Hopp til innhold

Høyres pensjonister slår tilbake: – Vi er ikke egoistiske

GARDERMOEN (NRK): Unge Høyre anklager den eldre generasjonen for manglende solidaritet med dagens ungdom. – Vi har allerede tålt smertefulle kutt, svarer Høyres seniorer.

 Turid Wickstrand Iversen (73) og Tor Mathisen (83)

UENIG: Turid Wickstrand Iversen (73) og Tor Mathisen (83) i Senior Høyres Landsforbund mener Unge Høyre bommer når de foreslår kutt i pensjonsutbetalingene.

Før Høyres landsmøte gikk Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy knallhardt ut mot dagens politikere som ikke tør ta de kuttene han mener må til for å redde velferdsstaten.

– Det går på bekostning av neste generasjon politikere som må stå for disse kuttene, og av morgendagens skattebetalere som får en solid regning i fleisen, sa han til NRK.

For å bøte på det Unge Høyre mener er en oppblåst og lite bærekraftig velferdsstat, foreslår Sandøy blant annet å kutte pensjonsutbetalingene med ti prosent (se alle forslagene i faktaboksen).

Forslaget faller ikke i god jord hos Senior Høyres Landsforbund. Leder Turid Wickstrand Iversen viser til at dagens pensjonister allerede har måttet tåle kutt gjennom pensjonsforliket.

– Det hadde dramatiske utslag. Noen fikk over 20.000 kroner mindre i året. Vi får allerede mindre enn vanlig, og vi ser at kjøpekraften til eldre blir mindre og mindre. Det rammer minstepensjonistene hardest, sier hun.

– Har tidligere generasjoner politikere vært for egoistiske og bevilget velferdsordninger som gjør at den kommende generasjon må lide?

– Nei, svarer Iversen og viser til at arbeidslivet var hardere for 30 år siden.

– Mange av dem som sto i tunge arbeid bedriftene, har sett fram til å ha en pensjon de kan leve av uten å gå på fattigkassa.

Enige om å stå lenger i jobb

Men på ett punkt er Unge Høyre og seniorene skjønt enige: Dagens eldre bør stå lenger i jobb. Iversen sier hun støtter ungdommens forslag om å øke pensjonsalderen til 70 år. Iversen mener det både gir mer inntekter til samfunnet og motvirker det hun mener er aldersdiskriminering.

– Det er snakk om spreke folk. Her i Senior Høyre er mange av oss rundt 80 år, og vi deltar aktivt i samfunnet og i politikken. Vi synes det er diskriminerende at vi ikke kan arbeide, når vi har både arbeidsglede og god helse, sier 79-åringen.

Astrid Nøklebye Heiberg

GLAD AV Å JOBBE: Astrid Nøklebye Heiberg tror flere eldre ville fått både bedre helse og livskvalitet dersom de sto lenger i jobb.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Også Astrid Nøklebye Heiberg (H), som i en alder av 78 år er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, er opptatt av at også de over 70 må kunne være i jobb.

– Det er ikke slik at alle veldig gjerne vil gå ut av arbeidslivet når man er 62 eller 63 år, men man pushes ut. Min hjertesak er at man må få en mye større valgfrihet når det gjelder å bli værende i jobb, sier hun til NRK.

Hun forteller at hun selv ble både gladere og friskere da hun gikk fra en pensjonisttilværelse til en hverdag med full jobb i den politiske ledelsen i Helsedepartementet.

Heiberg går imidlertid ikke med på Unge Høyres premiss om at tidligere generasjoner har sviktet eller karret til seg goder på bekostning av de som kommer etter.

– Men problemet er hvis nåværende generasjons politikere ikke gjør noe med det. Det er da vi har sviktet, i så tilfelle. De som fant på disse reglene i sin tid, de hadde som grunntanke at arbeid er skadelig, at det skal bli deilig å hvile ut. Men man skal ha mye helse til å hvile i 30 år, sier hun og viser til at folk lever mye lenger i dag.

Unge Høyre: «Kremgenerasjonen» må bidra

Unge Høyre-leder Sandøy er glad for at seniorene ønsker å stå lenger i jobb. Men han avviser fremstillingen av at pensjonsforliket rammet dagens pensjonister urimelig hardt.

Paul Joakim Sandøy Unge Høyre

UNGDOMSRAN: Paul Joakim Sandøy mener dagens 50- 60-åringer må stå lenger i jobb og nøye seg med mindre pensjon.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Noen kalte det et eldreran, det var det ikke. Det var et ungdomsran, sier han til NRK lørdag.

– Det er feil å framstille det som om dagens pensjonister bare er ett steg unna fattigkassa. Pensjonene i Norge er høye, det er derfor vi fikk pensjonsforliket. Vi tar gjerne vår del av regningen og står lenger i jobb, men da må også de eldre være med å bidra, sier Sandøy.

Han medgir at det er urimelig at de som er pensjonister i dag skal få kutt over natten. Det er først og fremst dagens 50- og 60-åringer han ber tar en større del av kaka.

– Den generasjonen er på toppen av velferdsbølgen.

Erna Solberg

NEI: Statsminister Erna Solberg avviser de velferdskuttene Unge Høyre foreslår.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

53 år gamle Erna Solberg er trygt plassert i det Sandøy kaller «kremgenerasjonen» i den norske velferdsstaten. Men statsministeren avviser at store kutt i pensjon og sykelønn må til dersom også kommende generasjoner skal nyte de samme velferdsgodene.

– Vi gikk til valg på at vi ikke skulle redusere sykelønnsordningen, men vi vil gjerne redusere antall mennesker som går på den. Derfor skal vi ha en aktiv politikk for å hindre at folk går sykmeldt for lenge, sa Solberg til NRK fredag.

Også finansminister Siv Jensen er klar på at dagens sykelønnsordning ligger fast, selv om FpU sist helg fikk med seg Frp-landsmøtet på en resolusjon om å utrede karensdager, redusert sykelønn og høyere pensjonsalder.

– Resolusjonen ber oss om å utrede disse spørsmålene, den konkluderer ikke. Fremskrittspartiet har ikke endret politikk. Vi har ikke åpnet for endringer i sykelønnsordningen, sa Jensen til NTB fredag.

AKTUELT NÅ