Hopp til innhold

Mattilsynet innfører strengere halal-kontroll

Mye av kjøttet som selges som halal er feilmerket, og mye er smuglerkjøtt, hevder Islamsk Råd Norge. Nå varsler Mattilsynet landsomfattende kontroller for å sjekke at forbrukerne får det de betaler for.

Mye av kjøttet som selges som halal-kjøtt i dag er ikke halal, og mye er smuglet. Det hevder Islamsk Råd Norge. Lenge har de etterlyst strengere kontroll med halalkjøtt. Nå varsler Mattilsynet omfattende kontroll over hele landet for å sikre at forbrukerne får det de betaler for.

MERKING: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar (i midten) undersøker merkingen i en halalkjøtt-butikk i Oslo. Afsar konstaterer at merkingen er god på akkurat denne butikken, men ønsker seg opprydding andre steder.

På nyåret skal Mattilsynet kontrollere halalkjøtt over hele landet, i tett samarbeid med Islamsk Råd Norge.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, vil «kjøttmafiaen» til livs.

Foto: Iram Ansari / NRK

For muslimer er det svært viktig at kjøttet er slaktet riktig. I praksis er den eneste forskjellen mellom ordinært kjøtt og halalkjøtt i Norge at halalkjøttet er velsignet av en godkjent muslim, under slakteprosessen.

Islamsk Råd Norge er glade for at de nå får hjelp til å sørge for at maten de kjøper er det den utgir seg for å være.

– Mafiaen i kjøttbransjen lurer muslimer. Kjøttet merkes «halal», uten at det er det. Det er dette vi nå skal rydde opp i, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Les også: Ahus først ute med halal-mat
Les også:
– Flerkulturelle er viktige kunder

Vekst i markedet

Ifølge Norges største kjøttleverandør Nortura er halalmarkedet i kraftig vekst. I 2012 solgte de rundt 900 tonn halalkjøtt, mens de i løpet av de tre første kvartalene i 2013 allerede har solgt 950 tonn.

Det er mye uekte halalkjøtt på markedet, og tips går ut på at det dreier seg om store mengder smuglerkjøtt. Det kan også bety at maten er utrygg, forteller seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen

Seksjonssjef i Mattilsynet, Randi Edvardsen, sier folk skal være trygge på at maten de spiser er riktig merket.

Foto: Mattilsynet

– Dette handler om redelighet, folk skal være trygge på at den maten de spiser ikke er noe annet enn det den utgir seg for.

Mattilsynet vil nå følge dokumentasjonen til virksomhetene nøye.

– Vi forventer at alle virksomheter kan vise dokumentasjon på at maten faktisk er det den er, sier Edvardsen.

Les også: Mattilsynet anmelder to kjøttprodusenter
Les også:
Nå blir to kjøttprodusenter anmeldt

Saken forsetter under bildet

Halalkjøtt hos Oslo kjøttsenter

Daglig leder hos Oslo Kjøttsenter, Salman Sherifi Sakizi (til høyre), selger kun halalkjøtt over disk og håper strengere kontroller vil skremme useriøse aktører ut av markedet.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Kjøttmafiaen lurer muslimer

Islamsk Råd Norge har utarbeidet egne retningslinjer for kjøttleveransene til det muslimske markedet.

I tillegg til å være slaktet på muslimsk vis, skal kjøttet blant annet være fra norske produsenter.

Halalkjøtt

Islamsk Råd Norge sertifiserer og merker halalkjøtt.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Merkingen har blitt bedre, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Afsar.

Les også: Lanserer barnematserie med halalkjøtt
Les også: – Stor fare for at kjøttet kunne bli forurenset

Håper kontroller skremmer useriøse aktører

Hos Oslo Kjøttsenter på Grønland, selger de kun halalkjøtt over disk.

Daglig leder, Salman Sherifi Sakizi, er glad for at Mattilsynet nå vil innføre strengere kontroller.

Han har selv opplevd å bli tilbudt smuglerkjøtt, og tror strengere kontroller vil kunne skremme de useriøse aktørene ut av markedet.

– Ved hjelp av Mattilsynet vil vi kunne forsikre forbrukerne om at kjøttet de kjøper er av god kvalitet. Kundene våre skal være 100 prosent sikre på at kjøttet vi selger er halal, sier Sakizi.

AKTUELT NÅ