Hopp til innhold

Solveig Horne: – Hadde kanskje ordlagt meg annerledes i dag

Nyutnevnt barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) er blitt kritisert for en rekke tidligere uttalelser. – Jeg har vært opposisjonspolitiker i åtte år. Da ville det vært veldig rart om jeg ikke hadde kommet med noen spissformuleringer, forklarer hun.

Likestillingsministeren svarer på kritikken

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne innrømmer at hun som engasjert opposisjonspolitiker, har kommet med uttalelser som har vært satt på spissen.

Det stormer rundt Solveig Horne etter bare ett døgn i statsrådsstolen.

Det er blitt pekt på at hun i 2010 skrev på Twitter: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?».

For to år siden uttalte hun til NRK at jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, da hun fikk spørsmål i forbindelse med voldtekt av kvinner.

«Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både guttene og jentene har like mye ansvar,» sa Horne da.

Til tross for den turbulente starten, vil ikke Horne beklage uttalelsene og forklarer dem med engasjement i opposisjon.

– Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte år. Noen uttalelser har vært litt spissformulerte, jeg hadde kanskje formulert meg litt annerledes i dag, sier Horne til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Overgriperen har det endelige ansvaret

Hun benytter anledningen til å understreke at hun mener det er overgriperen som har det endelige ansvaret ved voldtekter.

– En overgriper er den som har ansvaret uansett. Det er viktig å få frem i dag, sier Horne.

Til VG Nett sier hun at «jentene må ta ansvar, guttene må ta ansvar, men det er overgriperen som har det endelige ansvaret».

– Jentene kan gå to og to sammen på byen og ta ansvar for hverandre, og de kan være forsiktige når det gjelder hvem de er sammen med, sier Horne.

– Som opposisjonspolitiker bruker man spissformuleringer

Horne har bedt om å ikke bli dømt for Twitter-meldingen om «homoeventyr», men minutter etter at hun fikk overrakt nøklene til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i går, varslet hun også en debatt om hvorvidt barn bør bli fortalt «om andre former for seksualitet».

– Dette er en debatt vi må være tøffe nok til å løfte, og så får vi se hva debatten ender i, sa Horne til NRK da.

I dag forklarer hun til VG Nett at hun mener barnehagene og foreldrene må bli enige om når de vil ha det temaet på banen.

– Foreldrene må kunne bestemme når de mener barna skal introduseres for seksualitet, sier Horne.

Står du for det du har sagt tidligere?

– Når du er opposisjonspolitiker, har du spissformuleringer som du kanskje ikke ville ha brukt ellers. Du kan sikkert finne mange sitater fra mange politikere som man i ettertid ser kunne vært formulert annerledes, sier Horne.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i åtte år. Da ville det vært veldig rart om jeg ikke hadde kommet med noen spissformuleringer. Det jeg håper, er at jeg kan bli målt på den oppgaven jeg skal gjøre nå, så får man heller dømme meg når det har gått noen måneder.

Da de nye statsrådene var presentert i går, understreket Horne til NRK at hun skal være statsråd for alle.

– Jeg skal være statsråd for både heteroseksuelle, lesbiske, homofile og transseksuelle, understreket Horne.

Tror Horne får sympati

Politisk kommentator i Stavanger Aftenblad Tom Hetland sier til NRK at han ikke er overrasket over at søkelyset er rettet mot Horne.

– Horne er ikke av de mest erfarne og drevne i den nye regjeringen. Hun er heller ikke så forsiktig i ordbruken. Det kan derfor være litt enklere å finne ting som hun tidligere har sagt, som ikke har vært så velformulerte, sier Hetland.

Han tror ikke nødvendigvis kritikken rammer Horne.

– Jeg tror Frp-erne vil slå ring om henne. Det er jo nettopp derfor de stemmer på Horne; de synes den liberale eliten og de politisk korrekte har altfor stor innflytelse og ikke forstår vanlig folkevett, sier Hetland.

AKTUELT NÅ