Hopp til innhold

Hevder Datatilsynet gjør det umulig å forske på fremmedkrigere

Syria-farere må varsles dersom det norske medier har skrevet om dem, skal brukes i forskning. Datatilsynets krav gjør at Forsvarets forskningsinstitutt dropper et planlagt prosjekt.

En ISIL-støttespiller veiver med et IS-flagg på en tom gate i Raqqa

FREMMEDKRIGERE: PST mener at rundt 70 nordmenn har reist til Syria, og frykter at mange av dem har knyttet seg til terrorgruppen IS. Bildet er fra Raqqa i Syria, og IS-sympatisørens identitet er ikke kjent.

Foto: STRINGER / Reuters

Minst 70 unge mennesker har reist fra Norge til Syria for å krige. Medieinteressen er enorm.

NRK, og flere andre medier, har tidligere kartlagt de norske Syria-jihadistene. De siste årene er det skrevet en flere hundre artikler som belyser hvem som drar og hvorfor.

Thomas Hegghammer

PARADOKS: Hegghammer sier de ikke har noen interesse av å vite kontaktinformasjonen fremmedkrigerne, og mener det er et paradoks at Datatilsynet krever at de innhenter det.

Foto: NRK

Ved å systematisere informasjonen som allerede ligger ute, ville forskerne ved FFI lære mer om hva som motiverer Syria-farerne.

– Det vi ønsket å gjøre var å klippe og lime artikler fra typ NRK.no inn i et word-dokument, og så sortere artiklene etter navn på dem som ble omtalt, og så håpet vi å supplere dette med eventuell informasjon på åpne Facebook-grupper eller fra Twitter, sier forskningsleder Thomas Hegghammer.

Den planlagte forskningen var bestilt av Justisdepartementet som en del av regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Målet var å lære mer om hva som gjør at enkelte unge muslimer forlater trygge Norge for å delta i den blodige borgerkrigen i Syria.

Skrinlegger forskningen

Men nå har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sagt fra seg hele prosjektet.

– Det blir i hvert fall ikke gjort av oss, for vi ser ikke hvordan vi skulle klare å tilfredsstille de betingelsene som Datatilsynet har satt, sier Hegghammer.

Bakgrunnen er at FFI ikke får unntak fra kravet om informasjonsplikt. Selv om forskerne kun skal benytte seg av informasjon som allerede ligger åpent på nett, må de gi beskjed til alle Syria-farerne de bruker i studien.

– Det handler om kontekst i dette tilfellet. Det er forskningens natur at de skal finne nye opplysninger. Hele poenget er å sette sammen opplysninger fra flere kilder for å danne et større bilde, sier seniorrådgiver Eirin Oda Lauvset i Datatilsynet.

Nettopp derfor mener tilsynet at fremmedkrigerne har krav på å vite at det forskes på dem.

– Hvis du ikke får informasjon om at personopplysningene dine blir brukt, så kan du heller ikke ta stilling til om det er noe du aksepterer eller ikke, eller om du har noen innvendinger. Personvern handler om å ha kontroll på hvem som vet hva om deg som person, sier Lauvset.

Datatilsynet avviser at deres avgjørelse gjør det umulig å forske på fremmedkrigere. De mener det er fullt mulig å kontakte Syria-farerne for å informere dem om prosjektet.

Slik vi har forstått det skal mye av informasjonssankingen gjøres via sosiale medier, og det vil således være mulig å gi informasjon tilbake via disse kanalene.

Datatilsynets vedtak, 23.06.15

Men ifølge Hegghammer ber Datatilsynet om noe som er fullstendig urealistisk å gjennomføre.

Terrordømt sønn med pistoler

VITE MER: I juni ble en 24 år gammel mann fra Fredrikstad dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i terrorhandlinger i Syria. FFI ønsker å forske på hva som gjør at unge mennesker blir fremmedkrigere.

Foto: PST

– En del av dem er døde. Mange av dem er i Syria og kjemper med IS, og de som har kommet hjem holder en veldig lav profil. Vi ser ikke hvordan vi skulle få til å informere dem, sier han til NRK.

Bekymret

Hegghammer mener personvernlovene ikke er tilpasset en tid der ufattelige store mengder informasjon er kun et google-søk unna.

Han frykter de strenge reglene gjør at forskerne ikke kommer til bunns i spørsmålet om hvem som blir radikalisert og hvorfor.

– Realiteten er at det er umulig å gi svar til politikerne på disse spørsmålene med det personvernregimet vi har i dag, sier Hegghammer.

AKTUELT NÅ