Hopp til innhold

Familie: – Ble angrepet av politiet da vi skulle sendes ut av Norge

En familie fra Iran som skulle sendes ut av Norge hevder å ha blitt angrepet av politiet på flyet. Politiets utlendingsenhet bekrefter at det oppstod «en hendelse» på flyet, men sier denne kom under kontroll.

Politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen.

Et iransk ektepar hevder de ble utsatt for vold fra politimenn da de skulle sendes ut av Norge onsdag. Bildet publiseres med samtykke fra familiens advokat.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Trandum.

Politiets utlendingsinternat på Trandum ble tatt i bruk i nåværende form 1. juli 2004. Ved internatet oppholder det seg utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Disse skal i hovedsak tvangsreturneres fra Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Et iransk ektepar skulle sammen med sine to sønner på fem og ti år sendes ut av Norge onsdag morgen. Dette etter at politiet oppsøkte familien på asylmottaket i Bærum på natten tidligere denne uka.

I et brev sendt til Justisdepartementet onsdag hevdes det at familien på fire ble utsatt for vold av politiet ved deportasjonen. I brevet heter det at flere politimenn gikk til angrep på familien, etter at de hadde bedt om å få bytte plasser på flyet fra Gardermoen.

I brevet skriver en nær slektning at plassbyttet ble oppfattet som problematisk for politimennene. Det hevdes videre at dette førte til «hissig språkbruk og brutale bevegelser» fra politiets side.

– Den voldelige hendelsen involverte både slag med knyttneve, dytting og spark mot asylsøkeren, hans kone og en av deres sønner som er 10 år gammel. Til slutt avgjorde piloten at det ikke var mulig fly videre uten at familien forlot flyet, heter det i brevet.

– Fikk kontroll på situasjonen

Episoden skal ha skjedd rundt klokken 11.00 onsdag formiddag. Etter det NRK får opplyst skal det ha blitt skrevet en rapport om hendelsen fra politiets side.

Politiadvokat Morten Urdahl Johnsen i Politiets utlendingsenhet (PU) er ordknapp om den angivelige voldsepisoden, men sier følgende i en kommentar til NRK:

– Jeg kan bekrefte at det oppstod en situasjon i forbindelse med en uttransportering til Iran i dag. Politiet fikk kontroll med situasjonen, men hendelsen førte til at den planlagte uttransporteringen ikke kunne utføres. Familien sitter nå på Trandum i påvente av uttransportering, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen.

– Ble det brukt vold fra politiet side under hendelsen?

– Som nevnt oppstod det en hendelse om bord på flyet, men denne fikk politiet kontroll over. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Johnsen.

Politiadvokaten ønsker ikke å svare på om PU ser alvorlig hendelsen, og opplyser at ytterligere spørsmål om saken vil bli besvart av PUs infoavdeling på dagtid torsdag.

– Familien er i sjokk

Trygve Tveter

Advokat Trygve Tveter sier saken er trist, særlig med tanke på parets to barn.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Advokat Trygve Tveter, som representerer familien, opplyser at hendelsen skjedde etter at familien nektet å reise ut av Norge.

Tveter, som ble engasjert via en tolk etter at familien ble pågrepet, sendte i all hast inn en omgjøringsbegjæring av vedtaket om utsendelse tirsdag. Denne begjæringen ble ikke tatt til følge av UNE.

Etter at hendelsen på flyet førte til at uttransporteringen ble stoppet, ble familien fraktet til politiets utlendingsinternat på Trandum. Tveter har onsdag kveld vært på Trandum for å snakke med familien, som er i sjokk over det som har skjedd.

– De var veldig opprørt, og hevder de var helt rolige hele dagen, til de kom på flyet. Det var fire politimenn med på transporten. De sier at to av disse var svært høflige, mens de opplevde å bli mobbet og mishandlet av de to andre.

Tveter sier også at den angivelige voldsepisoden vil bli anmeldt.

– En trist sak

Familien, som er aserbajdsjanere fra Iran, kom til Norge på slutten av 2000-tallet. Deres yngste sønn er født i Norge. Mannen i familien mener det kan være livsfarlig for ham å returnere til Iran, fordi han skal ha vært politisk aktiv mot regimet i hjemlandet.

Asylsøknaden har imidlertid blitt avvist, ettersom norske asylmyndigheter mener deler av dokumentasjonen familiefaren har oppgitt er falsk.

Tveter påpeker også at familien også er uenige i avslaget, ettersom familiens eldste sønn har vært i Norge i fire og et halvt år. Av den grunn mener Tveter at UNE burde vurdere hensynet til barnets beste sterkere.

– Dette er en trist sak, med barn som har vært her så lenge, sier Tveter, som opplyser at familien vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag, ettersom politiet mener det foreligger unndragelsesfare.

Sent onsdag kveld sier advokat Tveter at det er usikkert om også barna vil framstilles for varetekt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gardermoen

Politiets utlendingsenhet har tidligere opplyst at man har som mål å tvangsutsende over 7000 personer i løpet av 2014.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

UNE og Justisdepartementet: Ingen kommentar

Politiadvokat Morten Urdal Johnsen ønsker ikke å kommentere om Politiets utlendingsenhet ser alvorlig på saken, og sier at ytterligere spørsmål vil besvares av PUs informasjonsavdeling på dagtid torsdag.

NRK har vært i kontakt med Utlendingsnemnda, som onsdag ettermiddag ikke kunne svare på vurderinger som gjelder farens avslåtte asylsøknad. Kommunikasjonssjef i UNE, Bjørn Lyster, sier til NRK at UNE ikke er involvert i det praktiske angående uttransportering.

Av den grunn ønsker ikke UNE å svare på spørsmål angående hendelsen på flyet.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johnsen i Justisdepartementet opplyser til NRK onsdag kveld at man ikke er kjent med saken.

Bjørn Lyster

Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i Utlendingsdirektoratet opplyser at det er Politiets utlendingsenhet som er ansvarlig for det praktiske rundt uttransportering.

AKTUELT NÅ