier Sundtoft.

Justeringen beleilig for oljesektoren

Den nye grensedragningen blir trolig godt mottatt av olje- og gassnæringen. Iskanten går nå nemlig utenom alle blokkene som kan bli lyst ut i den omstridte 23. konsesjonsrunden sørøst i Barentshavet.

Flere av disse ble først en del av norsk sokkel gjennom grenselinjeavtalen med Russland fra 2011.

Sundtoft vil ikke svare på eventuelle konsekvenser for den omstridte konsesjonsrunden.

– Min jobb har vært å få en oppdatert versjon på hvor iskanten er nå basert på de siste tallene. Når det gjelder konsesjonsrunden må du stille det spørsmålet til olje- og energiministeren, sier miljø- og klimaministeren til NRK.

Nye beregninger

Ifølge Sundtoft baserte den forrige beregningen av iskanten seg på data fra 1969 til 1989. De nye målingene er hentet i tidsrommet fra 1984 til 2013.

Det er disse som viser at iskanten har trukket mellom 60 og 70 kilometer nordover.

Hvilke følger har dette i et klima- og miljøperspektiv?

– Vi vet at klimaendringene har ført til at isen smelter også i arktis, sier Sundtoft.

AKTUELT NÅ