Hopp til innhold

Kan ikke garantere asyl for kamptolkene

Faizullah Muradi får behandlet asylsøknaden i Norge, men justisminister Anders Anundsen presiserer at den nye UDI-instruksen ikke betyr at afghanske kamptolker får automatisk asyl i Norge.

Muradi

GLADMELDING: På hotellsengen får Faizullah Muradi beskjeden om at asylsøknaden hans skal behandles i Norge.

Foto: Privat

Mandag kveld ble det klart at afghanske tolker som Faizullah Muradi, som har jobbet for norske styrker i Afghanistan, har rett til å få behandlet sine søknader om asyl her i landet.

Anders Anundsen

Anundsen sier den nye instruksen ikke gir kamptolken en forhåndsinnvilgelse av asylsøknaden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er den aller første saken i sitt slag, hvor en afghansk tolk har blitt behandlet etter Dublin-regelverket. Muradi-saken har ført til at vi har endret praksis, og har nå en rutine på hvordan dette skal håndteres, sier justisminister Anders Anundsen.

Justisdepartementet har sendt en instruks til UDI om å etablere ny praksis. Dette betyr at personer som har hatt et arbeidsforhold knyttet til norske styrkers innsats i utlandet, vil få sin sak vurdert i Norge, uavhengig av om de har oppholdt seg i et annet «Dublin-land» før de ankommer Norge.

Anundsen ønsker å presisere at dette handler kun om behandlingen av asylsøknaden, og ikke en forhåndsinnvilgelse.

– Asylantene vil fortsatt bli individuelt vurdert i forhold til det reelle beskyttelsesbehovet. Behandlingen av asylsøknader vil være det samme, sier justisministeren.

– Fordelen er at Norge vil ha enklere tilgang til opplysninger som vil være relevant for disse tolkene som har gjort en fantastisk innsats for norske styrker, sier Anundsen.

– Føler meg ikke trygg før han får bli i Norge

Karin Andersen, SVs representant i kommunalkomiteen på Stortinget, sier det er på tide at justisdepartementet snudde i Muradi-saken.

Karin Andersen

Karin Andersen (SV) mener tolken bør få innvilget asyl i Norge.

Foto: Stig Weston / SV

– Det er ille at det måtte en mediestorm til før det kom en ny vurdering. Jeg har tatt opp saken to ganger tidligere og fikk blankt avslag fra justisministeren, sier Andersen.

Senest i slutten av mai stilte Andersen et skriftlig spørsmål til justisministeren om han ville sikre at Faizullah Muradi skulle få beskyttelse i Norge. Hun fikk et avvisende svar hvor han henviste til Dublin-avtalen som begrunnelse.

– Jeg er glad for at han har endre mening. Men jeg føler meg ikke trygg før saken har blitt behandlet, og tolken har fått lov til å bli. Det er det eneste rette, mener Andersen.

Ingjerd Schou, fraksjonsleder for Høyre i kommunalkomiteen sier hun er «trygg på at UDI vil gjøre en god fornyet vurdering av asylsøknaden.».

– Man skal være trygg på at vedtaket er opphevet og han skal få sin sak vurdert av UDI på nytt. Beskyttelsesbehovet skal vurderes, sier Schou.

UDI vil intervjue Muradi i Norge

UDI opplyser at de vil intervjue den utsendte afghanske tolken Faizullah Muradi i Norge.

– Så snart UDI får ny instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet om hvordan søknader fra lokalt ansatt personell i Afghanistan skal behandles, vil denne bli iverksatt, opplyser UDI i en pressemelding.

– Dette kan ta noe tid, men så fort det lar seg gjøre, vil vi ta kontakt med Faizullah Muradi om videre prosess i hans sak. Det som allerede er avklart, er at vi vil intervjue ham her i Norge, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDIs asylavdeling.

Bør revurdere flere saker

Regjeringen bør gå aktiv ut og vurdere beskyttelsesbehovet for alle som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, mener Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS)

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå sier gårsdagens snuoperasjon fra regjeringen neppe vil få betydning for mange personer.

– Endringen omfatter kun de få som har klart å komme seg til Norge på egen hånd. Det er mange i Afghanistan som har jobbet for norske styrker, og som trenger beskyttelse, sier Austenå.

– Regjeringen bør ta en ny gjennomgang av sakene til de andre asylsøkerne som ikke ble tilkjent flyktningstatus da norske myndigheter vurderte dette sist, sier Austenå.

Overlykkelig kamptolk

Faizullah Muradi har vært i Italia i fem døgn etter at han ble sendt ut av Norge.

– Dette er virkelig gode nyheter! Jeg klarer ikke å uttrykke hvor glad jeg er, utbryter Muradi til NRK fra Italia, kort tid etter at han får vite at saken hans skal behandles i Norge.

– Jeg vil takke alle som har støttet meg, og særlig veteranene som har jobbet for saken min, sier Muradi.

Det vakte store reaksjoner da Muradi forrige uke ble hentet av politi i Mandal og satt på et fly til Italia. Veteranforbundet overleverte fredag 3000 underskrifter til støtte for kamptolken.

Muradi sier han er optimistisk med tanke på hva som blir utfallet av saken.

– Jeg er veldig optimistisk. Jeg skal tilbake til Norge hvor jeg virkelig hører hjemme, hvor jeg har brødrene mine, hvor jeg har mennesker som støtter meg, sier Muradi.

AKTUELT NÅ