På nyåret skal Mattilsynet kontrollere halalkjøtt over hele landet, i tett samarbeid med Islamsk Råd Norge.
For muslimer er det svært viktig at kjøttet er slaktet riktig. I praksis er den eneste forskjellen mellom ordinært kjøtt og halalkjøtt i Norge at halalkjøttet er velsignet av en godkjent muslim, under slakteprosessen.
Islamsk Råd Norge er glade for at de nå får hjelp til å sørge for at maten de kjøper er det den utgir seg for å være.
– Mafiaen i kjøttbransjen lurer muslimer. Kjøttet merkes «halal», uten at det er det. Det er dette vi nå skal rydde opp i, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.
Les også:
Les også:
Vekst i markedet
Ifølge Norges største kjøttleverandør Nortura er halalmarkedet i kraftig vekst. I 2012 solgte de rundt 900 tonn halalkjøtt, mens de i løpet av de tre første kvartalene i 2013 allerede har solgt 950 tonn.
Det er mye uekte halalkjøtt på markedet, og tips går ut på at det dreier seg om store mengder smuglerkjøtt. Det kan også bety at maten er utrygg, forteller seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.
– Dette handler om redelighet, folk skal være trygge på at den maten de spiser ikke er noe annet enn det den utgir seg for.
Mattilsynet vil nå følge dokumentasjonen til virksomhetene nøye.
– Vi forventer at alle virksomheter kan vise dokumentasjon på at maten faktisk er det den er, sier Edvardsen.
Les også:
Les også:
Saken forsetter under bildet
– Kjøttmafiaen lurer muslimer
Islamsk Råd Norge har utarbeidet egne retningslinjer for kjøttleveransene til det muslimske markedet.
I tillegg til å være slaktet på muslimsk vis, skal kjøttet blant annet være fra norske produsenter.
– Merkingen har blitt bedre, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Afsar.
Les også:
Les også:
Håper kontroller skremmer useriøse aktører
Hos Oslo Kjøttsenter på Grønland, selger de kun halalkjøtt over disk.
Daglig leder, Salman Sherifi Sakizi, er glad for at Mattilsynet nå vil innføre strengere kontroller.
Han har selv opplevd å bli tilbudt smuglerkjøtt, og tror strengere kontroller vil kunne skremme de useriøse aktørene ut av markedet.
– Ved hjelp av Mattilsynet vil vi kunne forsikre forbrukerne om at kjøttet de kjøper er av god kvalitet. Kundene våre skal være 100 prosent sikre på at kjøttet vi selger er halal, sier Sakizi.