Hopp til innhold

Ingrid (18) vil bli elitesoldat

Blant en gjeng motiverte jenter på sesjon står Ingrid Helene Bakken fra Drammen. Hun satser på en karriere i jegertroppen – bare hun kommer seg gjennom nåløyet.

Allmenn verneplikt for kvinner har ført til at 4 av 10 som stiller til sesjon, nå er kvinner.

TESTER ARMSTYRKE: En soldat må kunne bære en skadet kollega, og Ingrid Helene Bakken viser at hun har armstyrke nok på Forsvarets sesjonssenter.

Tidligere i år fikk 30 000 norske jenter innkalling til sesjon. En av dem var Ingrid Helene. Etter å ha passert den første hindringen – en test av egnethet og motivasjon i form av egenmelding på nett – blir rundt en fjerdedel kalt inn til del 2 av sesjonen. For Ingrid skjer det på Forsvarets sesjonssenter på Langkaia i Oslo.

NRK fikk følge henne og rundt 40 andre unge kvinner og menn i ulike tester av styrke og utholdenhet. I en sal løper de på tredemølle og får arm- og beinstyrken testet.

Ingrid Helene Bakken på tredemølle på Forsvarets sesjonssenter

Kandidatene får testet utholdenheten på tredemølle. Ingrid Helene Bakken nærmest.

Foto: Martin Habbestad/NRK

På sesjon stilles det samme fysiske krav til jenter som for gutter, men det skremmer ikke Ingrid. Hun klarer seg fint gjennom testen, hvor minimumskravet er at de klarer å presse mot en stang med 65 kilos trykk. Det må til for at soldatene skal klare å bære en skadet medsoldat.

Harde tester

Etter de fysiske testene er det tid for en teoriprøve. Karakteren de får på prøven er sammen med et intervju med på å avgjøre om de får lov til å søke seg videre. De fleste går videre inn i førstegangstjeneste eller en av de andre utdanningene Forsvaret tilbyr.

Ingrid Helene Bakken

Ingrid Helene Bakken har tenkt seg inn i Jegertroppen, Forsvarets eliteavdeling.

Foto: Martin Habbestad

Ingrid har målet klart. Hun vil ha en karriere i Forsvaret, og er langt fra skremt.

– Mitt mål er å komme med i Jegertroppen, eventuelt i Etterretningsbataljonen, sier hun.

Rekordmange jenter

18-åringen er en del av det første jentekullet hvor alle ble innkalt til sesjon. I 2014 vedtok Stortinget verneplikt for alle. Det betyr at alle kvinner født i 1997 eller senere er vernepliktige og blir innkalt til sesjon. Lovendringen trådte i kraft 1. januar i år.

Tidligere har kvinner som er kjent tjenestedyktige på sesjon, hatt mulighet til å si nei. Det er ikke lenger mulig.

Selv om det er tvungen verneplikt for begge kjønn, er det et trangt nåløye. Det stilles strenge fysiske og mentale krav, og konkurransen er skarp.

1997-kullet er på 62 000, og rundt 20 000 går videre til del 2 av sesjonen hvert år.

7000 av dem var jenter. Det utgjør 37 prosent – og det er ny rekord. Hvor mange jenter som får bli med videre, er ikke avklart, men Forsvarets mål er å stå igjen med 8000 egnede menn og kvinner som får avtjene førstegangstjeneste årlig.

Skarp konkurranse

For tjue år siden prøvde mange å slippe unna førstegangstjenesten. Nå har allmenn verneplikt skapt konkurranse om å komme inn i Forsvaret.

Jarle Tranøy

Jarle Tranøy på Forsvarets sesjonssenter beklager at han hver uke må avvise søkere.

Foto: Martin Habbestad/NRK

– Vi må dessverre avvise veldig mange som vil inn. Ukentlig er det jenter og gutter som tar til tårene fordi drømmen faller i grus, sier sjef for sesjonssenteret, Jarle Tranøy.

De siste årene har drøyt 10 prosent i førstegangstjeneste vært jenter, i fjor var andelen 14 ​prosent. Med en tredel jenter til årets sesjon del 2, tyder mye på en høy andel kvinner i førstegangstjeneste fra neste år. ​

Mer om Jenter og verneplikt (Forsvaret.no)

AKTUELT NÅ