Hopp til innhold

Forsker: – Helsedirektoratet bløffer om lokalsykehus

Norske helsemyndigheter har åpnet opp for at akuttkirurgisk behandling i fremtiden i større grad bør skje på sentraliserte sykehus for å sikre god nok kvalitet. Men det finnes foreløpig ikke forskning som bekrefter dette, medgir Helsedirektoratet.

Kirurgisk inngrep

AKUTTKIRURGI: 17 norske sykehus har ikke et pasientgrunnlag på mellom 60- og 80.000 personer. Dermed kan de miste akuttkirurgien.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Valglogo
Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier han har snakket med både pasienter.

Foto: NRK

Helsemyndighetene og helseminister Bent Høie har åpnet for at et sykehus må ha minst 60- til 80.000 pasienter i nærområdet for å beholde akuttkirurgi. NRK har samlet inn oversikt over hvilke sykehus som er i faresonen. Totalt 17 sykehus har i dag et pasientgrunnlag som er for lite og står dermed i fare for å miste akuttkirurgien. Totalt er det over 600.000 nordmenn som tilhører de 17 sykehusene.

Prøvde i to måneder å få dokumentasjon

Bjørg Marit Andersen

KRITISK: Bjørg Marit Andersen er professor i i hygiene og smittevern og mener helsedirektoratet bløffer.

Foto: NRK

Men hva har helsemyndighetene av dokumentasjon?

I to måneder har NRK prøvd å finne ut om det finnes dokumentasjon på at akuttkirurgien blir bedre og tryggere på et større sykehus, uten å komme noen vei. Til slutt sendte helsedirektoratet en liste med navn på publikasjoner og forskningsartikler om temaet. NRK fikk to forskere til å vurdere den tilsendte lista.

– Dette her er jo en rein og skjær bløff. Disse dokumentasjonene her har ingenting med akuttfunksjon og lokalsykehus å gjøre, sier professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen.

Heller ikke Ellen Tveter Deilkås, Seniorforsker ved senter for helsetjenesteforskning på Ahus, finner dokumentasjon som viser at det er tryggere for pasientene om akuttkirurgien blir sentralisert.

– Den lista inneholder mest studier som dreier seg om kompliserte og sjeldne kirurgiske inngrep. Lista er dermed lite relevant for denne problemstillingen, sier Deilkås.

– Samme som idrett

Etter at Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, ble konfrontert med forskernes uttaleser, bekrefter han at det ikke finnes noen dokumentasjon. Men han vil ikke gå med på at de har bløffet og mener at den tilsendte litteraturlista ikke skulle være noe dokumentasjon på at sentralisering er bedre.

Nærbilde av helsedirektør Bjørn Guldvog

- MÅ BRUKE SKJØNN: Helsedirektør Bjørn Guldvog innrømmer at det ikke ligger forskning bak ønsket om å sentralisere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi må hele tiden mene noe om den faglige utviklingen og bruke godt skjønn. Det er veldig mange ting vi ikke har forskning på i helse- og omsorgstjenesten. Det handler litt om det samme som vi ser i idrett eller fotball. Man blir ikke med i Champions League uten å ha et godt team som trener godt over tid. Sånn er det også i kirurgien, mener Guldvog.

– Helseminister Bent Høie, er det ikke skummelt å ta en beslutning når det ikke ligger forskning i bånn?

– Det er jo skummelt å la utviklingen gå, der sykehus tappes for viktige funksjoner uten at vi har en diskusjon om hvordan vi skal sikre akuttilbudet til befolkningen. I forbindelse med en nasjonal helse- og sykehusplan har involvert pasienter og fagfolk som jobber på sykehusene. Og derfor er det helt uaktuelt å legge fram noe som innebærer at man legger ned akuttilbudene på halvparten av landets sykehus, sier Bent Høie nå.

Se TV-saken fra Dagsrevyen:

Norske helsemyndigheter har åpnet opp for at akuttkirurgisk behandling i fremtiden må skje på større og mer sentraliserte sykehus for å sikre bedre kvalitet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger