Hopp til innhold

Derfor velger parkfolket engangsgrill

Mens kommunene legger til rette for den utskjelte engangsgrillen i parkene, finnes det ikke noen alternativ dumpingplass for dem som bruker mer miljøvennlige alternativer.

Ruper, Andrea, Helena og Mikael griller i parken

Ruper, Mikael, Andrea og Helena er opptatt av miljøet, men bruker engangsgrill fordi det er enklest.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Container for engangsgriller

«Kun for engangsgriller» står det på disse kontainerne som er utplassert i parkene.

Foto: Helge Carlsen / NRK
Overfylt kontainer for brukte engangsgriller

Tilgjengelighet og pris fører til overfylte dumpeplasser for engangsgriller.

Foto: Helene Hillestad / NRK

For noen er sommerferien forbundet med syden og hytta, mens mange ikke finner roen før de setter seg til rette på piknikteppet i en bypark og venter på at grillen skal bli varm.

For mellom 10 og 20 kroner kan man frakte med seg kjøkkenet ut i parken i form av en engangsgrill.

Den lettvinte løsningen er riktignok kontroversiell, og haugene av rustne og utbrente griller som ligger i parkene blir sett på som et miljøproblem.

– Hadde aldri vært lov i Italia

På et teppe i Frognerparken sitter en vennegjeng og venter på at grillkullet skal bli hvitt og stekeklart. Ruper, Andrea, Helena og Mikael har bestemt seg for å ha pølser til middag i dag.

– For nordmenn er vel grilling en del av kulturen deres?, spør Ruper som opprinnelig kommer fra Spania.

Vennegjengen fra henholdsvis Spania, Romania, Guatemala og Italia synes det er rart, men bra at det er fritt fram å grille i parken – ikke minst i en turistpark som Vigelandsparken.

– Dette hadde aldri vært lov i Italia, sier Andrea.

Tenker på miljøet men...

Rumenske Mikael forteller at han egentlig er veldig miljøbevisst og opptatt av gjenvinning, men at det er litt for lett å ta med seg en engangsgrill når man skal i parken.

– Det burde vært forbudt, men også jeg synes det er lettvint. Engangsgrillen kan man bare hive i kontaineren, og så slipper jeg å dra den med meg hvis jeg kommer rett fra jobb, sier Ruper.

Han tror det ville vært enklere å ta med seg en bærbar flergangsgrill med kull dersom det hadde noe sted å dumpe avfallet.

For i parker og grøntområder er det i dag kun containere for engangsgriller, mens flergangsgrillerne ikke har noe sted å gjøre av utbrente briketter og kull.

– Smaker best

Et steinkast unna sitter Kenneth Stensli og Truls Bye foran en gammel, hvit kulegrill. De har allerede sittet fire timer på gressmatta og satt til livs hamburgere og kalkunkjøtt.

– Den er fortsatt så varm at vennene våre som kommer nå snart kan grille på den, sier Stensli som ikke kunne tenke seg å grille på en engangsgrill.

Truls Bye og Kenneth Stensli griller i parken

Truls Bye og Kenneth Stensli mener maten smaker bedre på kulegrill. Asken tar de med seg hjem.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Det er genialt. Det smaker bedre og man slipper å bruke fire griller for å steke maten. Engangsgrill er for pølser, sier Stensli.

– Også tenker vi selvfølgelig på miljøet, skyter Bye inn.

Stensli forteller at han tar med seg grillen med det utbrente kullet hjem og tømmer det i søpla når det er slukket.

– Siden jeg bor i sentrum går det greit å ta den med hjem, men det hadde vært bra om vi kunne hatt en kontainer i parken vi kunne tømt den i, sier han.

– Det er ikke alle som har med seg en vannflaske slik at de får slukket grillen. Jeg tror nok at den enorme tilgjengeligheten og prisen gjør at de fleste velger engangsgriller, sier Bye.

– Ta med skuffe

Da NRK.no tar kontakt med Bymiljøetaten i Oslo, forteller de at det er første gang de blir gjort oppmerksom på problematikken med kulldumping for flergangsgrillere.

– Bymiljøetaten ønsker ikke i utgangspunktet å tilrettelegge for bruk av engangsgriller. Vi oppfordrer heller til bruk av de fastmonterte grillene som finnes i mange parker og friområder, sier informasjonskonsulemnt Ida Madsen Hestman til NRK.no.

Hun vektlegger at de er positive til at folk tar med seg flergangsgriller når de skal grille, siden fastgrillene ikke er nok til å dekke behovet.

– Kullet kan kastes i containere for engangsgriller dersom man bruker en skuffe å spa ut kullet, eller man kan legge avkjølt og helt slukket kull i ordinære søppelcontainere, sier Hestman.

– Men skal man forvente at folk husker på å ta med seg en skuffe i parken?

– Vi vil forhøre oss med våre entreprenører og dersom det viser seg å være et problem vil vi selvfølgelig forsøke å løse dette på best mulig måte, sier Hestman.

– Bør sende et signal

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender mener engangsgrillene aller helst bør forbys.

Foto: Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender har i flere år jobbet for å forby engangsgriller eller innføre pant på dem.

– Vi ønsker at det legges bedre til rette for flergangsgriller. Det skaper mindre søppel, og man slipper de negative konsekvensene engangsgriller fører med seg som rustent avfall og brannfare, sier fagrådgiver i Framtiden i våre hender Carin Leffler til NRK.no.

Hun mener kommunene skal ha ros for at de har tatt tak i problematikken med engangsgriller, selv om hun aller helst skulle sett at de var forbudt.

– Men det hadde vært kjempepositivt med en metallbøtte hvor man kunne legge kullet. Da hadde man sendt et signal om at man ønsker flergangsgriller og ikke engangsgriller, sier Leffler.

AKTUELT NÅ